Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Milostivá paní zemřela žehem a mytologii tu nevedem!" Tak jsem konečně viděl Provdám svou ženu a jsem z toho filmu upřímně nadšený. Vlasta Burian nesleze z plátna, zápletka je ohromně roztomilá a všechny ty záměnné situace do nejmenšího detailu promyšlené (neustálé míjení se profesora Ducánka a ředitele Merhauta nemá chybu), zkrátka komedie jako řemen. Burian v trochu nezvyklé, ale neodolatelně roztržité poloze, k tomu ten nejhvězdnější možný ansámbl včetně nejkrásnější z nejkrásnějších Zity Kabátové. Stoprocentní spokojenost. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Svěží a vtipná veselohra o tom, co všechno lze stihnout běhěm jednoho odpoledne. Vlasta Burian jako roztržitý profesor botaniky doc. Ducánek se od poledních hodin připravuje na večerní návštěvu kolegy - vědce Potužníka. Do příprav však jako blesk z čistého nebe vtrhne Ducánkova choť, která před sedmi lety svého muže opustila s jiným...Skutečně brilantní a kultivovaná komedie je nejen zábavnou a příjemnou podívanou, ale i koncertem celé plejády herců. ()

Reklama

provitamin 

všechny recenze uživatele

Komédie s Burianom sa vyznačujú sledom rôznych náhod, zámien a omylov, z ktorých vznikajú humorné situácie a inak tomu nie je ani tu. Burian znovu raz potvrdil, že je mojím najobľúbenejším českým hercom a skvele mu sekundovali ďalší velikáni tej doby ako napr. Jaroslav Marvan alebo Čeněk Šlégl. Zdá sa že aj za vojny dokázali vzniknúť kvalitné filmy. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Šťastný muž ten Burian, mně se to dodnes nepodařilo... Pilně jsem ho ve filmu sledoval, ale bohužel jsem zjistil, že jeho fígl je v praxi nepoužitelný, obvolal jsem pár milionářů a v lepším případě mě poslali na čerstvý vzduch. Jinak snímek nehýří tolik vtipem jako vrcholná Burianova díla, ale brýle co se podhrabaly a "co jste mi to dala za lístek, vždyť jsem ho ztratil" nemají chybu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je poctivé voči kráľovi komikov, aby som si pozrel jeho všetky filmy, vrátane menej známych. K takým patrí i dnes videný film Provdám svou ženu. Kvalitou je na hony vzdialený od najznámejších Burianovych filmov a paradoxne ani nie zásluhou samotného Buriana, ale figúrok, ktoré sa okolo neho motajú a bezmyšlienkovite deklamujú určené texty. Dve hviezdičky vyjadrujú môj názor, že bez tohto filmu by Burianova filmografia nebola chudobnejšia. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama