Reklama

Reklama

Neznámý voják

  • Finsko Tuntematon sotilas (více)
Trailer 2
Finsko / Belgie / Island, 2017, 179 min (Alternativní 133 min)

Režie:

Aku Louhimies

Předloha:

Väinö Linna (kniha)

Kamera:

Mika Orasmaa

Hudba:

Lasse Enersen

Hrají:

Eero Aho, Johannes Holopainen, Jussi Vatanen, Aku Hirviniemi, Hannes Suominen, Arttu Kapulainen, Paula Vesala, Samuli Vauramo, Joonas Saartamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Stalin a Hitler si v roce 1939 domluvili rozdělení vlivu v sousedních zemích a brzy zahájili i jejich porcování. A nikdo jim v tom příliš nebránil. Společně obsadili Polsko, Stalin zabral Lotyšsko a Estonsko. Na řadě bylo Finsko, po kterém Rusové žádali vydání Karélie ležící na jejich hranicích blízko Leningradu. V listopadu 1939 bez vyhlášení války vtrhla Rudá armáda do Finska, ale i přes mnohonásobnou převahu v mužích i zbraních nedokázala finskou obranu prolomit. Až po několika měsících tzv. Zimní války vybojovali na Finsku část území. V roce 1941 se situace změnila. Německá armáda vtrhla do Sovětského svazu a Finsko se rozhodlo vybojovat obsazené pohraničí zpět. Tento válečný konflikt mezi malou severskou zemí a totalitní komunistickou mašinérií připomíná boj Davida s Goliášem. Válečné drama Neznámý voják vypráví příběhy jedné finské jednotky, která se postavila během této války na obranu země proti agresorovi. Film vystihuje drsně a realisticky skutečný válečný konflikt, vidí jej očima různorodé skupiny mužů, kterou pevně spojila válka. Film vznikl podle knižního bestselleru Väinö Linny, který pro jeho příběhy čerpal i z vlastní zkušenosti. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (258)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Velice slušné finské Band of Brothers. Zažijete všechny povinné složky válečného filmu: střílení, plížení, chlastání v zákopech, krátkou romanci v týlu a mrtvé kamarády. Na tři hodiny je to docela dlouhé, tak spíš doporučuju ten kratší střih. Na lehkou depku -- z toho, že my jezdíme do Finska na Erasmus a před 75 lety tam kluci v našem věku umírali s utrhanýma rukama -- stačí i ten. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Bez zbytočných “rečí”, presne takto by mal vyzerať, no hlavne takýmto spôsobom na diváka pôsobiť - vojnový film, respektíve film o VOJNE. Keby som chcel (no nechce sa mi), napísal by som sem “milión” dôvodov, prečo je “Neznámy vojak” o 100 % lepší, než akýsi “Hacksaw Ridge”. Toto je na rozdiel od spomínaného, Gibsonovho gigantického krviprelievania, absolútne nevtieravá forma získavania pozornosti, kedy spočiatku divákovi na osudoch hlavných hrdinov (hrdinu), vlastne ani príliš nezáleží. Lenže odstupom času, mu čoraz viac začína dochádzať, že ide o viac ako len o úbohú propagandu, či velebenie samého seba, v ktorej sa bojuje za demokraciu či lepšie vyhliadky do budúcna na území inej krajiny, ale o späť vzatie "slobody" na vlastnom území, respektíve o rešpekte, jedného voči druhému, ktorí bojujú po svojom boku bez ohľadu na postavenie, i keď o zachovanie disciplíny v období vojny, snáď nemôže byť ani reč. A to je dosť podstatne odlišný pohľad na vec, na vojnu ako takú. Za mňa jeden výborný, aj keď zbytočne, extrémne dlhý počin, ktorý treba omnoho viac precítiť, než “vidieť”. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Nacistické vojská útočia na Sovietsky zväz. Toho využívajú Fíni, aby sa pokúsili dobyť časť svojej stratenej domoviny späť. A práve vtedy sa začína príbeh príhodne nazvaný Neznámy vojak. Poskytuje divákom realistický obraz vojny a okrem toho, že bravúrne líči rôznorodosť fínskej jednotky, ktorú spája túžba ucelit vlasť, tiež ponúka technicky zvládnutú prehliadku, od ktorej nie je ľahké sa odtrhnúť. Režisér umne preniesol na plátno príbeh, v ktorom ukázal, čoho sú schopní slobodní muži v ceste za slobodou svojou, svojich rodín a svojej vlasti. To všetko podporené suverénnymi hereckými výkonmi. Samotnú akciu vo filme hodnotím veľmi kladne a musím povedať, že je naozaj podarene spracovaná. Ďalšie kladné veci na filme sú bezpochyby kostýmy a použité zbrane. Scenár ma veľmi potešil, interakcia medzi charaktermi je skvele napísaná a uveriteľná. Prostredie zimných severských lesov som si zamiloval a pôsobí miestami a až rozprávkovo. Heil Suomi. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lesy Finské republiky uvádějí: Kterak myslivci vyháněli ruskou škodnou.. Opus o rytířích bílé Karélie skáče mezi postavami jak zajíc po poli a sic je po technické stránce vcelku konkurenceschopný, nedokáže ty tři hodiny rozčísnout bizarnostmi ve stylu německo-amerického stolování ve Fury či úřadování Einsatzgruppe v Jdi a dívej se. Nemám rád, když mě u válečného filmu přepadne otupělost.. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Fíni opäť raz ukázali, že točiť vojnové filmy veru vedia. Nebolo to síce tak pocitovo silné a tak dramaticky bezchybne spracované ako napríklad Talvisota (1989), avšak celkový dojem je aj napriek veľmi dlhej stopáži výborný. Tri hodiny intenzívnych bojov, veľmi dobre natočených. Škoda, že sa tu viac nevenovalo aj jednotlivým osudom vojakov a vzťahom medzi nimi. Niečo tu bolo, ale nešlo sa do hĺbky. Preto aj tá emotívna stránka bola nižšia ako by som snáď očakával. Niektoré scény ma ale zasiahli aj tak. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (51)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevily tanky T 34/76 a T 34/85. Zbraně použité ve filmu byly finský samopal Suomi m/1931, sovětský samopal PPSH-41, protitanková puška L-39 Lathi a puška mosin-nagant. (K98)
  • Natáčelo se ve Finsku ve městech Suomenlinna, North Karelia, Kotka, Pahkajarvi, Helsinki, Kannusjarvi, Kuhmo a Vekaranjarven varuskunta. (Varan)
  • V jedné ze scén při závěrečném ústupu po odhození těžkých zbraní do vody, je možné vidět finského vojáka, který je mimo jiné ozbrojen lukem a šípy. Posléze se o luku vojáci dokonce v jednom z rozhovorů zmiňují. Luk samozřejmě není běžná zbraň druhé světové války, takže se dá předpokládat, že sloužil k lovu potravy. (honza.kuzel)

Související novinky

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Reklama

Reklama