Reklama

Reklama

Revizoři

  • Česko Kontroll (festivalový název) (více)
Thriller / Komedie / Mysteriózní / Drama
Maďarsko, 2003, 105 min

Režie:

Nimród Antal

Scénář:

Nimród Antal, Jim Adler

Kamera:

Gyula Pados

Hrají:

Sándor Csányi, Zoltán Mucsi, Csaba Pindroch, Sándor Badár, Zsolt Nagy, Eszter Balla, Lajos Kovács, Bence Mátyássy, Győző Szabó, Péter Scherer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Svižně natočený akční thriller odehrávající se v budapešťském metru maďarského Američana Nimróda Antala. V Maďarsku se stal tento film kasovním trhákem a trumfnul většinu hollywoodské produkce, která se v té době promítala. Jak už bylo řečeno, Kontroll se odehrává ve tmavých tunelech maďarského metra, které jakoby z oka vypadlo tomu pražskému a sleduje několik revizorů a jejich kontrolované pasažéry.

Divák je ve filmu svědkem spousty bizarních, vtipných či divných situací, které se odehrávají mezi těmito skupinami "cestujících" a když k tomu připočteme kdesi se skrývajícího maskovaného zabijáka, tak máme o zábavu postaráno. O zábavu se nám také stará svižná kamera a raketový střih, který v žádném případě neruší a naopak zdatně evokuje každodenní shon v tomto dopravním prostředku. Stejně tak je velice povedený soundtrack od člověka jménem Neo (s Matrixem nic společného nemá) ve stylu Media Ventures (rytmické syntezátory a různé samply). Film byl také oceněn na letošním festivalu v Cannes zvláštní cenou "Award of the Young" a ve Varech byl uváděn v sekci Dny kritiků Variety. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Ani po těch letech Revizoři neztratili tu uhrančivost. Velmi dobře. :)

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

uz mam za sebou dva madarske filmy : Mezga Aladar Kulonos kalondjai 1 a 2, tento bude treeti, uvidim 

latvar

latvar (hodnocení, recenze)

Podle mě byl hlavní hrdina(revizor) tatéž osoba, co házela lidi pod vlak, borec trpěl schyzofrenií. Jinak mohli odůvodnit, proč se bál opustit podzemí...

Longin

Longin (hodnocení, recenze)

a existuje "podobnej" dobrej film, který taky popisuje lidský trosky jako v tomhle skvostu?

Maarty_von_B

Maarty_von_B (hodnocení, recenze)

celý čas som rozmýšlal nad tým, v akom filme som videl hlavného hrdinu....a potom som si uvedomil, že má v ksichte niečo z Branka Radivojeviča :D Inak film to je geniálny od príbehu, cez obsadenie až po parádny soundtrack...

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

Dnes jsem se podíval na česky dabovanou verzi - připadalo mi, že tam bylo více mluveného slova než v původním znění s titulky - více vysvětlující. Jinak jsem to viděl už alespoň podesáté, a stále mě to baví a drží v napětí - jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

Soundtrack je lahůdka.

Sagisia

Sagisia (hodnocení, recenze)

tucnak: jo! pořád jsem nad tím přemýšlela, koho mi připomíná a pak mi to došlo...ale Eszter je pěknější :)

siloalampa

siloalampa (hodnocení, recenze)

Pár uspávacích scén nahradiť tými silnejšími, ktoré taktiež nechýbali a mohlo sa to posunúť ešte vyššie...(taktiež nemám rád príliš otvorené konce) V každom prípade scéna, kde chlapík vytiahol na revízora striekačku bola bezkonkurenčná...

podfuk

podfuk (hodnocení, recenze)

jj perfektni film! akort ta spojitost s Lynchem mi nejak unika, snad jen ty sovy, ale nic jinyho me fakt nenapada(ze to neni mainstreamovej film jeste neznamena, ze je to Lynchovina;) )

kiddo

kiddo (hodnocení, recenze)

Že Kapucář představuje Balcsého temnou stránku a jeho strach, je evidentní, nicméně že by se jednalo o jednu a tu samou osobu, to považuju dost za nadinterpretaci.

Tyler

Tyler (hodnocení, recenze)

tucnak : Připomínala mi ji od prvního momentu - a jakmile si sundala kostým méďi, bylo to vůbec evidentní.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

a nechceš stáhnout jinou verzi ? mam ji na rychlem serveru, sice tam jsou ty nápisi o kopírování, ale jinak fajn

misstake

misstake (hodnocení, recenze)

Nemáte náhodou někdo české titulky k verzi "Kontroll.2003.DvDrip.XviD-jinXc"? Předem dík.

vBaker

vBaker (hodnocení, recenze)

prosím, kdyby ste viděli, že to hrajou někde v kině v Praze, dejte echo na SZ

YSantiago

YSantiago (hodnocení, recenze)

Sandru? No moc ne... Rozhodně mi Eszter přijde hefčí... a to hooodně moc... K tý diskusi o tom, jestli je stín zároveň Bulcsú... Přijde mi, že už se dneska moc nad filmama přemejšlí a režiséři toho zneužívaj... Bejt to tak, je to jak vykradený z Klubu rváčů. Navíc na imdb jasně stojí, že je hrajou dva různý lidi...

A.D.1959

A.D.1959 (hodnocení, recenze)

Civilnosť prostredia a hercov pripomína elitné filmy novej vlny rokov šesťdesiatych a do toho kvapky "Lynchovej" tajuplnosti robia z tohto diela perfektné kino made in Hungaria. Neviem si spomenúť na lepšiu vec na filmovom plátne od našich južných susedov.

wenna

wenna (hodnocení, recenze)

Nejlepsi madarsky film, co jsem kdy videl. A hlavne prvni:). Temna atmosfera budapestskeho metra ve vas zanecha mrazivy pocit jeste hodne dlouho...

Jaromír

Jaromír (hodnocení, recenze)

Nepřipadá mi, že by smrtka a revizor byli stejná postava, ale já si obecně málo všímám detailů, jako je oblečení ... :), takže možná máte pravdu. Až se na něj budu dívat příště, se na to zaměřím. Spíše si ale myslím, že jsou to postavy dvě a jde pouze o štourání se v detailech.

sonnak

sonnak (hodnocení, recenze)

Zab: Můžu soudit pouze z komentářů na IMDB od lidí, kteří se dostali k bonusům na DVD a vyjádření režiséra. Já už si film do takových detailů nepamatuju, ale údajně má i další postava stejné oblečení jako vrah a Bulscú :)

Zab

Zab (hodnocení, recenze)

pochopitelně? Taky bych spíš byl pro to, že je.. nebo bych to tomu filmu aspoň přál..

sonnak

sonnak (hodnocení, recenze)

Bulscú a vrah pochopitelně není tatáž osoba. Nicméně symbolismu je ve filmu požehnaně a rejža si rád hraje.

ElCon

ElCon (hodnocení, recenze)

Film, kterej vytáhne ze stereotypu. Za mě 5 bodů :-) Výborní herci, kamera, atmosféra

Avrix

Avrix (hodnocení, recenze)

Bulscú a Stín (vrah) byla pochopitelně tatáž osoba, měli i stejné oblečení (jen Bulscú neměl nasazenou kapuci, visela mu za krkem), takže Muki i kravaťáci měli pravdu

Had8

Had8 (hodnocení, recenze)

Jak říká klasik "Sovy nejsou tím, čím se zdají být". Skvělý film - pro mne za 5*

Cordell

Cordell (hodnocení, recenze)

zbytecne natazeny sceny ktery me uspawali:( Slo to ale mohlo to bejt lepsi.

OOOK

OOOK (hodnocení, recenze)

Taky sem nad tím přemejšlel jestli ten hlavní Revizor žije dvojím životem...díval sem se na to ještě s několikati dalšími kamarády a když sem jim řekl, že vrah a revizor je tatáž osoba, řekli, abych raději mlčel a šel spát...takže končné slovo je takové, jestli jsou vrah a revizor různé osoby, tak dávám filmu 3 hvězdičky...pokud jsou tatáž osoba tak 4! Žeby měl Klub rváčů pokračování?:)))

Matty

Matty (hodnocení, recenze)

Krev - viz. pointa. Alespoň já jsem to pochopil tak, že tím přízrakem byla ve skutečnosti ta temná stránka Balcsé.

Krystofore

Krystofore (hodnocení, recenze)

Super vtipnej film,moc se mi líbil,jenom mi ho trochu zkazilo seznamování jednoho s revizorů s tou holkou,bylo to zdlouhavý a nudný.A taky nechápu,proč mu pořád odněkud tekla krev,když se mu nic nestalo.

Související novinky

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

Predátoři 2 nebo jiný sci-fi thriller?

06.07.2010

Režisér maďarského původu Nimród Antal stojí před volbou. Nakonec se ale rozhodne podle tržeb Predátorů, jejichž tříbodové lasery zamíří na kina už tento týden. Kritiky jsou sice příznivé, ale… (více)

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

Maďarský Predátor a odložená Red Sonja

24.06.2009

Jsou tady nové informace o dvou filmech z produkce Roberta Rodrigueze. Minulý týden jste v našich novinkách četli, že průvodcem mimozemských lovců na třetím safari na Zemi bude zřejmě Neil Marshall.… (více)

Dny evropského filmu

Dny evropského filmu

28.01.2005

Dnem 27.1.2005 začal dvanáctý ročník filmového festivalu - Dny evropského filmu, které začaly projekcí maďarského snímku Revizoři. Ten byl uveden i na loňském karlovarském festivalu. Končit budou… (více)

Reklama

Reklama