Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka podle starofrancouzské legendy se odehrává ve středověku, na dvoře krále Pipina (F. Čapka). Král se chce oženit a na radu vévody Akilona (J. Štěpnička) se rozhodne ucházet o uherskou princeznu Bertu (K. Špráchalová). Princezna má sice drobnou vadu na kráse – příliš velká chodidla – ale na tom Pipinovi málo záleží. Vzpomíná raději na to, jak s Bertou kamarádil, když byl malý chlapec. Už tehdy obdivoval její odvahu a statečnost. Vévoda Akilon se tedy vydává do Uher požádat o ruku princezny Berty pro svého krále. Spolu s ním vyjíždí na cestu i jeho vlastní dcera (L. Krobotová). A v jeho hlavě uzrává zrádný plán… (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Příběh, který neoslní. 1)  Když pomineme historické nesmysly (Pipin a uherské králoství například), je docela sympatické, že pohádka si vystačí s prezentací lidských vlastností a obejde se zcela bez nadpřirozených bytostí. To by ale ta prezentace musela být přesvědčivá. Průhledná zápletka tomu rozhodně nepomáhá._____ 2)  Rovněž přeskromné exteriéry se směšnými pokusy o souboje po česku příběhu na atraktivitě nedodají. A k tomu ještě ta trojice vořechů imitujících vlky..._____ 3)  28letý Filip Čapka (král Pipin) je sexy navzdory svému deklamativnímu hereckému projevu. Ještě je tu 33letý Vilém Udatný (Renaud) a jsme hotovi. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

"Když se oženíš s dcerou jiného vládce tak po jeho smrti získáš jeho zemi a to bez boje." A tak se Pipin III. Krátký rozhodl, že si vezme za ženu Bertu Uherskou, jelikož je jasné, to je od Francie hned za rohem (ve skutečnosti šlo o Bertradu z Laonu, což je v severovýchodní Francii, což dává mnohem větší smysl). Shrnuto, je to naprosto podprůměrný výtvor a těch pět a půl lidí co tvoří francouzský královský dvůr působí až směšně, stejně jako turnaj (s přibližně stejným počtem lidí) natáčený v jakémsi lomu. Tvůrci by udělali lépe, kdyby do toho nepletli realné osoby a otřesné pokusy o poezii. ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Jako pohádka pro děti zbytečně drastické. Jako historický příběh nemožně nepřesné a jako dobrodružný romantický příběh příliš mdlé a nudné. Herecké výkony v pravdě televizní, výprava ubohá. Jako jediný klad vnímám hudbu postavu Pipina. Ta se Filipu Čapkovi vydařila. Za tyto dva klady dávám dvě hvězdy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dle pověsti o rodičích Karla Velikého. Samozřejmě je to ahistorické, v 8. století žádné Uhersko neexistovalo a Bertrana byla z Laonu (SV Francie), ale to samo o sobě není problém. Ten je v tom, že dialogy a herecké výkony jsou bídné a postavy jsou špatně napsané. A nevím, jestli chtěli vzbudit dojem reality nebo je sponzoroval biskup Malý, ale věty jako "bůh rozhodl, kdo bude chudý a kdo bohatý" ve mně probouzely knězoborce. Na druhou stranu boží souboj na konci je podle mě dost ucházející, Udatný a Štěpnička předvádějí překvapivě kvalitní šerm. Za to dvě hvězdy. Škoda, že tyhle náměty dopadají většinou takhle slabě. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

celkem obstojný pokus o dramatickou pohádku. Velmi dobře zahráno (Krobotová, Štěpnička), ruší akorát Suchařípa, který je po tatínkovi absolutní neherec, ale bez specifického charismatu. Co zamrzí jsou velmi úsporné lokace - na turnaj je ten prázdný lom fakt pěst na oko - a taky krok vedle s představitelem Pipina. Nevím taky, jak myslel tu stížnost na povahu budoucí královny (něžná, pasivní, prostě obyčejná ženská) a když mu tam pak přijde ta pravá, projevuje se vlastně úplně stejně. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (3)

  • Filmové sídlo krále Pipina (Filip Čapka) je ve skutečnosti hrad Křivoklát. (rakovnik)

Reklama

Reklama