Reklama

Reklama

Katedrála

Animovaný / Drama / Krátkometrážní / Sci-Fi
Polsko, 2002, 7 min

Scénář:

Tomasz Bagiński

Obsahy(1)

Bádateľ navštívi niečo, čo sa zdá byť ako ruina gotickej katedrály. Objavujú sa tu podivné sochy, tajomné myšlienky a hlasy ho prenasledujú a on podvedome kráča na koniec. Zrazu vychádza slnko a on sa nachádza na konci útesu. Pútnik objaví niečo zvláštne. Je to podstata náboženstiev alebo je to niečo hlbšie a tajomnejšie? (genetique)

(více)

Recenze (107)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

V první řadě patří velký dík tomu uživateli, který mě na tento animovaný klenot upozornil :-) Ke komentáři mi tentokrát nějak chybí slov, stačí vidět, slyšet... a nechat na sebe působit. Audio-vizuálně krásné, pro "děj" či snad "poselství" je, jak už poznamenal gudaulin, více možností interpretace, včetně možnosti "nic v tom nehledat", ale tím se možná v případě tohoto filmečku dost ochudíte. Posuďte sami... ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

len tak ma napadlo.... nie je katedrála v tomto filme metaforou "Cirkvi" (je jedno akej, proste spoločenstva veriacich)... každý gotický stĺp je jeden človek, ktorý "uviazol" v jej osídlach, nakoniec to čaká aj hlavného hrdinu, ktorý touto katedrálou prejde.... iba čisto z voleja, ponúkajú sa mi dve možnosti ... 1. že cirkev zotročuje ľudí a robí z nich chladné kusy kameňa na síce krásnej, ale priam neľudskej "katedrále".... 2. že členstvo v spoločenstve veriacich možno potláča individualitu človeka, ale zase sa človek stáva nástrojom na vytvorenie niečoho monumentálneho, krásneho a vznešeného, prevyšujúceho všetky marazmy sveta......dôležitým prvkom je tam aj svetlo, ktoré vnáša do celej katedrály život, a svetlo ako vieme je symbolom božského osvietenia.... a ešte ma napadol (asi trošku od veci) citát Ingmara Bergmana: "Chci být řemeslníkem při stavbě katedrály" (r.i.p. Ingmar) .... p.s. videl som to iba cez youtube.... na precítenie tohto "kraťasu" by to asi naozaj chcelo veľké plátno! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nádherně atmosférická záležitost přesně snoubící hudební složku pracující s chórem s promakaným vizuálem jiného světa, kde každá sekunda snímku je nabitá očekáváním, tajemnem a osudovou volbou. Je to vlastně krátkometrážní fantasy s mysteriózním obsahem. Film, který sice ohromuje obrazem, ale dějově pouze naznačuje, umožňuje víc alternativních vysvětlení viděného. Celkový dojem: 90 %. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Nádherné! Animace mi připomíná intro k Diablu..ale je mnohem depresivnější! Tomek Bagiński mi připomíná Václava Švankmajera a Katedra mi připomíná Světlonoše..ale narozdíl od loutkového Světlonoše je Katedra počítačově animovaná. Celý snímeček člověka vede k mnoha zamyšlením, ale strhující závěr je naprosto neočekávaný..nabízí se otázka..jde o přirozený koloběh, nebo o jakousi past?! ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Diváci, kteří si jak známo neberou servítky, ji dokonce označují za abstraktní... Čili básník chce říci že, že. Žeby tohle? Že je Katedrála symbol jednoty díla a mistra? Znamená to spoustu jednotlivců, podílejících se na tomtéž, přikládajících vlastní díl k existenci, a po nich přicházejí další a další následovníci, kteří staví dále a stávají se součástí téhož? Přiznávám, že nevím. Neurčitostí se cítím jaksi ochuzen, nepovažuji takové dílo za úplné. Jen vnímat vizuální stránku a atmosféru mi nestačí k plnému zážitku. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Predlohou filmu bola krátka poviedka „Katedrála“ od Jaceka Dukaja. V českom preklade vyšla v časopise Ikarie (11/2002). (Trip)

Reklama

Reklama