Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

ravenir 

všechny recenze uživatele

Příznivci "díla" prominou, po dlouhé době mě něco přinutilo komentovat. 83% nabádá k respektu a komentáře nadšených uživatelů, které srovnávají s Bratrstvem neohrožených (??!). Výsledek - bez první úvodní hodiny celé 2 hodiny 15 minut bojů na jedné louce, schovávání se před ruským dělostřelectvem, které má celou louku jako na dlani, a před letadlama. Zezačátku přinášel zprávy o celkové situaci ve válce veterán z občanské války Ylli, ale jakmile dostal v první minutě války zásah do hlavy, bylo po zpravodajství. Ani slovo o perfektní poziční válce, kterou Finové vedli, o přepadové strategii malých komand, o rychlých přesunech v závějích sněhu, které dělaly Sovětům obrovské problémy (mimochodem, tady jsem měl pocit, že se to celé natočilo v říjnu a sníh dovezli z hor, dyť ho tam bylo pár?). Prostě - velký nevyužitý potenciál, ko konci už jsme přetáčel na rychlost 2x, to se nedalo vydržet! Kdyby to bylo tak dobré, jak to bylo děsně zbytečně dlouhé... ()

drankeryth

všechny recenze uživatele

Velmi ma tento film od Finov prekvapil a necakal som, ze to bude na takej dobrej urovni, co sa tyka deja, hercov a akcii. Film je extremne dlhy a musim povedat, ze ma fakt uputal, hlavne ta cast filmu, kde sa ukrutne a tvrdo bojovalo v tych zakopoch, kde neustale utocili ruski bolsevici. Boje boli nerozhodne, pretoze raz vyhrali Rusi a opatovne stratenu poziciu za okamih znova ziskali Fini. Film disponuje dobrymi kamerovymi zabermi, takze neni nudza o dobre zobrazenie vybuchov a o tankoch ani nehovorim. Vsetkemu najviac dominuje krasna finska priroda, ktoru po case znicili bomby od ruskej delostrelby. Tento neznamy film sa fakt Finom vydaril a preto mu udelujem najvyssie ocenenie. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

TO NÁM CHCÚ ZABIŤ VŠETKÝCH NAŠICH KAMARÁTOV ? Panečku, kto chcete vidieť dobrý vojnový film, tak si pozrite toto. Nie je to žiadny bombastický patetický Bondarčuk, ani Bulajič (Neretva), ale prostí jednoduchí, a tak neuveriteľne chlapskí a krásne zahraní Fíni. Od hrdinstva po beznádej, ..od odvahy až po totálnu skepsu, o priateľstve a studených fínskych žartoch. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

S těmi chvalozpěvy bych byl opravdu trochu opatrnější. Téměř hodinový rozjezd má seznámit s postavami, ale v těch nefinský divák ztratí orientaci, jakmile je zahlcen jednou bitevní scénou za druhou, které se na něj valí stejně jako hordy bolševiků na čím dál vyčerpanější obránce. Na dobu vzniku jde o řemeslný nadstandard, ale pokud v tom někdo neviděl patos, měl by si protřít (patrně unavené) oči. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky natočená válečná řež, jež probíhala na začátku druhé světové války na dalekém severu mezi Ruskem a Finskem. Zimní válka je historický milník, který pro každého Fina znamená vítězství nad vetřelci, kteří chtěli všem vzít jejich domovy. Oni se ale nevzdali a krutě se bili za svou zem. Dle mne jeden z nejrealističtějších filmů o válce a to i vzhledem k roku natočení. Jeden z nejnákladnějších filmů ve finské historii. I když je délka filmu malinko přetažená a na frontě se toho mnoho neděje (rozuměj, děje se tam stále to samé - útok x protiútok = spousta mrtvých), tak každý nadšenec a fanoušek válečných filmů musí plesat. Ano, je to skutečně masakr a jeden z prvních skutečně realistických válečných dramat, ve kterém na vás kulky létají přímo z obrazovky. 85% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • V čase vojny bojovalo 26 ruských divízií proti 9 fínskym na 140 km úseku od Ladožského jazera po Karelskú šiju a 20 ruských divízií proti 3 fínskym divíziám, 3 plukom a 2 práporom na 950 km úseku od Ladožského jazera k Severnému ľadovému oceánu. (andykovac)
  • Všechna letadla ve filmu jsou modely řízené na dálku. (Kulmon)

Reklama

Reklama