Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dokonce i takový knižních předloh neznalý mudla jako já už moc dobře ví, že nejlepší kouzelníci a čarodějové jsou v Bradovicích, chodí nakupovat do Příční ulice, umí jezdit na koštěti rychleji než Schumacher ve formuli 1, používají sovy, aby nemusí platit za poštu, když jedu rozdrkanou v zácpách stojící karosou pražské MHD vždycky si vzpomenu na kouzelnický autobusový třípatrák a jeho svižnou jizdu Londýnem a jen tiše takovou jízdu zavidím, ale hlavně nemají fotbal, mají famfrpál !! Ovšem je jeden mudla co je lepší kouzelník než Harry Potter, lord Voldermort i Albus Dumbledore dohromady, jmenuje se Alfonso Cuarón. Tenhle mexický mudla svým podáním "potterovského" světa okouzlil moje srdce i mou mysl. Je to zvláštní, že z tak temného příběhu vlastně vyřazuje tolik krásy, tohle se snad ještě nikomu nepovedlo. Vlastně, ono cestovat úspěšně v časové smyčce se taky nedaří každému a málo která holka umí dát takovou ránu pěstí jako Hermiona / ta holka se mě fakt začíná hodně líbit /. Prostě možná temný, ale nádherný díl. Jo a ještě něco, všechny mozkomory bych poslal na naše politiky, aby je zavřeli do Azkabanu ! ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

V porovnání s poněkud rozpačitou dvojkou působí kapitola tři podstatně uvědoměleji a "mraky se stahují" nad pseudorowlingovic pseudoříší. Alfonso Cuarón přinesl věnem jiný vizuální styl a doufám, že to nebylo jen v očekávání toho, že Emma Watson bude vypadat daleko lépe, když se nebude schovávat pod hábitem. Dále je třetí Potter obohacen o takové ty drobné špetky humoru, které Chris Columbus tak nějak nedodal...viz zmenšené hlavy, čaroděj čtoucí Stephena Hawkinga atpd. Jinými slovy na mě Vězeň Z Azkabanu působí poněkud vyspělejším dojmem než dva starší bratříčci, i když je to přece jen pořád film primárně pro děti, pročež se určitě režisér držel ještě zpátky, například co se scén s mozkomory týká. I u tohoto dílu musím zopakovat potlesk pro casting, Emma Thompson je přesně tak příšerná jako moje představy o Sybille Trelawneyové:) A Garyho Oldmana si prostě nejde neužít, ten chlap je neskutečnej. A konečně jsem viděl obvykle starého dobráka Timothyho Spalla jako skutečně povedenou krysu. No, jen tak dál. Sice to můj názor na "fenomén Potter" nezmění, a stále platí, že za něj nemíním nikdy dát ani korunu, ale tento film si zaslouží svých 80%. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na třetí díl Potterovské série kvůli režisérovi - Potomky lidí jsem viděl dříve než kouzelnická dobrodružství z Bradavic a proto jsem byl zvědavý a natěšený, jak si Alfonso Cuarón poradil s Azkabanským Vězněm... triky jsou špičkové, Cuarónova kamera parádní, ale neoslnil mě tolik celý zamotaný příběh, který je tu nadále rozplétán. Nedýchla na mě taková atmosféra, jako u Tajemné komnaty, neříkám ale, že některé scény nebyly zpracované kouzelně a s pořádným fantasy nádechem - Azkabanští mozkomoři nahánějí víc než husí kůži a myšlenka i uskutečnění časoprostorové cesty do minulosti je určitě zamyšlění hodná a svým způsobem jedinečná. Herecké výkony v rámci série standartní, hudba moc pěkná. 70%. 130 miliónů dolarů(rozpočet)/790 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Návrat k celé sérii po drahně letech znamenal poměrně velké přehodnocování, především směrem od jednotlivých filmů k celku. Harry Potter není Marvel a působí spíše jako opadaná mozaika než jednolitý obraz. Bez ohledu na to, jak je Vězeň z Azkabanu oblíbený a jiný, rozbíjí předešlé dva soudružné díly. Pohádkové kouzlo je pryč, klíčové vztahy jak z rychlíku a zásadně degraduje hudbu, se kterou se ztrácí i význam - postav, prostředí, emocí. Jako film funguje, ale paradoxně by se celá série nejvíce obešla právě bez třetího dílu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Oba předešlé díly byli rodinná zábava s ničim ohromujícím a excelentním. Taková rutina (promin Columbusi). Cuarón dokázal vytvořit naprosto jiný svět. Svět Harryho Pottera, který je naprosto úžasný, živý, mrazivý, krásný, barevný, ale i temný. Cuarón vlil Harymu novou krev do jeho již "nudných" žil. Jeho umělecký pohled, geniální atmosféra a výborně vybraná hudba to vše z něj dělá nejlepšího kouzelníka z Bradavic ;-). Kameru snad ani nemusím hodnotit to je prostě nádhera. Mozkomorové jsou též naprosto skvělí. Herci okolo Radcliffa hrají přirozeněji než v obou předešlích dílech dohromady (že by přístup režiséra:)). Celkově se dá říci, že po úžasné trojce asi na 4díl nepůjdu, protože nechci být zklamán. Pochybuji, že 4. díl bude lepší než tento. Jen doufám, že v 5tém díle se Cuarón vrátí.... ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Smrtijedi se původně měli jmenovat Rytíři pálení. (Clarie)
  • Když Harry Potter (Daniel Radcliffe) otevře v pokoji knížku „Obludné obludárium“, kniha ožije a zaleze pod postel. Než vyleze, tak se pokoj začne otřásat a ze stropu napadá na podlahu před postel prach. V dalším záběru je ale podlaha čistá. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno