Reklama

Reklama

Do cely věznice v jednom krajském městě je převezen odsouzený Josef Koval, který se zde druhý den má zúčastnit svého odvolacího řízení proti nespravedlivému rozsudku u krajského soudu. Během čekání na eskortu máme možnost seznámit se nejenom s obyvateli cely, ale i samotným osudem Josefa Kovala, který si odpykává trest v Jáchymově, údajně za utajení půdy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Další z odvážných filmů šedesátých let, poukazující formou komorního vězeňského dramatu na pokřivenou ideologii socializmu. Jaroslav Moučka, překvapivě v pozici politického vězně, hezky a přesvědčivě naplňuje svou roli, stejně jako naši ostatní skvělí herci. Vypjaté chvíle tohoto trpkého příběhu zlehčuje alespoň komická tupost věznitelů. Nic méně, můj malý obdiv formě totalitního vězeňství, který by dnešní delikventi potřebovali jako sůl. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Smutné vylíčení marnosti a beznaděje v případu jednoho padesátkového vězně v konfrontaci s arogancí, hloupostí ale i chytrou zlobou jeho věznitelů a soudců. Kolik by si Koval asi z těch svých zbývajících sedmi ještě odseděl, když se mu nepodařilo dosáhnout osvobození v roce 1957, tedy už po pádu stalinismu a po následném uvolnění ze strany represivní státní moci? Tipuji, že už "jenom" tak pět let. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

Největší paradox je, že Jaroslav Moučka jako věrný komunista hraje vesnického kulaka, odsouzeného na 15 let žaláře. Zahrál ovšem bravurně, to se musí uznat. Z některých situací ve vězení až zamrazí, náčelník bachářů ztvárněný Jiřím Valou je mimořádná bestie. Nechutná byrokracie, se kterou se odsouzený ve vězení setkává zákonitě nemohla vonět soudruhům a tak snímek ihned po svém dokončení putoval do trezoru, kde si dlouhá léta pobyl. Tyhle filmy nikdy nezestárnou a nikdy by neměly býti zapomenuty!!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Uz viem, preco bol film trezorak, rovnako ako Kladivo na Carodejnice 1969 alebo prodavac Humoru 1984. Perfektne zobrazenie budovatelskeho systemu Komancov, teda odborne komunistov, ktori idu dopredu, stale dopredu a neustale dopredu ... obavam sa, ze smerom dopredu znacne smrdi sira. Jiri Vala /Nocni host 1961/ na urovni. 88 % ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Všecko nadarmo. Všecko. Vosum let. Mrazivá reportáž z komunistického kriminálu, z něhož není úniku. Černobílá kamera, zachycující stísněný prostor vězeňské cely v její syrovosti a nehostinosti, ještě zesiluje naléhavost trpného údělu odsouzeného sedláka, člověka s pevným charakterem a buldočí vytrvalostí, kterého s překvapující bravurou sehrál Jaroslav Moučka. Ani se nechce věřit, že za deset let tentýž herec propůjčí svou tvář docela jiné televizní postavě, ostře kontrastující s tímto mimořádným (a zakázaným) dílem – komunistickému tajemníkovi Pláteníkovi v seriálu Okres na severu. Osud míní, doba mění. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama