Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

octopuska 

všechny recenze uživatele

Další moje oblíbená literární postava z kriminálního světa. Fenomenální detektiv Sherlock, pro kterého je zločin živná půda. Asketický vůči ženám, nikoli však k opiátům :). V jistých rysech podobný samolibému Poirotovi, ale více akční a tajemný. Ztvárnilo jej mnoho herců, ale Jeremy je můj nejoblíbenější představitel. Opět běží v TV tato skvělá série, díky ST1. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další bravurní série adaptací s nepřekonaným Jeremy Brettem. Tady je už těžce nemocný a je to na něm vidět, ale tím odvádí i lepší výkon. Jinak zpracoání, herci a atmosféra patří opět k přednostem, na tom se nic nezměnilo. Škoda, že nestihli natočit zbytek. Jinak Jeremy Brett je vážně Mistr Herec a obrovský talent. Prostě povinnost pro všechny Holmesology. Série je velmi vyrovnaná s ostatními. 100%. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že Jeremy Brett věk a nemoc nezastavil a tak na něm trochu jeho trápení už vidět byla. Ale ne zase tolik, jako to popisují kolegové níže. Bohužel dojde i k tomu, že jeden případ za něj musí vyřešit jeho bratr. Oproti předešlým sériím je zde patrný pokles dolů, byť mírný a hlavně způsobený jednou věcí. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeremy Brett coby nejslavnější detektiv všech dob naposledy. Bohužel je na něm již dosti vidět jeho nemoc a únava, ale o to víc se to snaží kompenzovat svým hraním. To s jakým vypětím sil v některých epizodách hraje působí občas dosti mrazivě. Adaptaci Lepenkové krabice považuji za nejlepší epizodu z celého seriálu. Škoda, že tuto sérii kazí Mazarinův drahokam (slabá povídka a stejně tak slabá adaptace), kde se Sherlock téměř nevyskytuje, neboť Brett se ze zdravotních důvodů nemohl natáčení zúčastnit a musel ho zastoupit Charles Gray alias Mycroft Holmes. ___ RIP Jeremy. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ako každá séria s Brettom je aj tá posledná kvalitatívne veľmi vyrovnaná, i keď mi to tu raz ušlo k trom hviezdam. Dočkáme sa totiž aj epizódy, kde Holmes v podstate ani nevystupuje a nie je navyše zvládnutá najideálnejšie. Prípady v Spomienkach sa dosť točia okolo lásky, vášní, žiarlivosti a tak podobne, myslím, že viac ako obvykle. Takže ide aj o to, akým prípadom dávate u Sherlocka prednosť. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (2)

  • Představitel doktora Watsona Edward Hardwicke nebyl pro natáčení této epizody dostupný, tvůrci tedy jeho postavu nahradili Sherlockovým bratrem Mycroftem (Charles Gray), i když v původní Doylově povídce vůbec nevystupuje. (PhillM.)

Reklama

Reklama