Reklama

Reklama

Britsko-americký snímek, který v roce 1986 natočil britský režisér Alex Cox, mapuje zničující vztah baskytaristy Sex Pistols a punkové ikony Sida Viciouse s americkou groupie Nancy Spungenovou. Film dvojici sleduje od jejich prvního setkání v Londýně v roce 1976 až po tragické vyvrcholení společné heroinové závislosti v newyorském hotelu Chelsea v říjnu 1978. V roli Sida Viciouse exceluje tehdy osmadvacetiletý Gary Oldman, který kvůli roli podstoupil radikální dietu, díky níž v jednu chvíli skončil v nemocnici. O roli se údajně ucházel také Daniel Day-Lewis, Cox však dal přednost Oldmanovi, který coby rodák ze stejné londýnské čtvrti, v níž vyrůstal i Sid Vicious, působil autentičtěji. Film, který byl premiérově uveden na filmovém festivalu v Cannes v prestižní sekci Quinzaine des Réalisateurs, získal celou řadu ocenění, včetně renomované Ceny newyorských filmových kritiků pro Chloe Webbovou za její výkon v roli Nancy Spungenové. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

Pishin 

všechny recenze uživatele

Na Sid a Nancy jsem se dlouho tesil a tak jsme si jej naserviroval v pozdnich hodinach. Muzu rict ze jsem se celkem bavil ikdyz trosku me schazelo to ze Sid vlastne za cely film neukazal ani kousek neceho dobreho co by na nem bylo. Kazdopadne Gary Oldman udelal pro roli maximum a vesmes sem mu ten jeho projev sezral - dost tomu i prispela velka podobnost se samotnym Sidem. Takze pokud si chcete dat jednu velkou zivotni(punkovou) jizdu smerem dolu tak toto bude nejlepsi volba 70% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jako malej pankáč jsem se na tenhle film strašně těšil, ale po jeho skončení můj obličej nabral vzteklou rudou barvu a ladil tak s mými tehdejšími vlasy. Proč? No protože Sid byl přece nevinnej! Na základě svého tehdejšího zhnusení jsem po letech i hodnotil. Teď jsem se na to mrknul znova a musím uznat, že film věrně a sugestivně ukazuje rodící se punkovou scénu a kromě hromady kultovních hitů nabízí i výborný herecký výkon Garyho Oldmana. 80% ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Váááu. Nikdy ma v živote nevystihovala žiadna herecká rola tak, ako Garry Oldman Sida Vicousa. To som úplne ja (až na takú ženskú a heroín) Stratený človek, ožratý, nevie kde je, čo robí, na koncerte si nevie zapojiť ani gitaru. No, ja som na to čumel z otvorenými ústami. V mnohých komentároch som sa dočítal, že obsah nebol až tak pútavý, Sida mohli ukázať aj z inej stránky, zachytiť nejaké jeho vnútorné myšlienkové pochody.. Ale čo chcete, aké myšlienkové pochody chcete zachytiť u fetky, ktorá viac nehrala ako hrala 2 roky so Sex Pistols aj sólo a potom sa odpálila? Podľa mňa je toto najautentickejšie zachytenie tohoto rebela. V kuse chlastal, v kuse drogoval, raboval, ničil a sem tam skúsil aj niečo zahrať. Ono to malo taký šmrc, feeling ako Stoneov Doors, a to bolo na točené ešte predtým. Nechcem porovnávať, Doors bol samozrejme lepší ale toto bolo tiež parádne. Lepší film o punkáčoch som ešte nevidel. ()

ewi 

všechny recenze uživatele

Sid a Nancy není film o Sex Pistols...je to smutné ohlédnutí za jedním magorem, jehož jméno asi navždy zůstane synonymem pro Sex Pistols. O destruktivní nepochopitelné lásce k ženské, které byste nejraděj zabodli kudlu do břicha od prvního okamžiku, kdy se objeví na scéně. Co záleží na tom, že to možná bylo všechno trochu jinak. Scény jako odchod z lodě, líbání u popelnic nebo závěrečná scéna s pizzou ve mě budou rezonovat daleko dýl, než bych si přála. Díky dokonalému Garymu Oldmanovi (jak je sakra možné, že tenhle genius se prvního oscara dočkal až letos?!) tak Sid navždy zůstane charizmatickou smutnou duší, kterou stáhla ke dnu sebezničující láska. Film tak není jen idealizovanou (ehm) vzpomínkou na jednoho punkáče, ale taky novodobým příběhem Romea a Medusy nebo výpovědí o střetu punku s běžnou společností. Uznávám, že film jako takový možná na 5* není, trochu postrádám vývoj postavy i celého vztahu, navíc u obludné Chloe Webb jsem si ze začátku myslela, že je to transka (škoda, že Cox neobsadil Courtney Love), ale to jsou jen detaily v porovnání s naprosto fenomenálním Garym, kterému musí v žilách kolovat punk, protože jinak si nedokážu představit, jak to dokázal. Žena, která se tady do Garyho/Sida nezamilovala, nemá srdce. ()

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Když se mě máma zeptala, co bych udělal se spořením, řekl jsem ji, že pojedu do Londýna a ufetuju se herákem. Zatím jenom kouřím trávu, vymejšlim si exkurze, abych měl na cigára, venčím psa a v paneláku škrtám sirkama a sním o tom, že jsem Gary Oldman. Prozatím mám řetěz na krku, rozcuchaný červený vlasy, akné a kapelu, co ve sklepě hraje covery Ramones. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (27)

  • Gary Oldman (Sid Vicious) musel kvôli úlohe podstúpiť drsnú diétu zloženú zo sušených rýb a melónov, čo ale prehnal, kvôli tomu musel byť hospitalizovaný kvôli podvýžive. (classic)
  • Johnny Rotten (spevák Sex Pistols) mal výhrady i k výberu herca Garyho Oldmana (Sid Vicious). Zvažovaný bol Tim Roth, ale ten odmietol, pretože sa mu zdalo zbytočné filmovo stvárniť osudy postáv, ktoré sa v skutočnosti odohrali relatívne nedávno. (classic)
  • Snímok sa mal pôvodne volať Love Kills, ale kvôli možným problémom s autorskými právami došlo na Sida a Nancy. (classic)

Reklama

Reklama