Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dvorek dvou starých francouzských penzistů se snese létající talíř s mimozemšťanem. V duchu francouzských komediálních tradic se rozehrává příběh o prostých lidských věcech, které teprve v kontaktu s mimozemskou civilizací nabývají skutečného významu. Ústřední dvojice hrdinů, představovaná Josefem Somrem a Janem Skopečkem, stejně jako další výteční herci (P. Kostka, V. Postránecký, K. Halbich, M. Pleštilová, J. Šťastný a O. Vlach) v režii P. Háši, už potěšila v televizních reprízách řadu diváků, především bezprostředním přenesením zvláštní radostné pohody a humoru do jediného okamžiku. Právě tak jako stejnojmenný humoristický román Reného Falleta v již několikerém vydání oslovil a potěšil své čtenáře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že se natočila i česká "Zelňačka". A ještě navíc úplně totožná kopie Funésovky. Jediný rozdíl jsem viděl v tom, že zde nepřivolají mimozemšťana prděním, nýbrž on jen tak z ničeho nic jednoho dne přistane nedaleko jejich domu. Někteří tento film považují za lepší než byla francouzská jmenovkyně. Ale já mezi nimi nejsem. Hlavní problém vidím v ufonovi. U Zelňačky s Funésem to táhl Jacques Villeret, tak zde role mimozemšťana trochu pokulhává. Hraje ho Kamil Halbich, na kterého si vzpomínám jen ze seriálu Chlapci a chlapi, kde ztvárnil velice hodného a klidného majora. Sice se snažil, to mu nelze upřít, ale svoji roli, poťouchlého ufouna podle mě nezvládl. Jen abych pořád nekritizoval. Tak musím vyzdvihnout kulisy, protože ty se opravdu povedly. A dále pana Skopečka, který mě nezklamal. Tuto komedii považuji za průměrný český snímek, ale mám radost, že se mi jej konečně podařilo vidět. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale mě se naše zpracování "Zelňačky" líbí více než to z Luis de Funesem. Snad jen Kamil Halbich je pro mě trochu až moc "mimoň", jinak bych klidně dal i 4 * . Další shlédnutí - přidávám 4 * , a to především za poslední větu v tomto filmu, která je nadčasová a platí pro všechna zřízení, a pro to naše poslední dvojnásobně : " Nesmějí nás dostat, kurvy nenažraný ! ". ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ajéjé, tak nám mimozemšťan schopný oživovat hmotu oživil i nebožku paní zamlada podle svatební fotografie... dobrá, to dává v rámci sci-fi smysl, ale docela by mě zajímalo, jak se mu pak podařilo, aby měla nová mladá Francina v hlavě zároveň všechny paměťové stopy svého dřívějšího já? :o) Když pominu pár podobných prvků, které by si ve výsledku zasloužily ze strany tvůrců více ozřejmit či propracovat, zůstává však přede mnou vtipná televizní komedie z porevoluční ČT tvorby. Má obrovskou přednost v osvědčené předloze z dílny René Falleta (podle jehož díla se mi už líbili Idiot v Paříži a zvláště Šeříková brána), tak samozřejmě ve výborných hercích v čele s Josefem Somrem a Janem Skopečkem, kteří obdařili tento příjemný „úlet“ s nostalgickou vůní skutečně velmi povedenými výkony. Líbila se mi na Zelňačce i ta myšlenka spojena s pevným vztahem starých mužů k rodné hroudě a jejich neochvějnou odhodlaností udržet si jí. Zdařilé dialogy, skvělí herci i příjemný francouzský nádech včetně akordeonové muziky tento kousek tahají u mě vysoko, bylo mi potěšením i pobavením a ze srdce nakonec dávám i tu slabší 4. hvězdičku. Celkem mě však láká vidět časem i ten původní francouzský film z roku 1981, už jen kvůli Jeanu Carmetovi.. [70%] ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní inscenace podle stejnojmenného románu René Falleta vyprávějící o dvou starých přátelích na francouzském venkově, kteří tráví svůj čas popíjením vína a posedáváním na společném dvoře. Hlavní postavy Clauda Ratiniera, živícího se výrobou dřeváků, a jeho přítele Francis Chérasse, zvaného Sisis, byly obsazeny vynikajícím J. Somrem a J. Skopečkem. Jejich každodenní idylka je narušena příletem mimozemšťana z planety Oxo (K. Halbich), kterému zachutná Ratinierova zelná polévka a poté i víno. Na oplátku za pohostinnost nabídne starým pánům, aby s ním odcestovali na jeho planetu, kde neexistují žádné nemoci a kde by mohli žít ještě mnoho let. Staří přátelé jsou současně tlačeni starostou města P. Kostkou a zámožným obchodníkem V. Postráneckým k prodeji jejich domů, které mají být zničeny, a na jejich místě má vyrůst moderní turistická atrakce. V tomto úsměvném příběhu, který na konci skýtá ponaučení, se oba starci vzdají své možnosti odcestovat a bezstarostně žít na neznámé planetě a raději se chtějí usilovat o záchranu jejich malých usedlostí. Ve vedlejších rolích se v roli strážmistra holdujícímu vínu i ve službě objevil výborný O. Vlach, díky mimozemským silám oživlá Claudova manželka Francina (M. Pleštilová), bohužel věkově se ne zcela hodící ke svému manželovi, a mladý listonoš J. Šťastný. Domnívám se, že díky skvělým výkonům pánů Somra a Skopečka, ale i ostatních herců, může toto dílo Pavla Háši směle konkurovat dřívější a známější francouzské stejnojmenné filmové verzi se slavným L. de Funesem. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tuhle verzi Zelňačky jsem viděl asi před deseti lety a vůbec jsem si na ní nepamatoval. Když jsem jí viděl teď a připomněl si ji, vůbec mě nezklamala. Verze s Funésem se mi sice líbí víc, už jen proto, že tam je Funes, je francouzská a snad i věrnější předloze. Tahle verze je více odlehčená, je tam víc herců a je malinko odlišná, například mě hrozně zklamal ten konec, Jinak s obsazení jsem byl spokojen, Somr, Skopeček a třeba i Vlach byly výborní, všechny je ale překonal můj oblíbenec Kamil Halbich z Oxa. Ten zahraje taky vážně všechno... Povedená inscenace, vážně se povedlo. Obsazení prvotřídní, ovšem protože je Funésovka lepší, musím dát 78%. Jukněte to. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama