Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

wosho 

všechny recenze uživatele

Ikdyž mnoho našich klasických kriminálek zestárlo, mají stále svůj půvab, atmosféru a někdy i zajímavý děj. Kde alibi nestačí má velký klad na opravdu hvězdném hereckém obsazení (zajímavě obsazená legenda Oldřich Nový). Sice je film lehce poplatný době svého vzniku, přesto i dnes se řeší podobné případy hyenismu. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tenhle film už jsem viděl mockrát, a tak ho znám zpaměti, přesto se na něj rád podívám. Detektivní případ sám o sobě vypadá banálně, ale vše se změní po smrti muzikanta Valenty. Jeho vražda z filmu dělá drama, které vrcholí vechvíli,kdyje Šesták jako volavka přinucen mladým synovcem opustit lokál; to pak se asi mnohému divákovi v kinech tenkrát rozbušilo srdce. Ale je to krásně komorní, žádná akce, kriminalisté Tůma a Líbal vyšetřují trpělivě, bez emocí, jak jsme to z našich starých dobrých detektivek znali. Nu,svět se změnil... Měl jsem tyhle příběhy vždycky moc rád. Höger s Bekem byli v téhle trilogii jedničky, začínající Abrhám a Geprtová příjemně mladí, pan Nový noblesní... Prostě pohodový film. ()

Reklama

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný krimi příběh se zkušeným Karlem Högerem, zábavným Josefem Bekem a cynickým Oldřichem Novým, zasazený do prostředí Karlových Varů. Tentokrát jdou po stopě falešného léku Cordofilin, který má údajně léčit těžkou srdeční chorobu. V tubě je však obyčejný B-komplex. Šlo by o takový "malý meloušek", kdyby však již tři lidé, kteří uvěřili zázračnému léku a nešli proto na operaci, nezemřeli... Pěkné herecké výkony a hezky vystavěný příběh i s pointou. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Kde alibi nestačí je příjemným volným pokračováním poctivé policejní práce kriminalistického dua Tůma - Líbal. Je to mravokárnější, než předchozí film. Navíc v duchu etiky socialistické morálky. Ale je v tom i lidskost a socialistická moudrost není vtíravá a všeovládající. Když si k tomu připočteme propracovanější průběh děje, je o příjemnou zábavu postaráno. Hrdinou je opět kapitán Veřejné Bezpečnosti Miloš Tůma (dobrý Karel Höger), který nepoleví ze svého nasazení do té doby, dokud není vše objasněno a všichni pachatelé pochytáni. Pokouší se o vyvolání hlasu svědomí u každého, kdo se kolem všech nejasností nedaleko ochomýtá. Záda mu kryje svědomitý parťák a nadporučík Veřejné Bezpečnosti František Líbal (sympatický Josef Bek) s vrozenou nedůvěrou ke všem podezřelým. Nejcyničtějším podezřelým je ředitel prestižního karlovarského hotelu Jindřich Kraus (velmi dobrý Oldřich Nový) s profesionálním i životním nadhledem i nesmlouvavou zatvrzelostí. Nejvystrašenějším podezřelým je unikající zloděj Josef Šesták alias Šoufek (velmi zajímavý Bohumil Šmída), který hledá záchranu v podobě cesty ven ze zatrolené situace. Nejkultivovanějším podezřelým se zdá ředitel farmaceutické firmy Medika Dr. Vopálenský (dobrý Bohuš Záhorský) s podrážděností na narážky nevhodného společenského chování vlastního synovce. Nejztracenějším podezřelým je Vopálenského synovec a laborant Mediky Mirek Zach (charismatický Jan Tříska) v nepochopení a chaosu vztahu s vdanou paničkou. Z dalších rolí: jízlivý kouzelník Bonhardi alias Ladislav Valenta (dobrý Miloš Nedbal), žárlivá laborantka Mediky Zdena Fišárková (Marcela Martínková), rozmazlená a lehkomyslná Krausova žena Isa (šarmantní Anna Pitašová), ochotný recepční karlovarského hotelu (Václav Lohniský), či svědek vraždy Jirka Ruml (mlaďoučké ucho Josef Abrhám). Další silnou stránkou filmu jsou herecké výkony a kamera. Ta laskavost, rozpustilost a drzost činí z této kriminálky stále osvěžující zábavu. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Taky člen strany, že jo" "No jo, to je poctivec." Psychologická síla prvního Alibi po dvou letech nahrazena zesíleným důrazem na prohnilost buržoazních přežitků a obdivivačů Západu na jedné straně, poctivost "našich lidí" na druhé, což „odhalované pokrytectví“ jen pokrytecky podtrhuje. Pochybné prostředí zápaďácké kavárny originálně vystřídal nóbl hotel, obrázky nahých slečen v bytě nepoctivcově zůstávají. Naštěstí zůstává i celková elegance a sympatické drobnosti, jakkoli Tůmovo charisma namnoze těží z vydařenosti 105%. Nelze neocenit Nového krásně dvojsmyslné „Já vím, soudruzi... mně jde jen o tržbu a plnění plánu, kdežto vám o člověka. Ovšem až už je po něm.“ – to z úst prohnaného ředitele interhotelu. A vůbec, v úvodu popsaný schématismus se v průběhu filmu zajímavě komplikuje (především právě dialogy s Nového postavou). A opět brilantní výslech, resp. brilantní vyslýchaný, tentokrát skvělý Bohumil Šmída. Na tohoto herce, jehož jsem donedávna téměř neznal, mám v poslední době mimořádné štěstí. Příjemnou historickou kuriozitkou je rolička pro mladého Abrháma. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Filmovalo se v Karlových Varech. (M.B)
  • V titulcích na začátku filmu je v dalších rolích uveden František Kovařík. Správně je jeho příjmení Kovářík. (Sooky)

Reklama

Reklama