Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená detektivka ze staré školy, to jest, minimum akce a napětí a naopak spousta zcela statických dialogů. Srovnání se Schulhoffovým Strachem, opusem pouze o čtyři roky mladším, dokládá tento zásadní rozpor velmi výmluvně. Herecky je Konec cesty samozřejmě hodně slušný, ostatně při té plejádě skvělých herců není divu. Samotný příběh taky není vybudován špatně. Faktickou výtku by bylo možné mít pouze proti tomu, že se ten sachsenhausenský padělek podařilo tak snadno identifikovat. Ty padělky totiž ve skutečnosti byly prakticky nerozeznatelné. Více k tomu například tady: http://technet.idnes.cz/vyrobil-miliony-falesnych-penez-rozhovor-s-nejvetsim-padelatelem-vsech-dob-1vg-/tec_technika.aspx?c=A080522_124317_tec_technika_kuz Dobře zpracováno je to i ve filmu "Ďáblova dílna". Celkový dojem: 65% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Za války v koncentračním táboře byly vyráběny falešné libry. V padesátých letech propuštěný vězeň odchází pracovat na stavbu přehrady u Chebu, a ví kde jsou falešné libry zakopané...povedené československé kriminální drama. Scénář - Bohumil Brejcha - Jirí Mares. Hudba - Štěpán Lucký. Kamera - Václav Huňka ()

Reklama

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Docela slušná kriminálka, která mne na začátku vůbec nechytla a hudba mě značně rozčilovala, ale to dost brzy přešlo a jsem ráda, že jsem to celé nevypnula. Zajímavé téma, režie poplatná době, téměř dramatický konec. Pan Růžek byl ve své roli magický a silně nesympatický, tedy přesně takový, jaký měl Josef Lachman podle scénáře být. Celkově velice zajímavé obsazení. Zkrátka bohatství v jakékoli podobě dohání lidi ke krádežím a vraždám. Vždy to tak bylo a vždy to tak bohužel i bude. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se mi to zdálo poněkud nedotažené i naivní (odstraňování granátů kolem bedny s falešnými librami), ale postupně to nabralo na dramatičnosti. Na Cikána, kterého jsem znal především ze starých filmů, skutečně dobré dílo, měl ovšem kolem sebe dobré herce. Martin Růžek v netradičně záporné postavě, výborný ustrašený Vladimír Ráž a naivní Alena Vránová, dobrý Rudolf Deyl, štěk mladičké Miriam Kantorkové... Dobrá detektivka na pondělní večer. ()

sator 

všechny recenze uživatele

No herecké výkony dost děsné. Růžek přehrával ostatní podehrávali. Nejvíc se mi líbil Milda Kopeckých, byl svůj. A hrdý byl, že vytrval, že neposkvrnil ústa ani hruď falešnou řečí. 50 % Exteriéry: Fláje u Litvínova: stavba přehrady, První český film na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovali nesmysly. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (6)

  • První český film, na kterém spolupracoval jako odborný poradce Karel Kalivoda, tehdejší policejní eso a ředitel české kriminální policie. Jednalo se o jeho dlouhodobou aktivitu, aby se ve filmech stran policejní práce neobjevovaly nesmysly. (sator)
  • Sachsenhausenské padělky byly ve skutečnosti téměř nerozpoznatelné. Filmově zpracována je tato tématika ve snímku Ďáblova dílna (2007). (Šandík)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na rôznych miestach v Prahe a takisto pri vodnej nádrži Fláje. (dyfur)

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama