Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za druhé světové války se britské letectvo již poněkolikáté pokouší zničit přehrady v Porúří. Zatím masivní ochranné zdi všechny útoky přestály. RAF tedy žádá konstruktéry bomb, aby vymysleli něco, čemu by přehrady neodolaly. Této nesmírně náročné práce se ujme Barnes Wallis (Michael Redgrave), kterému v provedení stojí mnoho překážek... Slavný klasický britský válečný snímek, který mimojiné velmi posloužil Georgi Lucasovi pro jeho HVĚZDNÉ VÁLKY - včetně některých takřka převzatých dialogů. (Pohrobek)

(více)

Recenze (73)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu precizně zfilmované a s plnou polní co se týče vojenské techniky si ostudu také neudělali, a to se cení. Možná je to ale až příliš ukecané, dlouhé a chvílemi dost nudící, což je u filmů z této doby naprosto běžné, když z války neukazujou spíš psychickou stránku člověka, kde tady to rozhodně nehrozí. Pravda zase je, že závěr byl monumentální, což jsem od tohoto filmu ani nečekal, o to víc mě to nakonec překvapilo. Lidé tenkrát př isledování tohoto filmu museli mít hlavu v oblacích, protože natočit něco takového opravdu muselo dát zabrat, ale jde hlavně o ten konec, to co se děje předtim, to bych s lehkostí přešel, tam skutečně není zas tak o moc co stát, proto ty tři hvězdy. Když dobrý film, tak celé dvě hodiny, a ne jen závěr, ale tady za to může spíš doba, ve které byl film natočený, i tak je to na tehdejší dobu veliký krok kupředu. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý so sebou nesie pečať doby vzniku a hypotetický názor režiséra, že ak je zaujímavý námet, tak už nie je potrebné sa príliš snažiť o to, aby film bol aj divácky príťažlivý. A tak diváci dostanú dve hodiny vyplnené prevažne dialógmi alebo nekonečnými zábermi na letiace Lancastery. V dialógoch sa spomenie kdečo, ale o pocitoch pilotov, ktorí idú do takmer samovražednej akcie sa veľa nedozvieme. Samotná akcia je nakrútená zaujímavo, ale treba prižmúriť obe oči nad technickou stránkou použitých trikov. Ak by bol film kratší, nenudil by tak často a tri hviezdičky by som mu nedával takmer ako darček. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prípravy na samotný the dam útok je síce zaujímavý, ale formálne málo strhujúci a vlastne tak celkovo tuctový. Trvá dobrú hodinku aj pol, kým sa dostaneme k samotnej akcii. Potom už napochodujú staré dobré ruky dobových trikových majstrov a môžme sa kochať. Je mi trochu ľúto tej prepálenej minutáže. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Film vznikl v roce 1955 a na jeho trikové stránce to bylo hodně znát (trasírky vypadaly fakt podivně), přesto jsem si ho velice užil. Kupodivu mě až nečekaně zaujalo bádání Dr. Ellise, cesta od golfového míčku k pětitunové rotující bombě mě opravdu bavila. Méně povedené už byly přelety Kanálu cestou k cíli mise, už jsem se bál, že mi je chtěli tvůrci přiblížit v reálném čase, chyběl mi i hlubší exkurz do osobního života letců, aby mi jednotlivé postavy více přiblížil. S celkovým výsledkem jsem byl ale každopádně spokojen, tohle nebyla ztráta času. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Válečná klasika rutinéra Michaela Andersona o tom, jak byly zničeny přehrady v Porúří. Vybroušený snímek se spoustou sympatických postav - Michael Redgrave jako vědátor doktor Barnes - plynulou a šikovnou režií a zajímavými speciálními efekty - práce s projekcemi, domalovávání, modely apod. O tom, jak byl film vykraden Lucasem ve Hvězdných válkách, se zmiňovat nebudu, ale zajímavé je, že jméno pejska letce Gibsona Nigger nebylo pro americké diváky jaksi politicky korektní, a tak muselo být změněno na Trigger. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (14)

  • Pes se ve skutečnosti opravdu jmenoval Nigger. (Kulmon)
  • Filmový debut Patricka McGoohana. (Kulmon)
  • Skutečná přehrada byla zničena na den 12 let před premiérou The Dam Busters. (KIT.HL)

Reklama

Reklama