Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený a skoro zapomenutý válečný snímek s výbornou hereckou dvojicí. Není to typický válečný film a chybí zde ohromná výprava a skvělé letecké souboje ale o to více budete obdivovat herecké výkony. Zvláště Michael Redgrave jako vědec vyvíjející bombu na zničení německých přehrad je výborný sympaťák a okamžitě si diváka získá stejně jako Laurence Naismith jako velitel pilotů je nezapomenutelný. Trochu zamrzí když už se konečně dostane na ničení přehrad tak akce už je zastaralá a hlavně se zde opakuje to samé dokola. Ale to nic nemění na faktu, že se jedná o velice povedený a zábavný válečný snímek. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku je to veľmi vydarený film aj čo sa týka trikovej stránky, kde pri tvorbe makiet a bombardovania vodných nádrží si dali fakt moc záležať. Ale v prvom rade to je hlavne po príbehovej stránke veľmi pútavé a koncepčné podanie príbehu cez podrobné vysvetlenie plánu zostrojenia útoku od samotného tvorcu novej "skackajúcej" bomby až po samotné uskutočnenie náletu bol dobrý ťah, k tomu nechýbajú aj nejaké tie prim odfrky a rovnako tak vypäté situácie. /90%/ ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prípravy na samotný the dam útok je síce zaujímavý, ale formálne málo strhujúci a vlastne tak celkovo tuctový. Trvá dobrú hodinku aj pol, kým sa dostaneme k samotnej akcii. Potom už napochodujú staré dobré ruky dobových trikových majstrov a môžme sa kochať. Je mi trochu ľúto tej prepálenej minutáže. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný válečný film, který divákovi umožní nahlédnout do 2. světové války úplně jinak, očima letců RAF a jejich pečlivě připravovanou akci v Německu (zničení přehrady). Richard Todd jako pilot a Michael Redgrave v roli vědce se mi moc líbili, oba byli báječní.. Příběh je to strhující a finále fantastické, ode mne je to dnes večer bez připomínek.. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu precizně zfilmované a s plnou polní co se týče vojenské techniky si ostudu také neudělali, a to se cení. Možná je to ale až příliš ukecané, dlouhé a chvílemi dost nudící, což je u filmů z této doby naprosto běžné, když z války neukazujou spíš psychickou stránku člověka, kde tady to rozhodně nehrozí. Pravda zase je, že závěr byl monumentální, což jsem od tohoto filmu ani nečekal, o to víc mě to nakonec překvapilo. Lidé tenkrát př isledování tohoto filmu museli mít hlavu v oblacích, protože natočit něco takového opravdu muselo dát zabrat, ale jde hlavně o ten konec, to co se děje předtim, to bych s lehkostí přešel, tam skutečně není zas tak o moc co stát, proto ty tři hvězdy. Když dobrý film, tak celé dvě hodiny, a ne jen závěr, ale tady za to může spíš doba, ve které byl film natočený, i tak je to na tehdejší dobu veliký krok kupředu. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)
  • Ďáblové v oblacích se stali inspirací pro George Lucase a jeho Hvězdné války. Z filmu si "vypůjčil" nejen některé letecké formace, ale dokonce i dialogy a řadu dalších scén. (Rodriguez)
  • Ve filmu je zmíněno, že vlna letící severní trasou má problémy a McCarthy letí na Sorpe zcela sám. Podrobnosti k tomuto stavu: Jedno letadlo se zřítilo po nárazu do elektrického vedení, jedno bylo sestřeleno nad Holandskem, jedno bylo nad Holandskem poškozeno a muselo se vrátit, další (H) ztratilo ještě nad mořem bombu a vrátilo se. McCarthy nalétával na Sorpe desetkrát, zasáhl ji, zničit se mu ji nepodařilo, ale vrátil se. Ve filmu toto vše není vysloveno, na konci filmu se však na tabuli s informacemi o letadlech objeví na krátký okamžik u stroje "H" (Harry) informace "early weapon lost" (brzy ztracená bomba). (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama