Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nalijme si čistého vína, Cuarón měl velkou oporou v předloze, která je nejchytřejší z celé série, ale je to borec, o tom žádná. Už na samém začátku se blýskne naprosto zběsilou jízdou Záchranným autobusem. S nástupem Mozkomorů přichází přesně ta tíživá a temná atmosféra plynoucí celou knihou, a kterou ještě podporuje strašák v podobě Siriuse Blacka a také mystické hodiny profesorky Trelawneyové. Možná ty úplně nejlepší nápady Rowlingové jsem však ještě nezmínil. Pobertův plánek, Prasinky a Chroptící chýše, jakožto pevné základy pro odpálení mytologické bomby a hlavně úžasné finále v podobě hrátek s časem. Nikdy jsem při čtení knihy nezažíval tak opojné pocity a Cuarónovi se je z velké části povedlo přenést i na plátno. Ale abych jen nechválil. Pro nečtenáře chybí některé důležité informace, scéna, kde Hermiona přehazuje Harryho, je úplně mimo a nemůžu si pomoct, pokud se někde měly natočit dva filmy, tak to mělo být v případě Vězně z Azkabanu, ty famózní nápady si zasloužily větší prostor. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Třetí díl jsem viděl jako druhý, zajímavá matematika. Názor zůstává víceméně jako u dílu čtvrtého, který jsem viděl jako první, jen je to celé v o dost temnější atmosféře a natočené lepším režisérem. Proto tomu dám 4*, i když mě ten brýlatec pořád nějak nebere a Hermiona je moc nevyvinutá. A BTW i v ultralevných Psích vojácích byli přesvědčivější vlkodlaci. ()

Reklama

Cival 

všechny recenze uživatele

O třídu výš než Columbusovské shity. Skvělá stmosféra, celá řada velmi zajímavých nápadů, záběrů a režijních vtípků (třeba ta ruční kamera v prvních sekundách). Mám sice spoustu výhrad, ale takovýhle Potter se mi líbí. Narozdíl od jednotky a dvojky, kde mě nezaujala snad žádná scéna, mi ve trojce přišlo několik momentů geniálních (vlak, hrátky s časem), takže děkuji Cuarónovi za napravení série a těším se na další díl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční WOW je ta tam, bylo třeba nabídnout něco nového. Přeci jenom škola čar a kouzel je pořád školou čar a kouzel. Zásadní změnou je, že rodinného řemeslníka Columbuse vystřídal temnější a talentovanější Alfonso Cuarón, který přidal víc dospělosti. Nevsadil na místy upjatou věrnost knižní předloze a pomohl si i cestou vlastní fantazie. Víc to tepe, víc je to tvůrčí... Z vězení pláchl nebezpečný Sirius Black, který býval nejlepším přítelem Potterových rodičů, a zdá se, že jde po Harrym. Objevují se nové postavy i řada tajemství. Pár nesmyslů bych taky našel, to zase jo. Dějově bych rovněž pár výtek měl, krásně temná atmosféra ale mnohé velmi solidně zahladí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ani potřetí mi Harry Potter neučaroval... Ale bylo to těsně. Po filmařské stránce je to rozhodně nejlepší příspěvek do dosavadní trilogie – Cuarón velmi dobře pracuje s postavami, šetří kýčovitými barevnými kompozicemi a více lpí na sugestivitě a působivosti prostředí. Z mého pohledu ale Vězni podráží nohy příliš řídká a chatrná zápletka, která se v množství epizod a bonmotů poněkud rozpouští.Tajemná komnata mi z tohoto pohledu přišla o notný kus působivější. Na druhou stranu zase nutno pochválit výtečnou a variabilní hudbu Johna Williamse, herecký projev všech s výjimkou Michaela Gabona (Brumbál) a vyzdvihnout fakt, že Harry Potter přestal být střapatým dětským učněm a začíná být docela solidní a zajímavou postavou. Z doslovného a podbízivého dětského filmu se začíná stávat celkem působivé a potemnělé drámo... Cuarón odvedl vynikající práci, ale přesto je pro mne Vězeň z Azkabanu pouze "solidním" fantasy filmem, který bych procentuálně ocejchoval číslem 70. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Když Harry Potter (Daniel Radcliffe) otevře v pokoji knížku „Obludné obludárium“, kniha ožije a zaleze pod postel. Než vyleze, tak se pokoj začne otřásat a ze stropu napadá na podlahu před postel prach. V dalším záběru je ale podlaha čistá. (Duoscop)
  • Vrbu mlátičku nechal na školní pozemek vysadit Albus Brumbál (Michael Gambon) kvůli ochraně ostatních žáků před mladým Remusem Lupinem (David Thewlis). Povolil mu totiž studium v Bradavicích, ačkoliv věděl, že je vlkodlakem. Při každé své proměně byl Remus Lupin uzamčen v Chroptící chýši, jejíž vchod byl Vrbou mlátičkou střežen. (XI-XAO)
  • Během nafukování Marge (Pam Ferris), v momentě, kdy se začne zvedat, je při pohledu zepředu již výrazně nakloněná a opěradlo židle je nad ní. V dalším záběru – pohledu z boku – je ovšem níž, není tolik nakloněná vpřed a opěradlo ji nepřesahuje. Dokonce se židle rozpadne dřív, než se vršek opěradla dostane nad ni. (Jarek572)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama