Reklama

Reklama

Dej si pohov, kámoši

  • USA Grumpy Old Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Donalda Petrieho (Mystic Pizza) je především hereckým koncertem dvou osobností – Waltera Matthaua a Jacka Lemmona. Herečtí bardi tu představují dva letité rivaly a zároveň sousedy Johna a Maxe. Oba si už vlastně ani nepamatují, čím začalo jejich „dědkovsky paličaté“ škodolibé nepřátelství, které se sestává z drobných lumpáren a zlomyslností. Karty jsou už léta rozdány a nic by se nezměnilo, kdyby se do sousedství nepřestěhovala extravagantní a stále velmi atraktivní dáma jménem Ariel. Její volnomyšlenkářské chování okouzlí oba postarší pány tak, že v nich navíc vzplane žárlivá mužská rivalita. Svérázná a temperamentní Ariel si ovšem do ničeho nenechá mluvit a vybere si podle svého. Úsměvná komedie někdy s nadhledem a někdy vážněji ukazuje, jak chutná „podzim života“. V druhém plánu sledujeme i milostné vztahy Johnovy dcery Melanie (Daryl Hannahová), která právě opustila manžela a nyní až příliš sympatií věnuje Maxovu synovi Jacobovi. Že by mladí konečně usmířili znepřátelené staříky? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Georgex 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí této komedie jsem byl zklamán. Nerozlučnou dvojci těchto "dědků" mám hrozně rád, v některých filmech jsou vtipní již od pohledu, ale tady v tomto filmu mi bohužel nějak nesedli. Příběh o dvou sousedech, kteří se nemají v lásce jsem si v jejich podání představoval jinak. Najde se zde pár vtipných momentů, ale přišlo mi to spíše jako měně povedené drama. Přetahovačka o novou sousedku se mi zdála až příliš odbytá. Nejlepší momenty nebyly v přítomnosti Jacka a Waltera, ale když se na place objevil stařičký Burgess Meredith, který si zde střihnul parádní roli, kde perlil každým slovem. První polovinu filmu jsem čekal na nějaký zvrat, kdy začne lítat jedna kulišárna za druhou, ale nestalo se, paradoxně se mi více líbil konec filmu. Film rozhodně nehodnotím jako odpad, ale očekával jsem něco jiného. Hodnotím pouze dvěmi hvězdičkami a to jednou pro Jacka a Waltera a druhou pro parádně zahranou roli Burgessem Meredithem. Moje hodnocení 40%. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Lemmon a Matthau, dvojice která zaručí, že prožijete u filmu chvíle, když ne ve smíchu, alespoň s úsměvem. Co může asi tak napadnout dva staré dědky, když je očaruje bohyně lásky. Tady se názorně uplatňuje francouzské rčení: "Za vším hledej ženu!" Jsou okamžiky v životě, kdy se totálně zhroutí i na venek pevné a dlouholeté přátelství dvou starých mládenců. ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

Dvojice amerických důchodců s velkými domy v idylicky zasněžené Minnesotě, šišlavé urážky, drsné kanadské žerty, debaty o nemocech, smrti a rybaření, válka s exekutorem – a samozřejmě trojitá porce romantiky plus mírná životní moudrost a lehké tragično v mezích pohodlného dojetí, jsme přece v Hollywoodu. Možná to zní strašně, ale díky chytře napsanému scénáři, vkusné režii a Lemmonovi s Matthauem, kteří se nestydí být opravdu za dědky plesnivé (v dabingu se ovšem tahle kvalita trochu ztrácí), výsledek spolehlivě pozvedá i nejčernější náladu a možná by si ode mě vysloužil plný počet, nebýt zbytečného důrazu na romantickou linii a občasné prvoplánovosti hlavně v užití muziky. ()

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Osobně bych uvítal větší rozvinutí komediální složky (např. přidánim ještě bláznivějších naschválů, který si oba sousedi dělali). Dle mýho názoru se příliš nepovedlo začlenění vztahu sousedů, jejich potomků a nově příchozí ženy do příběhu. Řešit uvedený vztahy byl fajn nápad, jenomže když z toho vzešlý vztahový scény, kterých nebylo vůbec málo, neměly potřebnej komediální nebo dramatickej náboj, byly vcelku zbytečný. Ale musim uznat, že se mi líbil závěr, kdy se nakonec dva toho času nepřátelé dali dohromady ze stejnýho důvodu, z jakýho se před dávnými časy rozkmotřili. Příjemná podivaná, ze který si toho však bohužel nebudu za pár dní příliš pamatovat, protože neni pořádně co. Za povedenej casting hlavních rolí třetí silnější hvězda. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

"Holy moly!" Moje velkorysé hodnocení má samozřejmě na svědomí dvojice Lemmon - Matthau, u které mi ani tak nevadilo, že místo obvyklého přátelení jejich vztah silně připomíná komiksové soupeření Kačera Donalda a jeho souseda Jonese (byť jsem si jako divák musel vybrat, komu budu fandit - oproti větší části pisatelů mé sympatie směřovaly spíše k Jackovi, který je mi tak nějak charakterově bližší), výborně se vedle nich činí také Ann-Margaret coby hlavní předmět sporu a Gustafsson senior v podání Burgesse Mederitha. Škoda, že v některých momentech se jedná spíše o rodinnější zábavu a závěr příběhu je bleskově převlečen do moralit a sentimentality podobně jako v seriálu "Krok za krokem", již zmíněné obsazení a závěrečné titulky se nepodařenými záběry z natáčení vše přebíjí v sympatický evergreen. 70% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (3)

  • Walter Matthau utrpěl díky mrazivým podmínkám v Minesotě zápal plic. (HellFire)

Reklama

Reklama