Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (414)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Live and Let Die říká Roger Moore, který se představuje jako James Bond. Nástupní Moorova bondovka není zlatým vrcholem všech příběhů o agentovi s povolením zabíjet. Vlastně není ani stříbrná. Film má pomalý rozjezd a Roger Moore se v roli neuvěřitelně dlouho rozkoukává. Scéna na člunech či zajímavá zápletka s voodoo vyznavači film vyzdvihuje. Nicméně postavy jako seržant Pepper dávají předzvěst tomu, že Bondovky v podání Rogera Moora budou pomalu spadat do komediálního žánru. (72 procent) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tahle bondovka se měla jmenovat Druhý dech, protože oproti předchozí slabé šedivě conneryovské jí fakt někdo přilil benzín do nádrže. A možná to byl samotný Roger Moore, jehož podání Bonda ne že by bylo lepší než to počáteční Conneryovské, nebo Lazenbyho, ale je prostě jinačí. Moore se nebere zase tak moc vážně, jeho bondovky postupně získávají až - a teď se mi chtělo napsat sebeparodický nádech, což by bylo špatně, sebeparodické jsou brosnanovky - , prostě, Moore se nebojí udělat si srandu sám ze sebe. Žít a nechat zemřít je dobrá bondovka, s dobrou zápletkou, zajímavými záporáky. Jen s ohledem na zapojení kultu voodoo do děje mohla být trochu temnější. Mimo to má tahle bondovka nejlepší titulní píseň ze všech bondovek. ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí a temnější občas až mystické ladění, tentokrát se Bond musí vydat mezi vyznavače voodoo, aby zabránil drogovému králi zničit Ameriku. Pěkná bondgirl, mysteriozní hrátky s kartami, šklebící se padouši a už znatelný Mooreovský styl - tedy plno komediálních prvků, občas sice úplně pitomých (Lousiana a její super šerif), ale přesto často docela zábavných. Ne úplně marné některé akční scény (hlavně ta na vodě), ale jako protiklad také scény dost směšné,jak to už bývá pravidlem. Potěší také detektivně laděné hledání stop a celé pravdy. Tedy znovu nijak vyčnívající bondovka, i díky poslednímu záběru a mladšímu Mooreovi (což dlouho nepotrvá :) 7/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Tak stareho Conneryho vystriedal este starsi Moore. Neuviedol sa zle. Ma charizmu, zvadzanie zien a hlasky mu idu perfektne, v bitkach pôsobi neohrabanejsie ako Connery, ale hlavne sa nesnazi Conneryho imitovat a vydal sa svojou vlastnou cestou. Horsie je na tom zapletka. Bond je na stope nejakeho drogoveho krala. Co by este nemuselo byt uplne zle, ale ten narkobaron sa nachadza v Harleme, takze biely tajny agent medzi vsetkymi tými negrami prilis tajne nepôsobi a hned vsetci vedia, ze je agent. Takze namiesto nejakeho spionskeho patrania maju prim akcne sceny. Vrcholom je nahanacka na clnoch, ktoru komentuje buransky serif Pepper. Celkovo to nepôsobi ako spionsky film ale ako blazniva akcna komedia, ktora je bohuzial okorenena voodoo tematikou, ktora mi vôbec nesedi. Hlavny zaporak Yaphet Kotto nie je prilis vyrazny ani prefikany. Jeho poskok s umelou rukou je priemerny. Bondgirls su dve. Hnusna cernoska a mladucka Jane Seymour, ktora posobi az prilis nevinne. Nepacilo sa mi, ze zredukovali az prilis vela Bondovskych trademarkov a medzi nimi aj postavu Q. Asponze sa vydarila ustredna McCartneyho pesnicka. Vysledkom je pre mna doteraz najslabsia Bondovka a prva podpriemerna. 4/10. ()

woody 

všechny recenze uživatele

8. bondovka - Moore mi jako Bond nikdy nevadil. Ani v posledních dílech ne. Ubylo Conneryovské vážnosti a britské strohosti. Objevil se drsnější humor (vyhození Tee Heeho z vlaku) a více nadsázky (poslední záběr s baronem Semedim). Jane Seymour je nevýrazná, ale to není na škodu, hlavně, že je výrazný lotr. A ten je skara něco. Yaphett Kotto je neznámým hercem, ale poté co jsem jej viděl jako doktora Kanangu a později jako Idi Amina mám ho rád čím dál víc. Zde se svého "antré" dočká bohužel až na konci ("Vždycky se rád nafukoval"). I tak je jeho karibský diktátor a heroinový boss jeden z nejlepších záporáků - nejen Bondovských. Je zde několik nezapomenutelných scén - americké buranství ztělesněné šerifem Pepprem kontra anglický klid, "Čí je to pohřeb?" "Váš!", vylíčení Harlemu jako svět sám pro sebe, útěk před krokodýli. Rogerův debut dopadl na výbornou. Ale zdá se, že v tomhle názoru jsem zde spíše sám. Zamrzí jen absence Q, poněvadž se producentské duo domnívalo, že méně hraček neuškodí. Chyba! ()

Galerie (148)

Zajímavosti (35)

  • Při závěrečném vniknutí do Kanangova (Yaphet Kotto) teritoria je Bond (Roger Moore) vyzbrojen revolverem S&W mod. 29 s šestipalcovou hlavní v ráži .44 Magnum, tedy stejnou zbraní jakou měl Drsný Harry. (JohnSmith)
  • Právě herečka Gloria Hendry, která hrála postavu Rosie Carver, byla ve filmové sérii bondovek první Afroameričankou, se kterou se kdy James Bond milostně zapletl. (Colonist)
  • Hlavní Bond girl Solitaire měla být původně tmavé pleti (uvažovalo se o zpěvačce Dianě Ross) a Rosie Carver měla být běloch. Nakonec to kvůli obsazení Jane Seymour jako Solitaire bylo naopak. (Colonist)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama