Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (7)

Vzpomínky Sherlocka Holmese (1994) 

Další bravurní série adaptací s nepřekonaným Jeremy Brettem. Tady je už těžce nemocný a je to na něm vidět, ale tím odvádí i lepší výkon. Jinak zpracoání, herci a atmosféra patří opět k přednostem, na tom se nic nezměnilo. Škoda, že nestihli natočit zbytek. Jinak Jeremy Brett je vážně Mistr Herec a obrovský talent. Prostě povinnost pro všechny Holmesology. Série je velmi vyrovnaná s ostatními. 100%. ()

Dům U tří štítů (1994) (E01) 

Tenhle díl asi zůstane jedním z těch nejslabších. Předlohu jsem četl a ta mě také nikterak nezaujala a i ona se řadí spíše k průměrným příběhům. Jinak bitka Watsona s boxerem byla výborná. Nechybí zde ani typická atmosféra minulých dílů, což je pro díl určitě velké plus. No a Jeremy Brett se hodně změnil, ale to mu na výkonu nijak neubírá spíš naopak. A po delší době jsme viděli i paní Hudsonovou. Příběh neztrácí ani vtip, je tu pár dost dobrých hlášek. Ale vždy se na to rád znovu podívám, vždyť je to Sherlock a slabší díl jednou přijít musel. A rozuzlení bylo natočeno velmi dobře. 65%. ()

Umírající detektiv (1994) (E02) 

Ten Brett vypadá neuvěřitelně špatně, až mě z toho mrazilo v zádech. Nemoc tady už pokročila. Jinak povídka je děsivá a nejinak je tomu i tady, i když až od druhé poloviny. Je tady dost změn, většina věcí je přidaných, ale vůbec to není na škodu. Jinak i do této povídky autoři vložili vtip, je tu vtipná scéna, kdy paní Hudsonová donáší Sherlockovi poštu. Záporák je velmi dobře obsazen. Povídka je ze Sherlockova cyklu jedna z těch nej a tahle epizoda je děsivá už jen z toho, když vidíte chudáka Jeremyho a to, jak blouzní... Opravdu výtečný díl. Ale ve Zlatém skřipci už vypadal aspoň o něco lépe. 100%. ()

Zlatý skřipec (1994) (E03) 

Kráásná epizoda. Dokonalý začátek navnadil, jsou tu Mycroft a Lestrade, jen škoda, že chybí Watson, jinak by byl tým kompletní. Tato epizoda má dost hustou a tajemnou atmosféru, jen to trochu zkazila ta vysvětlovací část. Přesto musím dát plný počet bodů, protože Zlatý skřipec se stal jednou z mých nejoblíbenějších epizod. ()

Rudý kruh (1994) (E04) 

Jeremy Brett je na tom stále hůř a hůř a opravdu nevypadá nejlépe. O to lepší odvadí výkon a atmosféra je opět ucházející. Povídka byla velmi zajímavá a mě se líbila dost. Toto věrné zpracování není o nic horší. Ten příběh je fakt super. Je to dost napínavé a finále také bylo dokonalé. Sice tomu chybí špetka humoru, ale to vůbec nevadí. Pro mě je tohle zpraování precizní. Nic mi tam nechybí a opět jsem nadšen. Pro mě 95%. ()

Mazarinův drahokam (1994) (E05) 

Tak tohle je opravdu slabota a podle mě zbytečný díl. Nic by se nestalo, kdyby nevznikl. Jeremy Brett tam je asi minutu a čtvrt a na zbytek se mi velmi těžko koukalo. Navíc zde scénáristé spojli dvě povídky - Mazarinův drahokam a Dva Garidebbové, asi dvě vůbec nejslabší povídky. A tento filmový díl je také nejslabší. Zpracování stojí leda tak za prd a navíc dvě přeřvávající se babky jsou vcelku trapné. Ale na druhou stranu i tady lze najít několik plusů - skvěle obsazené záporáky a výborné finále. Charles Gray je taky v pohodě, to už jsem taky párkrát psal. No a super byl také úvod, kde Sherlock dostává nejvíce prostoru. Chudák vypadá na konci hůř než na začátku... Ano, je to asi ta největší seriálová zbytečnost, ale aspoň je to mírně nadprůměrné. 60%. ()

Lepenková krabice (1994) (E06) 

Poslední epizoda, kterou Jeremy Brett natočil, dopadla opět naprosto výborně. Prostě opět brilantní adaptace výborné povídky s velmi dobrou zápletkou a příběhem. Co se týče filmu, opět v něm najdeme dost změn, ale to si tvůrci mohou připsat k dobru. Ta atmosféra Vánoc je neuvěřitelná, temná a děsivá. Navíc finále epizody bylo neskutečně dobře natočené plus do toho hudba Patricka Goverse... Jeremy Brett předvedl brilantní odchod ze scény a Lepenková krabice sérii vůbec neděla ostudu, naopak je to jeden z nejpůsobivějších dílů. 100%. R.I.P. ()

Reklama

Reklama