Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Vladimír Menšík v titulní roli televizní trilogie Jaroslava Dietla podle románu A. Mauroise... Životní osudy slavného francouzského spisovatele Alexandra Dumase staršího, autora Tří mušketýrů, Hraběte Monte Christa a dalších 255 svazků románů, dramat a cestopisů, zaujaly Jaroslava Dietla natolik, že podle románu André Mauroise napsal scénář televizní trilogie. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Že bych si nechal ujít minisérii výborného dua Jaroslavů Dudek, Dietl pojednávající o mém milovaném romanopisci, totiž autorovi legendárních Tří mušketýrů Alexandru Dumasovi starším, kterého si navíc s ohromnou sobě vlastní chutí zahrál nesmírně přesný a vpravdě skvostný Vladimír Menšík ?? Ani potřetí určitě ne !! Zvláště když Alexandr Dumas starší přes tu technickou nekvalitu platí za absolutní vrchol Dietlovy i tuzemské dramatické tvorby.. Mluvit zde o castingovém kiksu může jen blázen, protože Menšíka s kreolem Dumasem pojila i nepopiratelná vizuální podoba, mimo té řekněme třeba charakterové, když prostě slovo vypravěč ukazuje vícero svých významů.. Dokonale nadčasová záležitost, autentičtejší než život sám, která obnažuje pravdu o Menšíkově hereckém rozsahu a genialitě, byť herec film zkrátka sám nikdy neudělá.. Jak kdysi řekl E.F. Burian: "Dejte mi devět Menšíků a já rozbořím Prahu.." ;) ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Vladimír Menšík nepochybně v jedné ze svých životních rolí. Jenže... často tu osciluje na hranici umírněného hereckého výkonu a živelného televizního baviče, což místy působí trochu rušivě. Zatímco první díl naplňuje svou energií celkem logicky, třetí díl s šedovlasým kmetem a přitom pořád nespoutaným kurevníkem je malinko za čarou. Šrumec kolem divadla, společenských salónů a umělců byl asi takový, jak tu byl zobrazen, já jsem si přesto iracionálně přál trochu víc pohodového šarmu známého ze Dvou písařů. Alexandr Dumas ale krom toho nabízí elitní herecké obsazení, viděl jsem to už kdysi dávno a až jsem byl překvapenej, kolik dobrých herců se tu sešlo. S malými výhradami krásný výlet do Francie 19. století, rád jsem si to po letech znovu připomněl. ()

Reklama

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tohle je vůbec nejlepší seriál Jaroslava Dietla (Lze-li u třídilné série u seriálu vůbec mluvit). Za dobrým vyzněním tohoto díla stojí dva dobré předpoklady: Menšík je Dumas a Dietl je Dumas. Oba mohli najít dobrý důvod pro ztotožňění s touto postavou a díky tomu je vyznění této málonákladné TV-hry nakonec tak věrohodné. Menšík dokázal Dumase zahrát jako živelného génia i kariéristu, jehož osud je fraškovitý i tragický zároveň. Ve scénách, v nichž Dumas svému synu vypráví, o tom, že fikce je důležitější než skutečnost, mám pocit vyjádřil Dietl i své životní kredo. Vyprávět příběhy bylo pro Dumase, Dietla a také Menšíka to nejdůležitější bez čeho nedokázali žít. Umělecká kvalita děl Dumasových, stejně jako Dietlových, je sporná. Morální stanovika jimi také rozhodně zastávat nechtěli. Ale skoro všechny prozařuje umanutá chuť vyprávět lidem příběhy a přinutit je, aby naslouchali. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

1****začátky, 2****spor, 3***odcházení. _________ Tři epizody z různých životních fází velkého vypravěče: Mládí, vrchol, stáří. Skvělý (Mauroisův) nápad, jak ukázat Dumase se vším, co k němu patří. Zkazit dojem mi mohlo snad jen to, že byly Dumasovy osudy podány poněkud nekriticky - a tedy lehce předvídatelně (pro doplnění doporučuju film Jiný Dumas). Naštěstí to zachránil svým živelným projevem Menšík. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný život rozporuplného vypravěče s nepopiratelným talentem a rozmáchlou rukou zanechal mimo rozsahem mimořádného a kvalitou krajně rozporuplného díla po sobě i pověst o pozoruhodné osobnosti. Hugův a Balzacův vrstevník inspiroval svou hravou neotřelostí a roztomile prezentovanou nezodpovědností k jednomu ze životních výkonů i dva často spolupracující Čechy Múzy Thálie. Oba Jaroslavové - Dietl i Dudek - se tužili a protože svým elánem nakazili i ty ostatní a podařilo se jim pro svůj záměr získat také knížete českých herců, letos dvacet let mrtvého Vladimíra Menšíka, vzniklo dílo, které dodnes vyráží dech. Dech ovšem vyráží i to, že tato bezriziková sázka jistoty na nadčasovou kvalitu dodnes nebyla digitalizována a převedena na DVD nosiče. Proč by také, když je impertinentně černobílá. Její přednosti ještě víc vyniknou při srovnání s filmovou verzí téhož námětu a stejného scénáristy i neméně dobrého režiséra Karla Kachyni nazvanou poeticky TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE. Ani dva Štěpánkové najednou nestačili na jednoho Menšíka. Mnoho někdy znamená také výrazně méně. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • Jan Zelenka, ústredný riaditeľ Československej televízie nariadil, aby bola zo seriálu vypustená hláška Dumasovej ženy (Jana Štěpánková"Do krajiny vtrhli Prusi!", Pretože by vraj písmeno "P" na začiatku slova mohol divák prepočuť. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama