Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný ručně animovaný plastelínový snímek o jednom polsko-australském životním příběhu... Tak smutný příběh plný skutečně odpozorovaného života o človíčkovi, který místo geniality obdržel jako svůj osobnostní dar od života do vínku výbavu imbecility, ale i přesto prožil plnohodnotný život... Je to povznášející sledovat ty jeho tristní eskapády, které jsou divákovi předkládány s podobně vitálním nadhledem jako v obdobném celovečerním příběhu jiného retardovaného hrdiny - Forresta Gumpa. Narozdíl od Forresta ale Harvie Krumpetovi scénáristé (tedy Bůh) nepřáli - ničím se nestal, historii nikterak nepoznamenal, jen žil svým osobitým způsobem, vychoval dceru a svou přítomností ovlivnil mikrosvět komunity svých blízkých, rodiny, sousedů... Tak jako každý z nás... Harvie Krumpet - plastelínový člověk... Podobné filmy: Mary a Max ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Celkem nenápadný, ale o to více poutavý oscarový kraťas o jednom plastelínovém chlápkovi, který v životě zakusil perné i šťastné chvíle. Narážka na cigaretu v závěru nebyla rozhodně od věci. A Geoffrey Rush jako vypravěč opravdu potěšil - má fakt sympatický hlas a to vždy dělá dost. Zkrátka dvacetiminutový náhled do (ne)obyčejného života jednoho chlápka s osudem, který může potkat každého z nás, okořeněný spoustou vtipných a ironických faktů. ()

Reklama

troxor 

všechny recenze uživatele

Krásný melancholický příběh o lidské postavičce, podobné těm, které někdy sami potkáváme. Harvie je Forrestem Gumpem, který měl smůlu. Od svého narození do své smrti ho zasahovala jedna rána osudu za druhou. Harvie ale měl stále proč žít. Některá jeho odpozorovaná fakta jsou velmi moudrá. Jinak i když je tenhle fim plastelínový, tak rozhodně není pro děti, které by ho nepochopily. Říkám si, jestli ho můžu ve svém věku chápat já? Za 50 let si ho pustím znova... ()

Rosana 

všechny recenze uživatele

Milý pěkný filmeček, s příběhem obyčejného člověka, vyprávěný s lehkostí a vtipem. Jak neuvěřitelné věci se stanou a přitom jsou úplně normální a reálné. Zvláštní pocit z filmu je, že sled událostí je velmi nepředvídatelný a i přes to víte, že něco takového se může stát a přemýšlíte, jak může někdo něco takového vymyslet! A autobusová zstávka, joooo! ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Absurdnost za každou cenu. Hlavně aby někdo neustále vtipným či neočekávaným způsobem umíral, hlavně aby se popisovaly ty největší nicotnosti a okrajové vlastnosti člověka, které o postavě sice nic neříkají, ale tváří se to, jako by to mělo představovat podstatu lidstva. Vypravěč je, stejně jako u pozdějšího Mary a Max, postupně čím dál otravnější (ať už je G. Rush sebeúžasnější), a celý svět je čím dál zaškatulkovanější tím, jak jsou všichni vlastně nenormální, což jinými slovy znamená, že jsou naprosto normální, což je zhruba pocit z Harvieho Krumpeta: přílišnou opakovanou snahou o absurdno tu vzniká normálno až nudno. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama