Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stáhnou vás s sebou až na dno orlické přehrady! V roce 2005 byl tento film uveden v českých kinech. Inspirován skutečnými událostmi zdál se být reflexí své doby. V hlavní roli s Michalem Dlouhým a Janem Dolanským natočil Sametové vrahy režisér Jiří Svoboda. Mezi aktéry filmu uvidíme i další známé tváře, např. Alici Bendovou, Lucii Benešovou, Jana Vondráčka, Richarda Krajča, Dušana Urbana aj. Režisér Jiří Svoboda o práci na tomto díle napsal: „Události, které se nám staly bezprostřední inspirací pro námět našeho filmu, mají časové ohraničení let 1990–1995. Jsou fascinující a strhující nejen objemem zla (nebo možná přesněji: úplnou absencí čehokoli, co souvisí s dobrem a vědomím hodnot), nýbrž i objemem banality, kterou prorůstá jako živel fantaskní grotesknost. A právě tím jsou osudy orlických vrahů v jejich autentické podobě tak dráždivé a inspirativní. Přírodní skutečnost je mnohorozměrná a ve své přirozené podstatě se vymyká kategoriím dobra a zla, kterými člověk přírodní děje poměřuje v nutkavém pokušení je pochopit." Orlické vraždy, následný soudní proces a další osudy pachatelů, z nichž dnes už někteří nežijí, vyvolaly svého času řetězce mediálních reakcí. Jejich filmová podoba rozkrývá motivace aktérů rozsáhlé trestné činnosti, jejich soukromí a provázanost se společenskými strukturami. V další linii vyprávění se odehrává policejní vyšetřování až směrem k zadržení všech pachatelů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (452)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film z roku 2005 pôsobí po vyše dekáde už akosi rozpačito. Je to škoda, keďže niektoré najlepšie drsné krimi zo starej francúzskej školy 70. rokov, na ktoré sa chcú Vrahovia tak trochu podobať, zostarli o niečo menej. Film s tak prvoplánovou drsnosťou a coolovosťou totiž sám sebe uberá nadčasový potenciál. Osobne neviem ako fungoval v roku 2005, keďže som ho vtedy nevidel, ale asi to nebolo nikdy kino pre každého. Veci nepomáhajú ani divné postsynchrony (aspoň som ten dojem z otvárania úst získal). Každopádne je Ssvobodove dielo aspoň odvážne, ale snaha o epiku stroskotáva na viacerých frontoch. Osobne mi napríklad chýbalo detailnejšie spracovanie policajného vyšetrovania a tak aj poriadneho protivníka hlavnej postavy. Bohvie, čo všetko by napravil dlhší DC. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Obdivuju tvůrce, že měli odvahu pustit se do natočení kriminálního dramatu v době, kdy všichni ostatní točí samé milé komedie, nebo současné příběhy. Oceňuji i celkovou syrovost, originalitu a naturalističnost (na naše poměry, samozřejmě), nicméně film na mě místy svým zpracováním působí spíš jako televizní počin (hlavně po technické stránce - kamera, zvuk, atd.), stejně tak herci občas působili nevěrohodně a toporně, do velké míry možná "zásluhou" mizerných dialogů a slabého scénáře. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO /// VRŠEK SE PŘIVAŘÍ, TADY SE TO DOLEJE VODOU A RYBIČKA UŽ NEVYPLAVE..... /// Pohledy do života pracháčů (třeba veksláků) v našich končinách lidi vždycky dokázali ocenit. Mít ženský, prachy, žít si jako ,,king“. Všichni by (bez rizika) chtěli úspěch a moc. Jenže všechno to štěstí a úspěch stojí na tenkém ledě! I v tomto byla (a je!?) naše země specifická. Režisér Svoboda odvedl poctivou práci, kterou nastavil (asi na dlouho) českým krimi filmům laťku příliš vysoko. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Nevím jak manželce vymluvit rekreaci na Orlíku. 2.) Chtěl bych rychle zbohatnout. 3.) Zjistím, že jen drsnej chlápek si při večerním výběhu i zasouloží. 4.) Mám doma tělo a nevím co s ním. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Sametoví vrazi jsou dalším z dlouhé řady po sobě jdoucích dobrých, ale nijak nevýrazných filmů. Film má celkem zajímavé obsazení. Michal Dlouhý určitě na podobnou (hlavní) roli určitě dlouho čekal. Nutno dodat, že si jí zasloužil. Dolanský mě zase po nepovedené Perníkové věži přesvědčil, že něco herectví v něm pčeci jen bude. Výhrady bych měl například k dosti toporným akčním scénám, jako je například souboj dvou urňáků na začátku. Film je dost chaotický, není lehké se v něm orientovat. Těžko říct, jestli tím chtěl režisér záměrně simulovat zamotanost případu, nebo zda se mu film jednoduše nepovedlo kompaktně pospojovat. To mi brání ve vyšším hodnocení. Ale rozhodně stojí za to SV vidět. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Že jsem ale čtverák." Sametoví vrazi jsou inspirativním snímkem pro mladý muže, kteří jsou ochotni rychle zbohatnout, ale pravidelná pracovní doba jim moc nevoní. Ukrajinská a kosovská konkurence naštěstí srazila paušál za vraždu někam k úrovni životního minima, takže nefachčenka si zřejmě budou muset najít jiný zdroj snadný obživy a tak mohu s klidem ocenit zejména Dlouhýho za jeho urňáka svědomitě při odchodu vrátícího muskulaturu do policejního skladu a Dolanskýho za jeho nevypočitatelného psychopata, k němuž bych se s důvěrou nikdy nemohl otočit zády. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (29)

  • V celém filmu se objevují chyby, způsobené velkým časovým odstupem mezi natáčením a dobou, kdy se příběh odehrává. Ve filmu se například objeví Škoda Octavia I, která se začala vyrábět v roce 1996, Ford mondeo Mk.2, taktéž od roku 1996, tisíci koruna s Františkem Palackým, ve skutečnosti platila v té době tisíci koruna s Bedřichem Smetanou. (Globus_Jirka)
  • Irena Meinerová (ve filmu jako Reinerová) se přiznala, že předala klíč od domu a fotku svého manžela neznámému muži, popřela však objednávku jeho vraždy. Byla propuštěna v roce 2007. (Lucas87)

Reklama

Reklama