Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

pepino 

všechny recenze uživatele

Roztomilý optimistický animák plný cynismu a černého humoru. Popisuje život jednoho trošku mentálně narušeného poláka který emigruje do Austrálie a o tom jak mu život moc nepřeju a připravuje mu jednu pohromu za druhou. Vše doplňují nezbytná FAKTA která Harvie vypozorovává ze života a fingují vlastně jako jeho životní zkušenosti. Příjemný snímeček pro každodenní chvíli... "Život je jako cigareta,vychutnejte si ho až do konce..." ()

easaque 

všechny recenze uživatele

5* u nás doma nejoblíbenější a nejčastěji pouštěný krátký film i návštěvám, a to je myslím dostatečně jasný komentář ;-) Animovaný skvost o životě jednoho (ne)obyčejného človíčka. Z těchto pár důvodů ho mám zařazen i mezi své nejoblíbenější filmy a zastupuje tak v něm i ostatní kraťasy, které patří mezi mé oblíbené filmové žánry. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektni kratas sledujici zivot retarda Harvieho od jeho narozeni az po duchod. Ve filmu slysime vicemene jen hlas vypravece s prijemnym hlasem Rushe a sledujem, co to Harvie provadi, pripadne nejaky "fakta", coz jsou vetsinou hodne vtipny poucky. Elliot to cely skvele vyvazil, takze i kdyz je film dojemnej a misty smutnej, zaroven je vtipnej a optimistickej. No a plastelinova animace ma neco do sebe. Parada. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Celkem nenápadný, ale o to více poutavý oscarový kraťas o jednom plastelínovém chlápkovi, který v životě zakusil perné i šťastné chvíle. Narážka na cigaretu v závěru nebyla rozhodně od věci. A Geoffrey Rush jako vypravěč opravdu potěšil - má fakt sympatický hlas a to vždy dělá dost. Zkrátka dvacetiminutový náhled do (ne)obyčejného života jednoho chlápka s osudem, který může potkat každého z nás, okořeněný spoustou vtipných a ironických faktů. ()

Uhura 

všechny recenze uživatele

Absurdnost za každou cenu. Hlavně aby někdo neustále vtipným či neočekávaným způsobem umíral, hlavně aby se popisovaly ty největší nicotnosti a okrajové vlastnosti člověka, které o postavě sice nic neříkají, ale tváří se to, jako by to mělo představovat podstatu lidstva. Vypravěč je, stejně jako u pozdějšího Mary a Max, postupně čím dál otravnější (ať už je G. Rush sebeúžasnější), a celý svět je čím dál zaškatulkovanější tím, jak jsou všichni vlastně nenormální, což jinými slovy znamená, že jsou naprosto normální, což je zhruba pocit z Harvieho Krumpeta: přílišnou opakovanou snahou o absurdno tu vzniká normálno až nudno. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama