Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi bělošskými osadníky a Apači panují neustálé spory, při kterých teče krev. Bývalý voják by rád obě strany smířil.  Tom Jeffords se spřátelí s náčelníkem Apačů Cochisem a oba se od sebe navzájem učí. Tom se časem také zamiluje do indiánské dívky Sonseehray, ta jeho lásku opětuje a Jefford jí slíbí, že se pro ni vrátí, až vyřídí, na čem se s Cochisem dohodli. Cochise souhlasil s tím, že umožní americké poště nerušený průjezd jeho územím. Když Jeffords tlumočí svým krajanům Cochisův slib, mnoho z nich mu nevěří. Ale Cochise své slovo dodrží - pošta přes jeho území projíždí bez potíží. Jeffords se vrací do indiánské vesnice, aby tam vyřídil požadavek generála Howarda - prezident Grant hodlá s Apači uzavřít mírovou dohodu. Cochise souhlasí, vyžádá si jen tříměsíční zkušební dobu. Někteří běloši však jsou proti dohodě a vlákají skupinu indiánů do léčky. Mezi indiány je i Jeffords se svou nevěstou, a také Cochise. Jeffords je zraněn a Sonseeahray zastřelena. Indiánské posily pak napadnou poštovní vůz. Mírová dohoda je vážně ohrožena... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Aky 

všechny recenze uživatele

Je třeba vzít v úvahu dobu vzniku a pak nelze říct, že je to špatný nebo naivní film. Autoři měli ohromnou, chvályhodnou a v té době ne běžnou snahu dobrat se podstaty problému vztahů mezi původními a novými obyvateli Ameriky, přičemž se promysleli k největší pravdě, že tento rozpor nemá reálné řešení. Herecky zvládnuté, ne vždy předvídatelné, vyprávění si udržuje stálé napětí. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Velmi správná indiánka. Lehce nahlížející na indiánskou kulturu. Chvílemi naivní a velice romantická. Patřičně napínavá a dobrodružná, aby nenudila. Kladný Stewart jako smiřitel dvou, na smrt znepřátelených stran, kde váhy dobra a zla nejsou tak jednoznačné. Chandler jako statečný a spravedlivý náčelník Cochise, jehož touha po míru si nezadá, s tolik u nás opěvovaným Mayovým Apačským náčelníkem. Doba vzniku, ať už formou či obsahem, není na filmu znát. Krása. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film o válce s indiány, kde lepší pasáže (jednání o míru, akční scénky) střídají horší (naivní romantické dialogy), ale celkově moc lepších filmů s podobnou tematikou (apačské války) k dispozici není. Jeff Chandler tady v roli náčelníka Cochise chvílemi trochu krade prostor a dominanci Jamesi Stewartovi, oba totiž mají charisma na rozdávání. Za povšimnutí stojí i fakt, že film se v závěru netradičně vymyká z obvyklé westernové šablony. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

James Stewart je prostě tak skvělý herec, že mu budete věřit i toho chlapa, který se snaží o to, aby byl mezi bělochy a Apači mír. Ten scénář je v současné době celkem klišovitý, indiány nehrají indiáni, ale i tak to má poselství a hlavně skvělého hrdinu v hlavní roli, na kterého mě bavilo se koukat a ani trochu mě to neurazilo. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle nenápadný western o tolik předběhl svou dobu... Film, v němž nejsou Indiáni jen ti špatní, zákeřní a vhodní leda k vyhlazení a bílí pionýři na divokém západě jen ti dobří, kladní a charakterní hrdinové... Možná jeden z úplně prvních demýtizačních westernů... Ještě tedy ne ten velký, skutečný, ale přeci jenom...první vlaštovka (to on stál u kolébky takových děl jako Malý velký muž či Tanec s vlky...)...porušení nepsané premisy, že genocida Indiánů byla v zájmu společnosti a civilizace. James Stewart ztvárňuje bílého hrdinu, který stojí na pomezí dvou světů - ten, kam etnicky patří, ho téměř zlynčuje, a ten druhý je mu nakonec také osudový, ale důraz je tu kladen především na absolutní hodnoty - hrdinství, čestnost, držení slova, mír... To je hlavní hrdina v kostce - a to je také jediná slabina filmu...přílišná idealizace, trochu naivistické vhlédnutí do dob zlatokopů a Indiánské genocidy... Každopádně tenhle western si pozornost zaslouží i po té spoustě let... (třeba už jen kvůli reflektování Apachů a obecně indiánské společnosti coby přirozeně integrované součásti přírody...tedy žijící zjevně ekologicky...) ()

Galerie (28)

Zajímavosti (12)

  • Prvý western Delmera Davesa je vo svojom žánri priekopnícky tým, že sa zastáva Indiánov a má k ich požiadavkám pozitívny postoj. (HareS)
  • Zlomený šíp bol ako symbol ukončenia boja v skutočnosti používaný Indiánmi z kmeňa Čiernonožcov, žijúcich v Montane a Alberte, a nie Apačov. (beso74)

Reklama

Reklama