Reklama

Reklama

Nejlepší gangster

  • Česko Gangster číslo 1 (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

„Nezáleží na tom, koho znáš, ale koho zabiješ“ – tak zní podtitul druhého hraného filmu Paula McGuigana z roku 2000. Do té doby nepříliš známý Paul Bettany vytvořil strhující kreaci bezejmenného mladého gangstera, jenž odstraní svého bosse (David Thewlis) v krví prosyceném londýnském podsvětí konce šedesátých let. Jedna zvlášť nezapomenutelná scéna: Bettanyho narcisistní gangster si svléká a pečlivě skládá svůj módní oděv. Poté se obrací ke své oběti, aby ji zmučil a zabil. Mučení je nafilmováno z pohledu oběti, která střídavě ztrácí a znovu nabývá vědomí. Jedná se o skutečně husarský kousek, mistrovsky pojmutou, originální scénu. V této poutavé sondě do psychiky zločince se ve vedlejších rolích objeví například Malcolm McDowell či Saffron Burrowsová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi 3 a 4 *,nakonec jsem se ale rozhodl pro hodnocení nižší a hlavním důvod jsem pro to shledal v samotném ději a ve vykreslení postav.Děj se totiž žene kupředu závratnou rychlostí,nadhodí několik velmi zajímavých postav,ale vůbec jsem nechápal jejich počínání,jednání a rozhodování.Děj je pak skutečně rozkouskován jak do velmi silných scén,tak do brakových výjevů.Celkově mi tak Gangster No. 1 vůbec nedržel pohromadě a to je mi moc líto,neboť důvodů,proč hodnotit film výš,je také dost.Především famozní herecký koncert Paula Bettanyho je velký zážitek.O to víc zamrzí,že je pak ke konci ve stáří nahrazen maniakálně přehrávajícím Malcolmem McDowellem.To jsem moc nepochopil,neboť ostatní herci byli ve stáří namaskováni,ale Paul Bettany jako hlavní postava byl prostě vyměněn!...???....David Thewlis též odehrává nadstandartí part,takže nejlepší na Nejlepším Gangsterovi jsou herecké výkony.Druhým kladem filmu je spousta režijních vychytávek,kameramanské kousky a barevné filtry,které navozují atmosféru,že film byl natočen někdy v 70.letech a ne v roce 2000.Naopak ono zmiňované popisné násilí mi nějak uniklo,vše je zobrazeno poměrně decentně a nenásilně,ikdyž právě nasilí a lidská agrese je hlavním prvkem filmu.Celkově Nejlepšího gangstera považuji za kvalitní snímek,jen škoda slabšího scénáře.Tři a půl *! ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Tento snímek nepovažuji za jednu z dalších gangsterovek a už vůbec jej nesrovnávám s Pulp Fiction či podobnými filmy. Pro mne je Nejlepší gangster hlavně studií pokřivené osobnosti, která nachází ukojení a uspokojení v násilí, týraní a utrpení druhých. Není to pouze o zlé postavičce, která kosí všechny kolem a čpí zlobu a strach tamtéž, ale je to také o vnitřně nešťastném člověku, který se prostě jinak neumí projevit, nikdy k tomu nedostal příležitost a v tomhle prostředí tvrdých loktů vyrostl. Sám však na konci zjistí, že živnou půdou pro jeho agresi je protitlak, jenže ten když se nedostává, je bezbranný. Tohle je velmi důležité poučení pro všechny, kteří se s podobným typem člověka ve svém životě potkají, respektive si jej povolají do svého života, aby na sobě vzájemně zažili určitou zkoušku. Pouze vědomý člověk ví jak se zachovat v daném okamžiku. Ti nevědomí trpí. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Na prvý pohľad klasický príbeh o vzostupe a páde jedného mafiána, ale oveľa viac to je rozbor totálneho psychopata, ktorého čím viac spoznávame, tým menej dôvodov máme na fandenie. Napriek tomu ho v jeho mladšej verzii Paul Bettany stvárnil tak famózne, že je fascinujúce to číre zlo sledovať. Jeho hláška Look At My Fucking Eyes vyvoláva zimomriavky. O to väčšie sklamanie je, že ho v jeho staršej verzii nahradil Malcolm McDowell, ktorý síce podáva štandardne špičkový výkon, ale tá postava je už iná. Z časti to tak má byť, lebo mu po tých rokoch už totálne jebe (niekedy, keď si splníte sen, tak je to to najhoršie, čo sa vám môže stať), ale aj tak som v ňom nevidel tú postavu, ktorú väčšinu filmu hral Bettany. Zvyšok postáv je už len do počtu, ale sú to dobre zahrané figúrky. Od bossa ku ktorému hlavný hrdina vzhliada (Thewlis) po judášskeho zbabelca Eddie Marsana. Celkovo to je proste zábavný psycho film z gangsterského prostredia, ale kto očakáva klasickú gangsterku, tak bude sklamaný. 8/10. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Když tak sleduju příběhy britských gangsterů, přijde mi, že to žádný z nich nemá v hlavě v pořádku. Ostatní světoví gangsteři to dělají pro prachy, děvky a chlast. Když je někdo sere, zabijou ho, stejně tak jako když je někdo okrádá nebo jim jakkoliv leze do zelí. Jen u těch britských člověk nemá ani ánung, proč to vlastně celý dělají. Víme, že je něco žere, a žene kupředu, ale nikdy se nedozvíme, co to vlastně je. Mám prostě vážnou obavu o osud britského impéria. Asi jim vysychá mícha...50% ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Režisér Paul McGuigan je pro mě zvláštní postavou. První, co jsem od něj viděl, byl jeho debut Acid house. To jsem však ještě nevěděl, co je vlastně zač. Druhý film, co jsem viděl, byl vlastně jeho pátý Lucky number Slevin. Od té doby jsem se o něj začal zajímat. Romantika Wicker park mě absolutně překvapila..výborná love-affair od pána, co umí parádně gangsterky?! A co ten přechod od šíleného Acid house?! Pak ale přišel Gangster No. 1 a bylo mi jasno..ten přerod od šíleného rámce k trochu jinému schématu (i když pořád trochu šílenému) je zcela patrný a téměř bych řekl, že předpovídá právě jeho pátý film. Uff..trochu jsem se zamotal. :D Malcolm McDowell jakoby trochu přenesl atmosféru A Clockwork orange a Paul Bettany se rozhodně McDowellovým výkonem v Kubrickově filmu inspiroval. A nebylo to naškodu. A co vlastně film? Prostě se podívejte. ;) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Jamie Foreman je syn skutečného gangstera Freddieho Foremana. (Terva)
  • Postava Freddyho Mayse vznikla podle skutečného gangstera Frankie Frasera. (Terva)

Reklama

Reklama