Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (413)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Povolení zabíjet znamená optikou obyčejného diváka přesně ten samý problém, jako v novém miléniu Quantum of Solace. Tedy žánrově naprosto ryzí film, který je sebevědomý, sveřepý, se syrovou akcí, vědom si "sám sebe" a svých kvalit. Licence to Kill není samostatně příliš funkční. Je potřeba, aby měl divák Bonda trochu "nakoukaného" a dokázal číst mezi řádky, spojit si paralely. V tu chvíli ví, že se koukáme na nejsevědomější díl, který v rámci tvrdé akce posouvá laťku o level dále. To samé se koná v rámci bondgirls, kdy poprvé můžeme vidět to, co v následujících letech bude samozřejmost - tedy sebevědomé mladé ženy, uhlazené, elegantní, "imidžové", reprezentující nejnovější módní trendy. Do té doby to byly až na výjimky (např. Barbara Bach - Spy Who Loved Me) jen doplňky téměř s absencí mozkových závitů. Zde se trademarky trochu mění - či snad upravují. A změnu dostává i samotný hrdina, který je tady paradoxně mnohem tvrdší a přímočařejší než kdy dříve a přece jen je mnohem víc člověk než by se na první pohled mohlo zdát. Jeden ze stavebních kamenů Jamese Bonda. Náklaďákové finále je na učebnici. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Po 20 letech a průkopnickém, přesto též nedoceněném On Her Majesty's Secret Service, se Bond s jeho představitelem opět loučí v čistě osobním stylu. Nebýt Licence to Kill, možná bychom dnes vůbec neznali hrdiny typu Jasona Bournea. Daltonovo rozervané a agresivní pojetí agenta 007 je mimochodem fascinující a Craig na něj svými bondovkami skvěle navazuje, obzvláště pak v Quantum of Solace s podobným motivem pomsty. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nasr...švatný Bond se mstí. Potvrzení toho, že Dalton je na svém místě. Bondovská série se nicméně měla na tuto úroveň dostat někdy o patnáct let dřív, proto je to nadšení trochu zkalené - v době Povolení zabíjet už bylo pokračování na stejných základech jako Mooreovky ("pan" režisér) nemožné. Přesto nejlepší Bondovka za hodně dlouhou dobu, proto rád nadsadím hodnocení. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Jak zjistíš, jestli jsi správný Bond? Polib během půl minuty dvě krásné ženy tak, aby to obě viděly, a pokud dvakrát uslyšíš "Ach, Jamesi, miluju tě!", máš minimálně povolení nabíjet. Osobně si ale myslím, že bude potřeba použít v sebeobraně povolení zabíjet, protože v běžném životě vypadá reakce nějak jako "Ty hajzle jeden!" Ale k filmu. Takhle si já představuju Bonda - jako samorosta, který jede na vlastní triko, vynálezy se mu nevejdou do kapes a kočičky do postele. Timothy Dalton mě neskutečně překvapil, buď měl jenom kliku na jednu z nejlepších bondovek anebo ji sám udělal svým šarmem. No a kdybych mohl ještě něco říct ke Carey s Talisou, bylo by to asi nějak takhle: "auuuuuuuuuu!" ()

genetique 

všechny recenze uživatele

#16 - John Glen, vrchný režisér bondoviek, sa rozlúčil so svojim agentom veľmi dôstojne. Dôstojný však nebol scenár. Ten svojou pestrejšou originalitou trošku vytiahol Daltona spod neúspechu svojho debutu a mohol kľudne ešte natočiť jednu-dve časti. Tržby nemohli byť až takým sklamaním. Ani bondgirls. Ani akcia, tá je síce trošku prihlúplejšia, ale aspoň viac oku lahodiaca a baviaca. Najmä posledná polhodina, ktorej by som dal s čistým svedomím aj za päť, nebyť tej ťažkotonážnej, nudnej prvej polovici. A k tomu poteší aj záporácka rolička Benicia Del Tora a zatiaľ asi najzvučnejší a najpočúvanejší titulný song. 70%. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Titulní píseň původně složil Eric Clapton, ale producentům se nelíbila. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Timothy Dalton měl pokračovat bondovkou Property Of Lady, ale špatné reakce na Povolení zabíjet vedly k řadě spekulací (i k ukončení série) a vznikla tak nejdelší (šestiletá) pauza mezi bondovkami, během které Dalton od Bonda odešel. (Sonnery)

Reklama

Reklama