Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (166)

Paity 

všechny recenze uživatele

Trapnost tohoto seriálu je vážně obrovská. Předně je nutné říci, že nemá vůbec co dělat s filmem z 90. let, který patří k tomu nejlepšímu co tady u nás bylo po listopadu 89 natočeno a to až doteď. Rádoby vtipy se společně s nejrůznějšími pokusy o gag snaží pořád natahovat po vtipu, kterým sršel film, leč marně. ()

xaver odpad!

všechny recenze uživatele

Knihu Černí baroni od Švandrlíka jsme četl tajně, když jsme byl na vojně. Pak jsem se k ní ještě několikrát vrátil a vždy to byla skvělá četba, která dala zapomenout na to špatné, co člověk na vojně zažil a připoměla jenom ty hezké chvíle, kterých ale nebylo moc. To, co ze skvělého námětu udělala televize, je šokující. Seriál je až neskutečně poplatný době, ve které vznikl. Vyhozené peníze a promrhané talenty. ()

Reklama

hyper01 

všechny recenze uživatele

Neměl jsem absolutně páru o tom, že tento seriál existuje! Náhodou jsem si všiml, že to běží na ČT1 a rozhodl jsem se, že to prostě musím vidět! Film Sirového mě totiž, jako milovníka Švandrlíkovy knížky a dalších pokračování, příliš neoslovil a tak jsem zvědavý právě na tohle. Po prvních dvou dílech zatím docela spokojenost, hlavně s hereckým obsazením - např. Polívka jako poručík Hamáček je výborný. Ačkoliv mám rád Donutila, tak ve filmu mi celkem vadí jeho šišlání a osvojení si role poručíka Troníka, proto další plus za seriál. Zatím mi vadí některé zbytečně dlouhé dialogy - připadá mi, že to tvůrci seriálu chtěli co nejvíc natáhnout, přitom by se vše podstatné dalo natočit i s polovičním počtem dílů.. Na hodnocení je tedy ještě příliš brzy, těším se na další díly :-) EDIT: Po shlédnutí zbylých dílů - možná jsem se trochu ukvapil, ale špatné to rozhodně není. Avšak příliš dlouhé konverzace se časem stávají nudnými a to tomuto seriálu moc škodí. Nemůžu se zbavit dojmu, že dílů mělo být 5 a ne 11 a nepřišli bychom o nic podstatného. Každopádně děkuji tvůrcům za nový pohled na Švandrlíkovu knihu (knihy), než nabízí film. 50% ()

Jhershaw

všechny recenze uživatele

Nemůžu hodnotit seriál jako celek, protože ani náhodou nemám v úmyslu vidět všechny díly. První díl jsem jen poslouchal a nechápal jsem, čemu se ´dívající se´ smějí. Druhý díl jsem již viděl. Bohužel se potvrdily mé obavy - jestli má být ten seriál zábavný, tak vážně není! Je to nuda, nuda, šeď, podprůměr. Takže ho hodnotím 30% - nemůžu se rozhodnout, jestli bych dal 2* za všechny slavné herce, kteří zde hrají, nebo naopak 1* za to, na jak hrozném projektu participují. ()

offlineman 

všechny recenze uživatele

Jako vyloženou slabotu bych to neviděl, ale......... Nesedl mi, jako hodně lidem, Radek Holub jako Kefalín. Na druhou stranu to zachraňují staří borci jako Hryc, Jandák, Nárožný, ale nejvíc Bolek Polívka. Jeho hláška: "Muziko hrej, na nic se neptej" a v jiném díle jeho čepice zapíchnutá do čerstvého asfaltu, tak tyhle věci mě pobavily!!!! ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)
  • Ve vojenském mundúru se npr. Pecháček (Petr Rychlý) představil v tomto seriálu již podruhé. Poprvé to bylo v seriálu z roku 1988 Chlapci a chlapi, kde ztvárnil roli svobodníka Kloučka. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama