Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Valerie (E. Jakoubková) je poněkud rozmazlená a panovačná. A tak když si přičichne ke kouzelné růži čertovské babičky (J. Bohdalová), kterou předtím urazila, ztratí hlas. A tím pro Valerii nastává pravé peklo! Dvorní dáma (I. Janžurová) se pasovala na její mluvčí a vše, co si přeje ona sama, vydává za princezniny názory. Král na její radu uspořádá ples, kam si má princezna vzít ošklivé zelené šaty, které jí nesluší, a dostat za ženicha Albína z Pelerínů (J. Lábus), kterého jí vybrala dvorní dáma. Teprve ve chvíli, kdy Valerie zmoudří a pozná, kdo ji má opravdu rád, jí růže jistě pomůže vrátit to, co dříve ztratila… (Česká televize)

(více)

Recenze (44)

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že potenciál měla tato pohádka díky vzhledu Ivana Luťanského a komediálnímu talentu Jiřiny Bohdalové, Ivy Janžurové nebo Jiřího Lábuse asi větší, ale i tak je moc povedná a je jednou z mála, kde mi právě (podle mě věčně přehrávající) Jiřina Bohdalová nevadila (..."Ty jsi mi teda pěkně povedená bábrle - Dyť jsem taky čertova babička..."). Prostě ty pohádky s čerty a jejich příbuznými :-)), kteří se mnohdy chovají mnohem lépe než my lidé, umíme. Smutné je snad akorát to, že si člověk při pohledu na tak hezký pár jako byla princezna Valérie s Petrem z Drslavic uvědomí, kolik že z herců zde hrajících už, bohužel, není mezi námi. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Kromě nápaditého scénáře bych vyzdvihl skvělý výkon herců Janžurové (dvorní dáma), Císlera (lékař-chemik), Lábuse (bázlivý princ-krásný kontrast ve srovnání s jeho sebevědomým Rumburakem z Arabely točené krátce před touto Hodinovkou) či Havelky (zlý pekař), přičemž paní Bohdalová jako Čertova babička je absolutní pecka. Výborně jim sekundovali i pánové Vašinka (hodný pekař), Luťanský (pozdější princ) a Poloczek (šéf vojáků) či paní Jakoubková (princezna), ale i ostatní kolegové (např. p. Moučka jako král). ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková parádní květinka by se hodila i dnes. Škoda, že to byl pouze pohádkový výplod něčí fantazie. Jiřina Bohdalová byla jako čertovská babička kouzelná. Vyskytuje se zde jeden otřesný kostým, který vypadá jako žabí hněv. Takové plesové šaty bych si na sebe vzala snad jedině za trest. Záporná role Ondřeji Havelkovi sedla jako ulitá. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní pohádka podle motivů J. Š. Kubína. Ve veselém a barevném příběhu plného úsměvných postav najde mladý pekař Matěj (M. Vašinka) štěstí díky čarovné květině od Čertovy babičky. Tuto nadpřirozenou osobu starající se v malém domku v lese o tlupu komických čertů hrála svým nenapodobitelným způsobem národní umělkyně J. Bohdalová. Další zábavné postavy představovaly například intrikující princeznina chůva v podání I. Janžurové, vojenský hejtman B. Poloczek, král J. Moučka či v malé roli stydlivý nápadník J. Lábus. Pohádkové milenecké páry tvořili zmíněný M. Vašinka a hostinská Madla J. Paulová a královský štolba I. Luťanský s napravenou princeznou Valerií E. Jakoubkovou. Lakomého a zlého Matějova bratra skvěle zahrál O. Havelka. Milá televizní pohádka od L. Koutné, jež takových skvostů natočila desítky, potěší i dospělého a když porovnám podobné výtvory řekněme s o dvacet mladšími, vidím vskutku propastný rozdíl zejména v nápaditosti a hřejivé jednoduchosti tvůrců a naprosto věrohodných a přirozených komediálních schopnostech hereckých legend. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Příjemně rozverná kulisová pohádka s dobrým obsazením. Přináší především slušnou zábavu, hodí se pro dospělé i malé diváky a vaší poobědovou siestu výborně zpříjemní. Příběh není nijak důležitý, snad jen dobré zmínit, že poctivost pekařská opět vyhrála a princezna si zase jednou nemusela vzít prince. Hudba: Vadim Petrov ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Podle stejného scénáře vznikla i rozhlasová pohádka O kouzelné stolístce a srdci z perníku (1982, režie Jan Berger). (Přemek)

Reklama

Reklama