Reklama

Reklama

Večer tříkrálový

  • Velká Británie Twelfth Night: Or What You Will (více)
Trailer

Obsahy(1)

Závěrečná z první řady Shakespearových komedií. Plná převleků, náhod, lehkovážných piklů, zvratů, záměn i rozuzlení. Příběh dvojčat, která se ztratí v bouři a která se po různých peripetiích na konci šťastně setkají, vznikl na oslavu vyvrcholení tradičního dvanáctidenního vánočního veselí, končícího na Tři krále, a byl poprvé vydán v r. 1623. Mýtická země, zvaná Illyria, v níž se jeho děj odehrává, se ovšem v adaptaci uznávaného divadelního režiséra Trevora Nunna nápadně podobá viktoriánské Anglii s její melancholickou podzimní náladou. Hvězdnému obsazení dominuje Helena Bonham Carterová coby krásná Olivie a Imogen Stubbsová ve dvojroli Violy a Cesaria, v jedné z posledních hereckých kreací tu můžeme obdivovat i Nigela Hawthornea, nezapomenutelného sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

d-fens 

všechny recenze uživatele

...vtipné a veľmi zábavné, typovo skvele obsadené... a nikdy by som nepovedal, že krásnej žene môžu fúziky tak pristať, ako Imogen Stubbs :)) mimochodom, zdá sa mi, že niektorí si ju pomýlili s H.B.Carter, pretože práve Stubbs alias "Viola" alias "Cesario" tu hrá jednoznačne "prvé husle" ;) imho jednoznačne lepšie ako ospevovaný Zamilovaný Shakespeare, ktorému toto čo do reklamy oveľa skromnejšie, no vo výsledku zdarilejšie dielko predchádzalo ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Večer trojkráľový je jedna z najznámejších Shakespearových komédií a ako všetky známe Shakespearove hry sa stala veľmi známou. Réžia Trevora Nunna je vynikajúca, dialógy sú inteligentne utkané a podané, zhustený príbeh si stále zachováva zábavu a ducha hry, všetky vzťahy sú neporušené a urobené presvedčivo a tempo je svižné. 8/10 ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Podle skvělého scénáře (divadelní předlohy) Williama Shakespeara se snad ani nedá natočit špatný film. A tento se zvlášť podařil, herecké výkony jsou kvalitní - jako třešinka na dortu působí přítomnost sira Bena Kingsleyho - a je jim dán velký prostor, což je naprosto fajn. Jen více takových adaptací slavných děl (a méně těch nepodařených:) ). ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Osobně preferuji způsob, kdy se ve filmu shakespearovky uchopí současně a využijí za á toho, že je to film, a za bé, že současnost a její kulturní dědictví obsahuje jak to, co napsal Willy, tak těch x století vývoje myšlení za tím, a dá se to všecko pomíchat dohromady. Nevidím moc smysl tradiční adaptace - k tomu je tady přece divadlo s intenzivnějším zážitkem. Když tradičně, tak Branagha. Ale i tak mě tenhle snímek bavil. ()

ma883 

všechny recenze uživatele

Miluji Shakespeara v jakékoli podobě. Dokonce se ráda podívám i na ty příšerné americké studentské komedie, které slavná dramata obracejí více méně naruby. Ale existuje pár shakespearovských skvostů, které jsou pastvou pro oko i ucho. Vedle mistrovských tragédií napsal W.S. řadu komedií, které zbožňuji snad ještě více. Jednou z nich je bezbochyby Večer tříkrálový aneb cokoli chcete. Je tady má oblíbená metoda kuklení, kterou jsem si zamilovala už jako malá holka díky Třem oříškům pro Popelku a Noci na Karlštejně. Viola však přivádí tuto metodu k dokonalosti a je velice snadné se s touto hrdinkou ztotožnit. Orsina není možné nemilovat. Toby Stephens předvádí rozervanost alá James Dean tak dokonale, že vás dostane hned při prvním povzdechnutí. O výkonu Helen Bonham Carterové, Imeldy Stauntonové, Bena Kingsleyho, Nigela Hawtorna či Racharda E. Granta nemluvě. Celý příběh je navíc přenesen do epochy, která Ilirii propůjčuje jedinečný charakter. Hudba, verše, milostné i tragikomické motivy dělají z Večeru tříkrálového poutavé filmové dílo, na které se vždy ráda podívám. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je Orsino o několik let starší než Viola, ovšem v době premiéry filmu měla Imogen Stubbs (Viola) 35 a Toby Stephens (Orsino) teprve 27. (mix2x)

Reklama

Reklama