Reklama

Reklama

Nyad

Trailer

VOD (1)

V šedesáti letech uplavat víc než 160 kilometrů z Kuby na Floridu bez jakékoli ochrany před žraloky? Diana Nyad má prostě celoživotní sen a teď si ho chce splnit. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (97)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch vyhajpovaných filmů, který je dnes náramně trendy a kterým (objektivně) nemáte moc co vyčíst. Hlasitá kritika z vás automaticky dělá homofoba, rasistu, incela, nebo aspoň blbce. Mmj. i tak se pozná žhavý adept na oscarové nominace. Jak by taky ne? Hlavní postavy jsou lesby, navíc je i o traumatech z dětství, jako je sexuálním zneužívání a ztráta otce. A samozřejmě je tady ten přesah ...vytrvalost, plnění si snů.... . A to není zdaleka všechno. Máme tady skvělé herecké výkony polozapomenuté Bening a stále hvězdné Foster. Hudbu Desplata. Je to příběh o ženách a je i ženami napsán. Je životopisný. Ten film je přenaditý vším, co má dnešní Oscarák splňovat. A jako takový je i cpán divákům. Jenže já díky scénáři a excelentním hercům, viděl starou umanutou, sobeckou mrchu, jejíž posedlost neomlouvá vůbec nic. V jejím úsilí jsem při vší úctě ke skutečné Dianě, nic ctnostného neviděl. Její vytrvalost byla na úrovni bezohlednosti a hlouposti; devalvuje ji nulová empatie vůči svému okolí. Ta postava mi byla nesympatická. Jak bych tedy měl vnímat její příběh jinak, než jako pouhý produkt cílený na typického hollywoodem zblblého diváka? Takže pro mě emočně víc než polovina filmu 0 bodů. Až v poslední třetině mi to tvůrci vynahradili, resp. jen úplné hovado by zůstalo emočně nezasaženo. Ale to bylo dílem výjimečnosti toho okamžiku, kdy to nakonec dobře dopadlo. Jako celek....scénáristicky i obsahem, mě to většinu času míjelo. A to jsem si jistý, že si filmaři hodně připomohli a spousta věcí byla ve skutečnosti jinak. Víc se mi líbila kultovní Magická hlubina a třeba i ruský Odin vdoch. Nicméně uznávám, že Bening si zlatého prdeláče zaslouží nejen za předvedené herectví, ale i za tu obrovskou dřinu, která je za jejím výkonem vidět. A za vedlejší roli, si minimálně nominaci, zaslouží i Foster. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hraný debut dokumentární dvojice, který kombinuje drama o přátelství a sportovní film o překonání sama sebe. Daný příběh je silný ale bohužel není dostatečně nosný pro dvouhodinový celovečerák, přestože se úvodní duo opravdu snaží. Jako článek v novinách je to povzbuzující a silné, jako film se to točí v kruhu a přestože se celku nedá mnoho vytknout, nejde ani jednoznačně doporučit. ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Nyad je snímkem, kde vyznění skutečných událostí pro mě přehlušuje jakýkoliv jiný aspekt filmu. To, že hlavní hrdinka (zde ztvárněná Annette Bening) ve skutečnosti dokázala v šedesáti uplavat 160 kilometrů na jeden zátah, mi prostě hlava nebere. Jinak asi solidní životopisný film a určitě jedna z těch lepších filmových Netfixovek z poslední doby. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Toto ak by nebolo podľa skutočných udalostí a napriek tomu by to natočili, nikto by tomu neveril, považoval by to za rozprávku, za čisté sci-fi. Ty kokos, ja vlastne neviem, či by som tomu nemal dať rovných 5* (tvorcom by som vyčítal azda len to, že sa na to nevykašľali a nedali toho psa aj na palubu). Ono je mi trochu divné o Nyad hovoriť ako o feel good, filme pretože sa tu stane viacero príšerností a drsných zvieracích útokov, ale áno, ono to vlastne asi skutočne JE feel good film. A to fakt báječný. Jodie Foster hrá trochu nevďačnú „nahrávačskú“ rolu, ale samozrejme je skvelá a ako to už chodí, nebyť výborne obsadenej a zahranej vedľajšej úlohy, hlavná by nemusela fungovať. Len ma zarazilo, ako ten čas letí. Akoby to bolo len teraz, čo som si kupoval videokazetu s Mlčaním jahniat... a zrazu Jodie má šesťdesiat. Ale taký je život. A asi na mojom miernom šoku mal podiel i suchý fakt, že posledné desaťročie hrala len v štyroch filmoch, z toho jeden je práve Nyad. Annette Bening som nikdy nemal rád, ale tu je famózna, tak akurát strelená a trocha výstredná, ale uveriteľným spôsobom (a najmä teda zjavne len kopírovala svoj reálny predobraz). Obidve plným právom dostali oscarovú nomináciu a osobne si myslím, že mali sošky získať namiesto tých, ktorí ich získali, pretože boli proste lepšie. Film trvá viac ako dve hodiny a hoc by mohol skĺzať do monotónnosti, vďaka perfektne spracovaným postavám, výborným hereckým výkonom, dialógom, ktoré neviete prestať počúvať a ktoré tnú do živého a samozrejme i vďaka soundtracku, neustále udržuje vašu pozornosť do takej miery, že niektoré akčné veľkofilmy za 200 miliónov dolárov sa môžu s čistým svedomím strčiť. Rhys Ifans síce vyzerá ako niekto, po kom by v 90. rokoch za bežných okolností šla Clarice Starling, ale i on je famózny (zabudnite na Nothing Hill). ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jeden z těch po cenách pokukujících filmů, který má vlastně všechno co by takový film měl mít. Velmi dobrou technickou stránku, inspirativní příběh na reálném základě a dvě výborné herečky v hlavní roli. Hlavně Jodie Foster je tu skvělá a naplno využila toho, že měla na rozdíl od Annette Benning k dispozici sympatickou postavu (což se o Dianě Nyad úplně říct nedá). Jenže bohužel, všem kladům navzdory, mě ten film úspěšně míjel skoro celou dobu a zařadí se tak v mých očích do škatulky hezkých filmů podle skutečnosti, které ale už nikdy znova neuvidím. Jednak proto že sem jich za poslední roky viděl desítky a jednak proto že v následujících letech jich další desítky vzniknou...70% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Film dramatizuje udalosti, ktoré sa nestali, ako napríklad stretnutie so žralokmi, ktoré počas pokusu v roku 2013 nebolo zaznamenané, a nepresne zobrazuje schopnosť Nyadovej (Annette Bening) preplávať Lamanšský prieliv za 7,5 hodiny, pričom prehliada jej viaceré neúspešné pokusy. (Arsenal83)
  • Natáčení filmu probíhalo ve státech USA (městech Key West a Los Angeles) a dále pak ve státech Kuba a Dominikánská republika. Točilo se od 15. března do 15. května 2023. (GASTON73)
  • Skorší scenár Roberta Speclanda bol v roku 2015 uvedený na čiernej listine najlepších nevyrobených scenárov roka. (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama