Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I v 70. letech vznikaly u nás filmy, které zdůrazňovaly nejen nutnost všemi prostředky hájit neprostupnost západních hranic, ale hlavně rehabilitovaly stalinistickou éru. Se směšnou patetičností vyprávěný příběh se odehrává v roce 1951 a odehrává se v armádních kruzích, zachycuje spory o co nejúčinnější vzdušnou ochranu hranic... Zvolil k tomu pracovní spory mezi zkušeným, ale myšlenkově již ustrnulým generálem a mladým politrukem, jenž prosazuje moderní koncepční řešení společného úkolu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Ještě bych dodal, že havárie letounu OK-WDZ (DC-3) se udála 18. 1. 1956 a příčinou byly nesprávné postupy posádky ve velmi nepříznivém počasí. Uvádění srážky s letákovým balónem jeko příčiny neštěstí bylo lživé a nezakládá se na pravdě ani důkazech z vyšetřování.

Jinak celej film je jedna nechutná bolševická agitka a nebejt těch pěknejch letadel, ani bych na něj nekouk. Do odpadu to z těch několika dobrejch důvodů nepošlu, ale víc než jednu hvězdu za ty  letadla a občasnej náznak hereckýho výkonu si to nezaslouží.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Upřesnění jedné ze zajímavostí: Zlín Z-226MS OK-MGU, výrobní číslo 193, byl vylepšeným typem základního stroje Z-26 a také dalším vylepšením nesprávně uváděného typu Z-226T - od "téčka" se lišil zástavbou motoru Avia M-137A.  V letech 1957–1961 bylo vyrobeno 283 kusů letounů Z-226 všech modifikací, mezi nimi tedy i toto naše éro. Letadlo létalo na začátku tisíciletí v  aeroklubu Plzeň - Letkov (toto neověřeno). Dne 30. 4. 2005 havaroval při pokusu o nouzové přistání do terénu po selhání stavitelné vrtule a byl neopravitelně poškozen, dvoučlenná posádka přežila s těžkými zraněními. Popis nehody tak trochu implikuje, že se jednalo o přelet stroje, o jehož závadě posádka věděla už před letem (možná je to jen nešťastně formulováno), v takovém případě se dá pokus o technický přelet na jiné letiště označit za čirý hazard. (Zdroj: wiki, http://svici.sweb.cz/havarie.htm, dostupné fotogalerie na internetu jako planes.cz)

wayne99

wayne99 (hodnocení, recenze)

flanker.27

Zajímavé určitě. Že v naší armádě po r.1948 sloužili profící a odborníci o tom žádná. Má to jedno velké ALE.

Sloužily v armádě, která držela lidi za zdí s kvérama a kdo měl trochu jiný názor, se zlou se potázal...

Německá esa z 2.ww byli bezesporu také skvělí piloti, ale co s tím, když jenom prosazovali silou vize nacistů...

Reklama

Reklama