Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele liquido26 k tomuto seriálu (7)

Vzpomínky Sherlocka Holmese (1994) 

Jeremy Brett coby nejslavnější detektiv všech dob naposledy. Bohužel je na něm již dosti vidět jeho nemoc a únava, ale o to víc se to snaží kompenzovat svým hraním. To s jakým vypětím sil v některých epizodách hraje působí občas dosti mrazivě. Adaptaci Lepenkové krabice považuji za nejlepší epizodu z celého seriálu. Škoda, že tuto sérii kazí Mazarinův drahokam (slabá povídka a stejně tak slabá adaptace), kde se Sherlock téměř nevyskytuje, neboť Brett se ze zdravotních důvodů nemohl natáčení zúčastnit a musel ho zastoupit Charles Gray alias Mycroft Holmes. ___ RIP Jeremy. ()

Dům U tří štítů (1994) (E01) 

Z průměrné povídky je zde velice pěkně vystavěnou atmosférou a vypjatou, až přehnanou teatrálností (mě osobně vůbec nevadila) vykřesán velice slušný díl, kterým si tvůrci určitě ostudu nezkazili. Oproti předloze je tam několik výraznějších změn, které ale vůbec nejsou na škodu. Docela dost mě zaujala postava Langdalea Pikea. Jeho představitel ho ztvárnil skvěle a vypadal jako téměř dokonalý dvojník Vincenta Price, což mě docela potěšilo. ()

Umírající detektiv (1994) (E02) 

Oproti povídce je tam přidáno docela dost navíc. Jeremy Brett opravdu nevypadá moc dobře i když hraje zdravého Holmese, ale na hereckém umění mu to neubralo. Jeho výkon je možná jeden z nejlepších z těch dílů, co jsem měl možnost vidět. Jo a jinak mě teda nemocnej Holmes nepřipomínal Drákulu, ale spíš Alice Coopera :-))) ()

Zlatý skřipec (1994) (E03) 

Místo Watsona Mycroft. To byla velmi hezká změna (ne, že bych měl něco proti Watsonovi :-)) Skvělý bylo to, že tam prostě nepostavili jenom někoho, kdo by odříkával Watsonovy repliky, ale prostě že tam dali skutečně Mycrofta. Trošku se otevírá jejich vzájemný vztah, sem tam nějaká ta zmínka o jejich otci, což celkově příběh taky docela oživilo. Další skvělou věcí byla atmosféra. Tyhle poslední díly Sherlocka mají oproti těm dřívějším úplně jinou, mnohem temnější a tajemnější atmosféru, která u mnohých dorovnala to, co chybělo příběhem. Tady byl i ten příběh dobrej, takže výsledek je naprostá spokojenost. ()

Rudý kruh (1994) (E04) 

Zdařilá adaptace, která nás opět obohacuje o několik aspektů, které v povídce nenajdeme. Atmosféra je vynikající a opět nad tím vším stojí Jeremy Brett. Síly mu viditelně ubývají, ale on do toho stejně pořád dává úplně všechno. ()

Mazarinův drahokam (1994) (E05) 

Jeremy Brett se kvůli svému zdravotnímu stavu nemohl zúčastnit natáčení, takže za něj musel zaskočit jeho seriálový bratr Charles Gray. No jako experiment je to možná zajímavé, ale jako regulérní díl výjimečného seriálu to neobstojí. Zaprvé jsme ochuzeni o mistrovství hlavního představitele (Charles Gray je sice dobrej děda, ale na Bretta prostě nemá - na druhou stranu pořád lepší tato varianta než kdyby se pokusili násilně nahradit Sherlocka nějakým jiným hercem), zadruhé jsou zde poměrně podivně a nepřesvědčivě smontovány dohromady dvě velmi slabé povídky, které spolu jinak nijak nesouvisejí a zatřetí jsem se teda moc nebavil. Několik scén opravdu stálo za to - úvodní psychedelie s Sherlockovým odjezdem a závěrečné zúčtování. Představitelé záporáků byli taky docela dobrý. No ale vcelku je toto velmi průměrný díl. ()

Lepenková krabice (1994) (E06) 

Povídka Lepenková krabice je v tomto televizním zpracování zasazena do krásné vánoční atmosféry (velice vtipná je scéna,kdy vzteklý Holmes přemýšlí, co koupit Watsonovi :-)) a celkově oproti originálu je zde docela dost změn, respektive ani ne tak změn jako spíš docela dost věcí navíc, čímž ten příběh nabývá na větší živosti a zajímavosti i pro toho, kdo povídku četl. Navíc ta temně vánoční atmosféra je úplně skvělá. Hodně působivý je potom závěr. ___ No a jestli se nepletu, tak je toto poslední díl, ve kterém si Jeremy Brett Sherlocka zahrál. Vypadá a zní už docela nemocně, i když pořád má to správné holmesovské charisma. Rok po natočení této epizody bohužel umírá. R.I.P. ()

Reklama

Reklama