Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdo přežije, je vítěz. A pro Arnolda Schwarzeneggra, který se marně snaží uprchnout z vězení a dokázat svou nevinu, navíc získaná svoboda. Nejdříve ale musí v podivně kruté televizní show porazit nelítostné gladiátory... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (563)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Prekvapuje ma, prečo si Arnold Schwarzenegger v časoch, keď bol takmer na vrchole slávy a na svojom konte mal kultové filmy ako Terminátor, Komando alebo Predátor, ktorý je dokonca z toho istého roku vybral práve takýto béčkový projekt pod taktovkou neskúseného režiséra, podľa čoho to aj dopadlo a tak tu máme možno aj jeho najslabší akčný film osemdesiatych rokov, aj keď ho mám trochu radšej, než Červenú horúčavu, ale predsa len Muž na úteku má rozhodne niečo do seba a je to celkom zábava. Vždy ma zaujímali tieto akčné filmy odohrávajúce sa v blízkej budúcnosti s podivnými reality show, v ktorých sa bojuje o život, len to nemuselo byť až tak príliš moc béčkovo podané, síce milujem béčka osemdesiatych rokov, ale keď sa aspoň trochu držia na uzde. Inak dejovo je to síce úplne priamočiare a jednoduché, ale v rámci svojej kategórie mi to vyhovovalo. Síce trvá až tretinu filmu, kým sa dej začne venovať tomu hlavnému, ale to mi vôbec neprekáža, zoznámenie s hlavným hrdinom, jeho novými problémami a svetom, ktorý ovláda manipulujúca televízia mi sadlo. Ale práve samotná reality show sa dala podať aj lepšie, chcelo by to lepšie kulisy, normálnejšie kostýmy a aj samotných zabijakov. A navyše tu majú až prekvapivo veľký priestor moderátor a diváci, čo trochu narúša tempo. Ale aj tak si to drží obstojnú úroveň zábavnosti a finále je opäť v poriadku. Obsadenie mohlo byť aj trochu lepšie, Arnold Schwarzenegger je tu v najlepšej forme a má dobré repliky, takže s ním nemám problém, jeho nedobrovoľná spoločníčka je tiež v poriadku, rovnako ako výraznejšie vedľajšie postavy, ale chcelo by to lepších záporákov. Je tu vlastne päť hlavných zabijakov, ale sú slabšie obsadení a aj typovo nie moc zaujímaví, jedine motorkár s motorovou pílou a plameňometník mali niečo do seba, ale tí ostatní ma nebavili a svetielkujúci operný spevák bol len trápny. Chcelo by to aj trochu lepšiu akciu, samotné strety so zabijakmi pôsobia tak pomaly a aj napriek drsným prvkom nie dostatočne brutálne, napríklad taký súboj s motorovou pílou mal určite väčší potenciál, ale zase aj na tomto sa dá celkom zabaviť, no aj tak som si viac užil úvodnú a finálnou prestrelku, keďže Schwarzenegger so samopalom pôsobí predsa len lepšie ako keď v zvláštnom oblečení osobne bojuje s ešte zvláštnejším protivníkom. Ako som spomínal, režijne sa to dalo podať určite aj lepšie, hlavne by to chcelo zmierniť celkovú béčkovosť a aj hudba mohla byť lepšia. Takže na akčného Schwarzeneggra osemdesiatych rokov je to pomerne slabé, ale aj tak si Bežiaci muž nejaký ten štandard drží a vďaka spomínaným kladom som ho videl už viackrát. 64% ()

Mr.Apache odpad!

všechny recenze uživatele

Škvár, který mě naštěstí neodradil od toho abych si koupil Kingovu knihu. Ještě štěstí, že byla jedna z prvních, která u nás od něj vyšla. V pozdějších dobách bych si ji už asi nekoupil - tak špatný dojem ve mě ten film zanechal. Ale tehdy jsem díky dobrému dojmu z těch pár vyšlých kingovek ještě zariskoval. A nelituji dodnes. Že mám hodnotit film? Aha. Takže: Škvár. Těch pár povedených drobků, co tam zůstalo hlavně díky kvalitní předloze, nezachrání můj zoufalý pocit z této akční splácaniny. Zdá se, že Running Man na kvalitní filmovou verzi stále čeká. I když se obávám, že už je asi pozdě. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

|65%| Rád bych tenhle snímek zařadil mezi Arnoldovy nejlepší klasiky, ale udělat to nemůžu. Samozřejmě nejsem výrazně zklamán, každému dobrému herci se občas něco nepovede. Tohle není vůbec špatná záležitost, taková lehounce nadprůměrná – dá se na ní ale snadněji zapomenout. V té době byly větší pecky Predátor, Špinavá dohoda, Total Recall, Terminátor a podobně. Příběh je zde velmi prostý, hlavní záporák celkem nevýrazný, akce tu je, občas potěší, ale ne moc uchvátí, hudba je dobrá – na tu dobu klasická a Arnold nejlepší. Ten to tu hodně táhne. Sice se jeho postava zde moc nepředvede, ale jeho pár výborných hlášek, jeho drsný pohled a pár jeho osobních vyvraždovaček - to určitě stojí za to. Bez něho by to byla fakt slabota. Jinač, k filmu nemám žádné výraznější výtky. Prostě to nebylo úplně nejhvězdnější, ale vyloženě průser to rozhodně není. ()

HAL odpad!

všechny recenze uživatele

Zadaptovat asi nejlepší knihu literárního giganta, která kombinuje sociální kritiku s výborným sci-fi příběhem, do podoby nevkusné céčkové blitky v papundeklových kulisách, mizernou akcí, a s dějem co se dá shrnout jako: "nejdřív nastoupí hokejista, pak týpek s pilou, pak tlusťoch oblečený do LED diod, a pak blbeček s plamenometem" - to je v pravdě geniální. Producenti i s Arnoldem se zjevně vytvořit sociální experiment, který vizi šíleného postapo světa o televizi co chce z lidí udělat tupé slintajicí zombies nejen ukazuje ve filmu, ale zároveň ji i uvádí v realitu. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Mám Arnolda opravdu rád, ale musím to napsat. Běžící muž je opravdu strašný film. Budoucnost připomíná asi tak, jako Disko příběh. V podstatě se jedná o hlavní výtku vůči filmu. Oni filmy s Arnoldem nikdy nebudou nominovány na nejlepší film, protože to prostě nejsou ty SPRÁVNÉ filmy. Ale pan guvernér měl většinou štěstí na režiséry s nějakou vizí, jak myšlenkovou (ANO! Připusťte!), tak vizuální (o tom žádná). Bohužel, Běžícího muže se se netýká ani jedna z výše zmíněných vizí (ano, připouštím). Je to film nenápaditý, lacině vyhlížející, neschopný navodit atmosféru reálné budoucnosti. Díky tomu působí směšně a je černou ovcí v Arnoldově filmografii. Výjimka ale potvrzuje pravidlo! Pusťte si místo toho třeba Komando. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (36)

  • Ve scéně na začátku filmu na ulici běží upoutávka na show "Běžící muž", v níž jsou oužity také záběry ze soubojů Bena Richardse (Arnold Schwarzenegger) z tohoto filmu, které se však ale logicky ještě nemohly udát. (Corpsegrinder)
  • Oblek bežiaceho muža je značky Adidas. (ČSFD)
  • V závěrečných titulcích hraje píseň „Restless Heart“ od Johna Parra. (SONY_)

Související novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

Edgar Wright a nová adaptace Běžícího muže

20.02.2021

Přichází dobré zprávy pro fanoušky filmů na motivy literární tvorby Stephena Kinga. Studio Paramount Pictures právě jedná s režisérem Edgarem Wrightem (Baby Driver, Soumrak mrtvých) o spolupráci na… (více)

Reklama

Reklama