Reklama

Reklama

O Maryšce a vlčím hrádku

  • angličtina Maryshka and the Wolf's Castle (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
Československo, 1979, 15 min

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých temných lesů stál odpradávna tajemný hrádek, kterému lidé říkali Vlčí. Už dvanáct panen v něm zmizelo beze stopy. Třináctá měla být Maryška, chudobné děvče z hor. Stalo se, že Maryška v těch hlubokých temných lesích zabloudila a došla až Vlčímu hrádku. Tam byla podrobena kruté zkoušce nadpřirozených sil, které na zámku sídlily... Strašidelná loutková pohádka svou atmosférou a formou zpracování zaujme nejen děti, ale jistě i nejednoho dospělého diváka. (lola3121)

(více)

Recenze (45)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

V pátek dávají v Ponrepu v rámci cyklu Východoevropský horor pásmo Český animovaný horor. A jelikož jsem bohužel ve stejné době zaneprázdněn a nedostanu se tam, podíval jsem se na všechny krátké animáky (Svatební košile, Sestřeničky atd.) v jednom pásmu doma sám. Mimo jiné tam byla právě i Maryška a Vlčí hrádek. A šlo o nejslabší článek jinak vymakaných kraťasů. Je to přespříliš pohádkové, přespříliš málo zaměřeno na tajemno a přespříliš dětské. Já vím, že to je moje chyba, nikoli Maryšky, ale vzhledem k výše uvedenému nemohu jinak. A celá hrůzná socha vlčice jako kdyby z oka vypadla Kapitolské vlčici, chyběli jen Romulus a Remus. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Proč Maryška neřekla princi, aby šel do Vlčího hrádku a nevysvobodil tu chuděru z okovů? Proč kvůli slibu, který dala neznámé ženské, obětuje svoje dvě děti? Když ještě navíc neví, jestli ta osoba v okovech nekecala? Dobře, zkameněla by, ale většina matek by radši zemřela, než by vydala své děti ne? Proč princ jenom sedí s Maryškou u růžičky a vzdychá a nejde místo toho do Vlčího hrádku osvobodit svoje dvě děti? Obě děti byly odebrány v den svého narození, přesto po roce (po dvou) poznávají své rodiče, jak to? Kde tedy vlastně byly, to je celou dobu odněkud pozorovaly? Kdo je vychovával? A kdy dostanu odpověď na tyhle otázky? ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikdy ti to nepovím..." To já rád povím o téhle chutné pohádkové "jednohubce" všem svým známým, co mají děti. Je to sice maličko strašidelné, přičemž onu strašidelnou atmosféru skvěle dotváří potemnělá Fišerova hudba, ale opravdu jen maličko... Jinak to jako ve všech českých pohádkách musí nakonec dopadnout dobře, a tak je prostor i pro Fišerovu typicky romanticko-poetickou hudbu se zvonkohrou či vokály. ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Když lidé v království slyšeli co se stalo, začali se bouřit. 'Upalte tu čarodějnici', žádali.“ Moc pěkná pohádka ze Studia Jiřího Trnky. A ta vlčice mi připadá nějaká povědomá, buď jsem ji viděl v této pohádce jako malý a zůstala mi v paměti, nebo je stejná zlatá vlčice použita ještě v jiné pohádce. Každopádně to určitě není pohádka pro úplně malé děti, nechcete-li jim způsobit doživotní trauma. K vidění zde. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Pohádka s tajemnou, místy trochu ponurou atmosférou a zajímavým leitmotivem. Důraz je zde kladen na dodržení daného slova, slibu, jen tak se podaří statečné Maryšce (i za cenu dočasné ztráty dvou dětí) vysvobodit nehodnou kněžnu zakletou ve vlčí zlato. Překrásná výtvarná stránka, jeden ze skvostů naší animované tvorby. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Původně měla komentář číst Libuše Šafránková, zasáhl však ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa, který prosadil Otu Sklenčku. (Přemek)

Reklama

Reklama