Reklama

Reklama

Nepozemský cizinec

(neoficiální název)
  • Velká Británie Unearthly Stranger (více)
Trailer

Astronom má podezření, že za záhadnou smrt v jeho týmu můžou bytosti z jiných světů. A pak si navíc všimne podivného chování svojí novopečené manželky. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Chce se mi napsat – příkladná ukázka toho nejlepšího z britské sci-fi 60. let. Jenže, těžko brát tento film jako příklad, když je oproti jiným klasikám úplně neznámý. Tématem Unearthy Stranger navazuje na paranoiu amerických sci-fi filmů z padesátých let – hlavní hrdina bojuje proti důmyslně skrytému nepříteli, kterým může kdokoliv z osob v jeho nejbližším okolí (klasickým příkladem je Invasion of the Body Snatechers, 1956). Divák (na rozdíl Johna Nevilla v roli Dr. Marka Davidsona) dostane příležitost nepřítele (from outer space, samozřejmě) odhalit velice brzy, to ale překvapivě vůbec neubírá na skvělé atmosféře filmu, spíš naopak. Za celých 78 minut zde neuvidíme žádné speciální triky, rakety, roboty, obří pavouky, výbuchy ani honičky v autech. Film stojí na zajímavém příběhu, přirozených dialozích, na dobu i žánr zajímavé kameře a především na velmi dobrých hereckých výkonech. Velmi příjemné překvapení! Tento film by si podle mne zasloužil stejnou pozornost, jakou mají v rámci britského sci-fi filmy ze série s profesorem Quatermassem. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi komorná britská sci-fi je zároveň aj britskou verziou Invaders of Body Snatchers, ale s úplne iným vyznením. A celkom prekvapivým, pričom jediným audiovizuálnym spracovaním sci-fi prvku je nepríjemná zvuková stopa. A úplne to stačí. Film sa dá chápať aj ako metafora večného boja medzi mužmi a ženami, viď záverečná scéna, ale pre vychutnanie si príbehu vôbec netreba nachádzať implicitné významy. Z britských príspevkov k paranoidnej mimozemskej sci-fi vlne je stále jasná jednotka Village of the Damned, ale Unearthly Stranger príliš nezaostáva. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Byla by to skvělá epizoda Twilight Zone, jenže on to je celovečerní film a na ten to v tomhle zkratkovitém podání prostě nevystačí. Atmosféru to má sice skvělou a mysteriózní je to hodně, ale zároveň to je předvídatelné a sice s nějakou drobnou myšlenkou, ale s absencí čehokoli hlubšího, takže se to ostatním šedesátkovým sci-fi filmům moc nevymyká. V určitém slova smyslu to funguje, ale k čemu mi to je, když je půlka stopáže vlastně vata... 3* ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Námět tak výborný, že mám chuť se tu o něm dlouze rozepsat, aby nalákal co nejvíc lidí a aby tak tato stará britská výborná sci-fi vešla po zásluze ve větší známost. Jenže to by zároveň znamenalo zkazit lidem překvapení. Unearthly Stranger je minimalistická paranoidní záležitost, kde neznámý protivník originálním způsobem likviduje vesmírné vědce. Do jisté míry předvídatelný a v detailech naivní film, nicméně pro milovníky starých sci-fi by to měla být jasná volba :) ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Takové průměrné staré sci-fi. Kdyny šlo o knížku, byl by to spíš brak, který by člověk našel v knihovničce na nádraží než výstavní kousek v domácí sbírce. Zub času se na snímku silně podepsal, jelikož postrádá nadčasový příběh anebo nějakou hlubší myšlenku, nad kterou by si i dnešní divák mohl podumat. Unearthly stranger by se tak dal označit asi nejvýstižněji za takovou oddechovou jednohubku na víkendové odpoledne v případě, že máte chuť na klasickou starou britskou scifi, v takovém případě určitě neurazí, jelikož jde o naprostý standard v rámci žánru. 3/5 ()

Galerie (38)

Reklama

Reklama