Reklama

Reklama

Ong-bak

  • Thajsko Ong-bak (více)
Trailer

Ong-bak je dvesto rokov stará soška Budhu, ktorá pochádza z čias thajsko-barmskej vojny. Keď z chrámu thajskej dediny Nong Pra-du ukradne zločinec Don (Wannakit Sirioput) hlavu vzácnej sošky Ong-baka, vidiečania vyšlú do Bangkoku svojho hrdinu, mladého bojovníka Tinga (Tony Jaa), aby vrátil ukradnutú sviatosť. Sošku musí priniesť skôr, než nastane Veľký sviatok, inak dedine hrozí nepriazeň bohov, ktorá môže spôsobiť jej skazu. V hlavnom meste Ting vyhľadá krajana Humlaea (Petchtai Wongkamlao), ktorý si hovorí George a pohybuje sa ako špekulant v podsvetí. Čestný vidiečan presvedčí malého mestského gaunera, aby mu pomohol v boji za správnu vec. Mladý bojovník Ting musí poraziť nielen zlodeja Dona, ale aj jeho obludného gangsterského bossa Komtuana (Suchao Pongwilai) s elektronickými hlasivkami. Na svojej ceste musí podstúpiť mnoho zápasov, bitiek a naháňačiek, v ktorých uplatní svoje majstrovské bojové umenie Muay Thai. Jeho majster mu ho vždy zakazoval používať v súkromí, ale teraz nastal ten správny čas. Bojové majstrovstvo pomôže Tingovi poraziť zloduchov a zachrániť rodnú dedinu pred skazou. (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (507)

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Uááá, naprostá bomba. V Thajskej dedinke je ukradnutá hlava buddhy Ong-baka, a tak sa miestny talentovaný bojovník Ting vydáva do mesta po jej stope. Samozrejme, jeho cesta bude dlhá a tŕnitá... Wow, tak na čom stráca klišoidný príbeh, na tom získava jedným slovom DOKONALÁ akcia. Tak realistické, až dokumentárne surové súboje sa len tak často nevidia. Ďalšie devízum spočíva v použití klasickej "ručnej" práce, bez použitia wire-fu, alebo počítačovej grafiky. Zabudnite na divné uhly kamier zakrývajúce osobný kontakt bojovníkov, tu je doslova vidieť, že herci si skutočne poriadne namlátia. V neposlednom rade treba spomenúť herca v hlavnej úlohe Phanoma Yeeruma (iným menom Tony Jaa), ktorému by mohol jeho "gumovitosť" závidieť aj sám Jackie Chan. Čo stvára ten chlapík, je až k neuvereniu. Nezostáva mi už nič iné, len všetkými desiatimi Ong-bak doporučiť. Ani na minútu z neho nespustíte oči. PS: Chcete viac? Skúste Born to Fight! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Přehnaně roztomilý, pohádkově úsměvný začátek vzápětí nahradila ta nejdivočejší smršť akčních soubojů, jaké jsem kdy viděl. Jak je možné, že jsem ještě nenarazil na přirovnání "nový Jackie Chan" pro Tonyho Jaa? Ten chlapík by do kapsy strčil i stovku Neů z Matrixu (nebo by před nimi minimálně utekl v efektní honičce)! Ong-bak byl pro mne v pátek večer nadmíru příjemným výletem do thajské kinematografie. Což znamená exotickou krajinu, neobvyklou kameru, zcela neobyčejnou, ale pro uši velmi příjemnou hudbu, a hlavně to úchvatné bojové umění! Z celého filmu mám takový pocit, že bych nejraději režiséru Pinkaewovi vrazil do ruky digitální kameru a poslal jej natočit nějakou zběsilou hollywoodskou akčňárnu. Jsem zlej. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Svěží východní akce, okořeněná řádně brutálními souboji. Tony Jaa si rozhodně zaslouží uznání, neboť jeho fyzický výkon je jedním slovem fantastický. Absence digitálních efektů je jednoznačně ku prospěchu. Jen děj by mohl být o něco hutnější. Tak naivní a hloupý příběh se totiž skutečně jen tak nevidí. Fakt, že se tvůrci soustředili především na drsné rvačky, je nepopiratelný. Děj zde funguje jen jakési druhé housle. Spousta scén je však až otravně natahovaných a tak v některých částech film až nebezpečně nudí. Výslednou údernost však podtrhuje přece jen solidní atmosféra, poctivé kicky a nějaké ty typicky orientální honičky. Občasný lehký zmatek ve střihu se dá vzhledem k zemi výroby zcela bez problémů akceptovat. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Atletické schopnosti Tonyho Jaa jsou téměř obdivuhodné ("téměř" říkám proto, že si nemyslím, že něco takového stojí za ty roky tvrdé dřiny a tréninku). Bohužel je celý film jen záminkou k tomu, aby je mohl předvádět, a proto jsou všechny scény, kde se zrovna neutíká, nekope a nemlátí, což je přece jen většina filmu, svou prostoduchostí a nepříliš dobrou režií skoro k nepřežití. A robotický hlas ze syntezátoru hlavního záporáka mi byl přímo fyzicky odporný. Přesto film stojí kvůli mnoha Tonyho cirkusovým kouskům za vidění, a kdyby z nich udělali pětiminutový videoklip, ocenil bych je víc. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Tak vysoké hodnocení mě zde na csfd docela překvapilo. Film má bezesporu fantastické bojové scény s neméně fantastickým Tony Jaaem v hlavní roli. Tvůrci nám dávají velmi jasně najevo, že si nepomáhají digitálními triky (časté používání vraceček nejlepších kousků) a dávají velký prostor neskutečně obratnému tělu hlavního představitele. Jen škoda, že tak skvělé scény soubojů jsou zabaleny do dost naivního a primitivního příběhu o ukradené hlavě sochy místního boha. Dialogy jsou často stupidní a některé scény zbytečně natahované - např. honička trojkolek mě dost nudila. A ještě jedno mínus - příšerná hudba... ()

Galerie (65)

Zajímavosti (17)

  • Ještě před uvedením na západě se film natolik zalíbil Stevenu Seagalovi, že jej plánoval vydat přes svou produkční společnost s nově dotočenými scénami, ve kterých by on sám vystupoval jako Ai Bak Timův mistr. (Raztubyl)
  • V momentě, kdy hlavní hrdina vtrhne do bytu zloděje Ong-bakovy hlavy, přiškrtí ho na plakátu k filmu Spy Game. (Warsheek)
  • Tony Jaa strávil čtyři roky trénováním starodávné formy bojového umění Muay Boran (předchůdce Muay Thai) a následně všechny riskantní scény zahrál sám, bez pomoci kaskadéra. (Matty)

Související novinky

Soderbergh, špióni a bojová umění

Soderbergh, špióni a bojová umění

08.09.2009

Steven Soderbergh si asi umínil, že dotáhne do Hollywoodu co nejvíce holek z „jiných odvětví“. Zkusil to s pornohvězdou Sashou Grey v experimentálním The Girlfriend Experience, teď půjde divácky… (více)

Tony Jaa sa vracia

Tony Jaa sa vracia

05.08.2005

V thajskom akčnom filme Ong-Bak sa dovtedy neznámy borec Tony Jaa predviedol v plnej sile, film sa stal veľkým hitom vo viacerých kútoch sveta (a dotiahol to dokonca aj do našich kín) a Tonyho začali… (více)

Reklama

Reklama