Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Poslední šestidílná série adaptace příběhů Sherlocka Holmese z pera sira Arthura Conana Doyla vznikla v roce 1994 a byla poznamenaná zhoršujícím se zdravotním stavem představitele hlavní role Jeremyho Bretta, trpícího bipolární poruchou, která herce nesmírně vyčerpávala. S přičtením následků revmatické horečky, slabého srdce a silného kouření byl nucen na place nosívat kyslíkovou masku a jednou během natáčení dokonce zkolaboval. V některých případech si jeho zdravotní komplikace vyžádaly i upozadění jeho role na úkor ostatních postav, ale sérii se mu i přesto podařilo statečně dotočit. Zemřel pak rok poté v září 1995 na selhání srdce ve věku 61 let. V roli slavného detektiva vyřešil celkem 41 případů a do dnešních dnů je považován za jednoho z nejlepších představitelů Sherlocka Holmese. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Mapl k tomuto seriálu (5)

Dům U tří štítů (1994) (E01) 

První díl poslední řady. Jeremy Brett už je na pohled nemocný, zestárl oproti úvodní znělce o 20 let. ale děj, spád a zápletka zaujmou. Aristokratické prostředí a jedna mrcha v pozadí. I kolem vraždy se to točí. Brett ale do role dává vše a Sherlocka mu zbaštíte, je i tak výborný. Váhal jsem, ale nakonec to 5* bude. Velmi dobrá podívaná. ()

Umírající detektiv (1994) (E02) 

Brett v tomto díle už vypadá špatně, ale dává do toho všechno. Zápletka s tropickou nemocí, zlým a sebestředným protivníkem není u Holmese poprvé, ale tady je něčím zvláštní (nebudu dál spoilerovat). Naopak s postupem času zjišťuji, že se mi Hardwicke jako Watson možná líbí víc než Burke. Každopádně další podařený díl, neklesá na kvalitě. ()

Zlatý skřipec (1994) (E03) 

Předloha nepatří mezi úplný top, navíc se zde neobjeví ani Hardwicke jako dr. Watson (ač ten v předloze tuším je). Ale stejně je to za 5*. Brett ač už nemocný hrál absolutní špičku a první ligu. Propadl jsem jeho Holmesovi už u prvního dílu a pořád je to pecka. A díl samotný? Krásná výprava, docela dost tajemna a absolutně nečekaný závěr, pro někoho možná až přehnaně, ale Doyle si takhle prostě hrál... Super. ()

Rudý kruh (1994) (E04) 

Zatím nejlepší díl poslední série. Skvělá zápletka, temné drama od začátku do konce. Italské prostředí v detektivce Doylovi sedí. Brett je famózní a excelentní. Závěrečná scéna a jeho výraz nemá chybu. Běhal mi mráz po zádech. 100 % ()

Lepenková krabice (1994) (E06) 

Zápletka zajímavá, rozuzlení nečekané, výprava i hudba famózní. Povídka spíš z těch slabších, ale filmaři si vyhráli. Proč sem ale píšu - jde o poslední díl série o Holmesovi s Jeremy Brettem. Už byl nemocný, ani ne rok poté zemřel. Jeho monolog na konci dílu mě mrazil, musel jsem vmáčknout slzu. Vynikající a ojedinělý herec, mistr své generace, nejen v tomto seriálu, ale i léta předtím. Rozloučil se důstojně. Je to už přes 27 let. Moc mě to mrzí... Děkuju Vám za ten nádherně strávený čas u tohoto seriálu. Děkuju. ()

Reklama

Reklama