Reklama

Reklama

Svobodný mládenec

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Svobodný mládenec (více)

Obsahy(1)

Lord Robert St. Simon je obecně považován za nejžádoucnějšího starého mládence v celé Anglii. Aby taky ne! Historie jeho rodu sahá nejméně pět set let zpátky, je pohledný, šarmantní a skvělý společník… Každá vdavekchtivá dívka by olízla všech deset. Jenže srdce lorda Roberta, jak se zdá, už zcela neodvolatelně získala krásná Američanka Henrietta Doranová, jejíž neurozený původ více než dostatečně vyvažují zlaté doly jejího papá. A zatímco se tyto dvě hrdličky připravují na nejšťastnější den svého života, utápí se o pár ulic dál nejslavnější detektiv světa v nudě z nicnedělání, ve fyzické i psychické indispozici, pronásledován neustále stejným, k zešílení se opakujícím děsivým snem. Ani on ani Henrietta ještě netuší, jak dramaticky se jejich cesty zkříží v Robertově venkovském zámku Glaven, natož aby si uměli představit, jak děsivé tajemství toto nádherné sídlo ukrývá ve svých důstojných zdech. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pre mňa zatiaľ najlepší celovečerný film s Brettom v úlohe Sherlocka. Je to samozrejme aj tým, že prípad je výborne vymyslený už v predlohe a pri sledovaní Slobodného mládenca som prestal vnímať, že pozerám "iba" televízny film. Vo finále to trochu cítiť, ale ide iba o malú chybičku krásy. Holmes tu občas pobehuje ako zbavený zmyslov, napríklad v nočnej košeli nielen po byte, ale aj na ulici, čo je celkom vtipné. Jeho desivé sny a nervóznejší stav mysle ako obvykle mu ale na triezvom úsudku neuberajú... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Psychologický začátek tohoto příběhu může být pro neznalé diváky hodně zmatečný. Jde hlavně o vzpomínku na pád Sherlocka Holmese z vodopádu, kde mělo dojít k jeho úmrtí. Znalci povídek Sherlocka Holmese samozřejmě vědí, že se jedná o událost z příběhu 'Poslední případ', který je mimo jiné součástí série pod názvem 'Z archivu Sherlocka Holmese' (1984), taktéž s Geoffreym Beeversem a Jeremy Brettem v v hlavních rolích. Literární autor Arthur Conan Doyle chtěl tímto ukončit psaní dalších dobrodružství dnes nejslavnějšího detektiva všech dob, což fanoušci v žádném případě nepřijali. A tak došlo k zmrtvýchvstání. Příběh pod českým názvem 'Svobodný mládenec, je zpracován na základě krátké povídky 'Noble Bachelor', která byla scenáristicky pro potřeby celovečerního filmu rozšířena. Televizní charakter snímku je opět nepřehlédnutelný. Kupodivu určité napětí se dostavuje, bohužel ale až ve druhé polovině celého dějství. Do této doby se to tak nějak podivně plahočí od nechtěného k nutnému, čímž nevýraznost konceptu spíše odvrací divácký zájem. Kdo jsi ale počká ten se dočká. Ne, jako u předchozích snímku o žádnou pecku rozhodně nejde. Ale jen tak k obyčejné nenáročné televizní podívané postačí. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Další celovečerní film z cyklu Sherlocka Holmese. Jeremy Brett mě vždy uchvacoval svým hereckým výkonem. A tady mě uhvacoval dvojnásob. Ty Sherlockovy záchvaty jsou zahrané fakt precizně. JInak příběh filmu je také dost zajímavý a hlavně tajemný a napínavý, atmosféra z něj sálá od začátku do konce. Předlohu ke Svobodnému mládenci jsem nečetl, takže nevím, kolik změn tam je, ovšem musím říct, že mě se tahle verze líbila moc. A rozuzlení bylo vážně geniální. Prostě další dokonalý a zajímavý Sherlock Holmes, který nemá jedinou chybu. 100%. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Jestliže v minulém filmu se choval Holmes mírně řečeno atypicky, vloupával se do domu a sváděl služku, tady už je to totální psycho. Holmes, který by nikdy nevyšel z domu bez dobře padnoucího obleku a buřinky, najednou lítá po ulici v noční košili a padá do bahna.. WTF? ;) Jeremy Brett vypadá fakt špatně oproti první dílům. Doufám, že ty zbývající se zase uklidní, protože si tak nějak neumím představit, že se dá ještě přitlačit na pilu.. nicméně solidní horor.. ()

MarekMotor 

všechny recenze uživatele

Chudák sir Saint-Simon... Scénáristé znásilňují nepříliš vydařenou Doyleovu povídku, jejíž skutečná zápletka se stává vedlejší dějovou linkou a Holmes zde připomíná mnohem víc narkomana v kruté fázi absťáku než viktoriánského gentlemana. Tohle se vůbec nepovedlo, ale jednu hvězdu za výpravu si to zaslouží. ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama