Reklama

Reklama

Legendární hrady

(seriál)
  • Francie Les Châteaux de légende (více)

Obsahy(1)

1. Hrad Haut-Koenigsbourg: Největší hrad ve francouzských Vogézách shlíží z nadmořské výšky 757 metrů na alsaskou nížinu. Poznejte jeho pohnutou historii, a především majestátní přestavbu ze sklonku 19. století... Francouzi mu říkají Haut Koenigsbourg, Němci Hochkoenigsburg. Zaujímá plochu neuvěřitelných 36 000 metrů čtverečních a jeho interiér tvoří hustá síť chodeb propojujících na 250 místností. Jeho dominantou je donjon, obytná a obranná věž vysoká 62 metrů, a chrání jej hradby až 9 metrů silné.  V Alsasku nemá tento hrad konkurenta. Byl zbudován ve 12. století a o 300 let později záměrně zničen. Za dnešní majestátní podobu vděčí sídlo přestavbě z 2. poloviny 19. století, jež proběhla pod vedením architekta Bodo Ebharta a z financí poskytnutých německým císařem, pro nějž byla obnova hradu prestižní záležitostí.
2. Zámek Neuschwanstein: Na úpatí Bavorských Alp v jižním Německu se v mlžném oparu tyčí zámek, jehož bílá fasáda a množství věží a věžiček mu dodávají vzhled pohádkového hradu. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Německý zámek Neuschweinstein v podhůří Alp působí pohádkově. Stavitel intovertní král Ludvík II. ho před smrtí nikdy neuviděl. Přitom na ničem nešetřil, každý pokoj má vodovod, elektřinu, jsou zde vnitřní telefony, odvážně úzké cihlové zdi a umělá jeskyně propojená se zimní zahradou s panoramatickými okny na krajinu. Zato chybí pokoje pro hosty. V průběhu stavby nechal král vybourat zdi a stropy  a postavit společenský trůní sál. Cílem stavby bylo pohodlí. Po nečekané smrti krále bavorská vláda stavební plány zrušila a rozestavěné práce levně dokončila. Další hrad je v krásných Vogézách, kde jsem byl týden minulý rok.  Vlakem ze Strasbourgu, kudy vedla zmíněná obchodní stezka směr na západ. Tento hrad je na druhé bývalé obchodní stezce směr jih, kam se ze Strasbourgu dostanete jen po dálnici autem. My jsme si udělali výlet na vyhlídkový kláštěr Mont Sainte-Odile (764 m) vzdáleného od hradu 35 km na sever blíž Strasbourgu. Nevěděl jsem , že hrad Haut-Koenigsbourg je nejnavtěvovanější hrad ve Francii s půl milionem návštěvníků ročně. Druhá půlka dokumentu se věnuje novodobé rekonstrukci hradu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Krásne obrázky jak z gugeľa, ale tie letecké nenájdeme hocikde. Aj dobré informácie ohľadom rekonštrukcií, čo sa tam našlo a tak. Len možno ten komentár je taký malý prášok na útlm činnosti organizmu. Po 22.00 a v tme zaručene uspí. ()

Reklama

Galerie (48)

Reklama

Reklama