Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Celkem nenápadný, ale o to více poutavý oscarový kraťas o jednom plastelínovém chlápkovi, který v životě zakusil perné i šťastné chvíle. Narážka na cigaretu v závěru nebyla rozhodně od věci. A Geoffrey Rush jako vypravěč opravdu potěšil - má fakt sympatický hlas a to vždy dělá dost. Zkrátka dvacetiminutový náhled do (ne)obyčejného života jednoho chlápka s osudem, který může potkat každého z nás, okořeněný spoustou vtipných a ironických faktů. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherný ručně animovaný plastelínový snímek o jednom polsko-australském životním příběhu... Tak smutný příběh plný skutečně odpozorovaného života o človíčkovi, který místo geniality obdržel jako svůj osobnostní dar od života do vínku výbavu imbecility, ale i přesto prožil plnohodnotný život... Je to povznášející sledovat ty jeho tristní eskapády, které jsou divákovi předkládány s podobně vitálním nadhledem jako v obdobném celovečerním příběhu jiného retardovaného hrdiny - Forresta Gumpa. Narozdíl od Forresta ale Harvie Krumpetovi scénáristé (tedy Bůh) nepřáli - ničím se nestal, historii nikterak nepoznamenal, jen žil svým osobitým způsobem, vychoval dceru a svou přítomností ovlivnil mikrosvět komunity svých blízkých, rodiny, sousedů... Tak jako každý z nás... Harvie Krumpet - plastelínový člověk... Podobné filmy: Mary a Max ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Adam Benjamin Elliot .. Retardovaný chlapec a jeho život ve dvaceti minutách aneb jak se Harvie velikánem nestal. Extra cynické, posmutnělé, přesto s humorným nábojem a krásnou ruční animací (zdálo se mi to nebo byl jeho kamarád Bogusz předobrazem Matera z Cars - ty zuby, nos..?) zpracované dobrodružství ala (anti) Forrest Gump. Neuvěřitelně dlouhé shánění filmu se oplatilo a jsem zvědavý co dalšího skrývá práce Adam Elliota, kterou si co nevidět také seženu. Život je jako cigareta .. nebo bonboniéra ? ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Na rozdíl od Mary a Maxe mě tento film ne a ne chytnout, přestože Harvie by měl být můj dokonalý hrdina a úvod jeho příběhu je velmi slibný. Možná se zde příliš věrně ukazuje bezsmyslná obsesivní setrvačnost života. Anebo Elliot pochopil Cimrmanovu frustrační kompozici a geniálně ji aplikoval na filmovou tvorbu: od začátku jsem se těšil, co se z toho vyvine a fór je v tom, že se nic nevyvine. ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Roztomilý optimistický animák plný cynismu a černého humoru. Popisuje život jednoho trošku mentálně narušeného poláka který emigruje do Austrálie a o tom jak mu život moc nepřeju a připravuje mu jednu pohromu za druhou. Vše doplňují nezbytná FAKTA která Harvie vypozorovává ze života a fingují vlastně jako jeho životní zkušenosti. Příjemný snímeček pro každodenní chvíli... "Život je jako cigareta,vychutnejte si ho až do konce..." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno