Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

donkocicak 

všechny recenze uživatele

"Kamaráde, Emile...", "Nemáte prosím něco k jídlu ? Alespoň prášek proti angíně" nebo "Kolikrát jsem Vám říkal, Veroniko, že kniha patří do knihovny, husa k boudě, pes na pekáč... totiž... obráceně" :) Burian tu hláškuje jako o život. Provdám svou ženu mám velmi rád, když jsem to viděl poprvé, velice jsem se pobavil. Nezapomenutelné jsou scény s kuchařkou Veronikou. A Čeněk Šlégl jako baron Zamrzlík a Jaroslav Marvan jako Morfeus - co si přát víc ? "Veroniko, co jste mi to dala za hloupý nákupní lístek, já ho po cestě ztratil..." :D ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Milostivá paní zemřela žehem a mytologii tu nevedem!" Tak jsem konečně viděl Provdám svou ženu a jsem z toho filmu upřímně nadšený. Vlasta Burian nesleze z plátna, zápletka je ohromně roztomilá a všechny ty záměnné situace do nejmenšího detailu promyšlené (neustálé míjení se profesora Ducánka a ředitele Merhauta nemá chybu), zkrátka komedie jako řemen. Burian v trochu nezvyklé, ale neodolatelně roztržité poloze, k tomu ten nejhvězdnější možný ansámbl včetně nejkrásnější z nejkrásnějších Zity Kabátové. Stoprocentní spokojenost. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Šťastný muž ten Burian, mně se to dodnes nepodařilo... Pilně jsem ho ve filmu sledoval, ale bohužel jsem zjistil, že jeho fígl je v praxi nepoužitelný, obvolal jsem pár milionářů a v lepším případě mě poslali na čerstvý vzduch. Jinak snímek nehýří tolik vtipem jako vrcholná Burianova díla, ale brýle co se podhrabaly a "co jste mi to dala za lístek, vždyť jsem ho ztratil" nemají chybu. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jak se zbavit (ne)vlastní manželky. Doba byla plná nejistot a rostoucích obav, smích se ozýval stále méně a proto byl vřele vítán jakýkoliv pokus o rozptýlení, biografy nevyjímaje. Ježto se Vlasta Burian, miláček (nejen) pražského obecenstva, převlékl do kostýmu poněkud svérázného a roztržitého profesora botaniky, podnikavšího krkolomnou anabázi k urychlenému odchodu náhle se navrátivší manželky. V nastalém ruchu a shonu neztratil Burian pevnou půdu pod nohama bezpochyby dík kvalitnímu scénáři, který elegantně střídá jednotlivá prostředí i bláznivé komické situace, a samozřejmě zásluhou osvědčených hereckých partnerů, v jejichž hvězdném stínu se zatím nenápadně krčí také devatenáctiletý Josef Kemr. Lehoulinký komediální příběh, v němž se co chvíli prozpěvují chytlavé melodie o lásce a milování, byl ve své době nepochybně vítaným únikem ze světa plného strachu, starostí a bolesti. V tomto smyslu může výborně posloužit i dnes. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Ducánek je velmi zajímavý patron a jeho život nabere obrátek, když se mu do bytu nastěhuje jeho žena. Musí rychle jednat, aby se jí co nejrychleji zase zbavil. Burianovy vlohy a absurdní situace neberou konce. Obzvlášť některá Ducánkova slova jsou k popukání. "Tak podívejte se, vezměte si ten váš botanický omyl a hleďte diskrétně zmizet!"..... "Ten baron musí bezpodmínečně z domu!" "Nezdá se ti, že zacházíš přiliš daleko!?" "Sem se nesmí?" ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama