Reklama

Reklama

Ohnivé ženy

(TV film)
TV spot

Obsahy(1)

Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová v první části komediální duchařské trilogie o proměnách dvou středověkých čarodějnic... Když ji on nechtěl, vzala se hůl nebo laskavec, ve vážnějších případech pomohl kámen lásky. Když ji chtěl až moc, podstrčil se mladíkovi extrakt z pelyňku, svízele a anýzu trochu přiostřený pálenkou... Manželské recepty na první pohled jednoduché a zřejmě i velmi účinné, soudě podle postihů těch, kteří se čarodějnou alchymií tajně zabývali. Za spolčování s nečistými silami a posedlost ďáblem se ještě před třemi sty lety posílalo do šatlavy nebo odsuzovalo k trestu smrti upálením. Právě takový osud potkal Magdalenu, farskou kuchařku, a Martu, vdovu po parukáři. Jako čarodějnice byly odsouzeny, aby jejich duše navěky bloudily bez útěchy. Popravě přihlížející farář hned na místě vyslovil obavu, aby se duším nepokojných ženštin nepodařilo nalézt nové tělesné schránky. Stalo se tak přesně za tři sta třináct let, kdy se Magdalenině a Martině duši podařilo "vtělit" do tělesných schránek dvou moderních žen... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (50)

blackrain 

všechny recenze uživatele

První část trilogie a také ta nejlepší. Československá duchařská komedie. Magdalena, farská kuchařka a Marta, vdova po parukáři byly upáleny na hranici za spolčování s nečistými silami. Jejich duše ale měly bloudit neutěšeně světem a nenajít klid. Farář, který byl přítomen popravě vyslovil obavu, aby se nespojeným duším nepodařilo nalézt nové tělesné schránky, do kterých by se vtělily. A jak už to bývá, tak se to samozřejmě stalo. Martě a Magdaléně se podařilo vtělit do těl moderních žen. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své době působil jako zjevení. A stačilo k tomu celkem málo - nejen to, že je to celkem slušná komedie, ale hlavně, že "nehovořil k současným problémům". Komunistická televizní dramaturgie totiž vycházela z předpokladu, že když pracující člověk usedá znaven po celodenní dřině k zaslouženému odpočinku u televizní obrazovky, zajímá ho pouze to, co zná z běžného života, a nějaké nereálno, fantastično nebo pouhé zábavno mu nic neříká. Další dvě pokračování už nemají ten punc překvapení a připomínají spíš opakovaně vylouhovaný sáček čaje. ()

Reklama

Detektiv-2 

všechny recenze uživatele

Čarodějnice Marta a Magdaléna jsou jedna z mých srdečních záležitostí. Poprvé jsem film viděl již v dětství a ihned se mi zalíbil. Šlo o něco nového s vtipnou tématikou a milou zápletkou. Dodnes si skoro každé léto rád tuto komedii připomínám a to díky skvělým hereckým výkonům a částečně úsměvné, leč zdařilé grafice (na tu dobu). Tyto dvě ženské mě stále baví a myslím si, že to bude ještě dlouho trvat. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety to byla jedna z lepších komedií,ve které se nebojovalo proti západnímu imperialismu,ani se neklanělo východním soudruhům a spolubratrům,takže výsledkem byla oddechová pohodovka.Dnes už film vyznívá hodně naivně,ale stále jsem si v něm našel dost míst,která pobaví,a proto bych mu méně než tři hvězdičky určitě nedal. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová si v roku 1983 strihli hlavné úlohy v bosorácko duchárskej komédii "Ohnivé ženy", ktorú režíroval televízny režisér Zdeněk Podskalský starší. Tristo rokov po ich poprave sa im podarí prevteliť sa do nových telesných schránok. Dve čarodejnice zo stredoveku sa ocitnú v dobe rozkvitajúceho socializmu. Na svoju dobu to bol celkom zábavný, nevšedný námet, ale samotné filmové, scénaristické a ich technické spracovanie za moc nestálo. ** ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení probíhalo na hradě Křivoklátu a v Berouně. (rakovnik)
  • Keď sa lekár Vondrák (Jan Kanyza) opýta dvoch reinkarnovaných bosoriek, aby mu povedali jedného štátnika, Marta (Jana Hlaváčová) odpovie Tököli. Mala na mysli Imricha Tököliho, sedmohradské knieža, resp. kráľa Horného Uhorska, vodcu protihabsburského stavovského povstania (Tököliho povstanie), prezývaný svojimi súčasníkmi ako slovenský kráľ alebo kurucký kráľ. Magdaléna (Dagmar Havlová) povedala meno Köprülü. Mala na mysli Köprülüzade Fazıl Ahmeda, pašu, ktorý bol osmanský šľachtic, štátnik a generál. Viedol osmanskú armádu počas Rakúsko-tureckej vojny. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama