Reklama

Reklama

Cotton Club

  • USA The Cotton Club (více)
Trailer 2

Richard Gere v hlavní roli retro příběhu o velké lásce, jazzu a válce dvou gangů. Jeden z výrazných filmových titulů slavného amerického producenta a režiséra Francise F. Coppoly se odehrává v New Yorku v době hospodářské krize, kdy v Americe vládla prohibice. Do Cotton Clubu, známého nočního jazzového baru v Harlemu, kde se pravidelně setkávají vlivní šéfové z podsvětí, přichází mladý trumpetista. Dixie Dwyer si svým uměním na kornetu vydělává skromně, to se však rázem změní, když jednoho dne náhodou zachrání život jednomu z velkých gangsterů. Najednou má dostatek peněz, ale „známost“ s tímto mafiánem mu zkomplikuje hráčskou kariéru i soukromí… Hlavní roli, úspěšného Dixieho, představuje známý hollywoodský herec Richard Gere (Nebeské dny, Americký gigolo, Pretty Woman, Chicago), pozoruhodný herecký výkon tu vytvořil Gregory Hines v úloze černošského stepaře Sandmana Williamse. Film zaujme působivou a přesvědčivou dobovou atmosférou (za kamerou stál uznávaný Stephen Goldblatt), vynikající hudbou (pod níž je podepsán John Barry) a stepem. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (158)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Richard Gere není žádný tvrďák, s tím jsem měl problém celý film. Jeho postava je pro mě hrozně nevýrazná. Coppola natočil v historii takové stěžejní arcidíla jako Kmotr nebo Apocalypsu, ale jeho Cotton Club mě celou dobu ne a ne přirůst k srdci. Takovou dvouhodinová nuda s tanečními výstupy, kterou já prostě ocenit nedokážu. Snímek má uměleckou přidanou hodnotu, ale znovu bych si jej těžko kdy pouštěl. 40% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Dobová atmosféra dobrá, ale od Coppoly člověk vlastně ani nic jiného nečeká. Sedí i obsazení s krásnou Diane Lane, Hoskinsem a dalšími a jedná se snad o první film, kde Gere jako herec bavil. Nevadila by mi ani zápletka, ale to by musela být zpracovaná nějakým záživnějším způsobem. Všechno tady trvalo moc dlouho a na mě tu bylo až příliš muziky, kterou vůbec nemusím. Navíc mi připadalo, že hlavní roli hraje romatnika, která tu má vlastně hned dvě linky, v těsném závěsu je hudba a až někde vzadu se krčí gangsterka. A to je pro mě zklamání. 40% ()

Reklama

Vitason 

všechny recenze uživatele

Po velkolepém Kmotrovi přišel Francis Ford Coppola s o poznání komornější gangsterkou, která se po většinu času odehrává v Cotton clubu-ráji na zemi, kde alkohol teče proudem a kde tančí ty nejkrásnější dívky a mezi tím hraje na trubku sice nevýrazný Richard Gere, ale ve své podstatě to vůbec nevadí, protože to trochu sedí k charakteru jeho postavy a hlavně příběh není to hlavní o co v Cotton clubu jde. Tenhle film stojí především na skvěle zvládnuté atmosféře podpořené výbornou hudbou a silné vizuální stránce, kdy Coppola dokázal prácí se střihem a kamerovou navodit dokonale dobovou atmosféru a kdyby ten film nebyl barevný a nehráli v něm herci, které znám, tak bych možná klidně tipoval, že byl natočený někdy ve 30./40. letech. Navíc je tu krásná Diane Lane, drsný Bob Hoskins a mladý Nicolas Cage, kterého jsem tak viděl po dlouhé době dobře hrát. Takže poctivé 4* ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu jsem poprvé spatřila "nového herce" Richarda GERE. Okamžitě mě zaujal. Tušila jsem v něm velkou vycházející hvězdu. Ale když zahrál na trubku (coby hudebník v Cotton klubu) byla jsem unešena a byla pevně přesvědčena, že to není kamufláž, že tento herec ten nástroj ovládá. (Později jsem se dopídila, že tomu tak skutečně je, že Gere má hudební vzdělání). Nyní k filmu : nebudu popisovat obsah, to si každý může v oficiální recenzi přečíst. Chci zdůraznit, že prohibice v Americe ve 20 tých letech minulého století vlastně ještě prohloubila kriminalitu a minula se tak zcela zamýšleným účinkem. Děj je opepřen trochou rivality o krásnou ženu (Diane LANE) a samozřejmě nutná dávka násilí je zde též zakomponována. Vždyť je ve hře mafie a prachy. Ale vše v únosné míře. Film je zajímavý a dobře obsazen, hudba absolutně "bezva". ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Krásna pocta dobe a kultúre, natočená v čase keď už Coppola veľmi dobre vedel ako tvoriť gangsterky tak, aby ohúrili. Možno aj preto si dovolil teraz trochu experimentovať s žánrami, ale v mojich očiach túto retro romancu nepokazil. A keď vidím 19ročnú Diane Lane, tiež by som mal chuť kvôli nej riskovať spor so slizkým mafiánom menom Dutch. Apropo, nerád by som opomenul excelentný vizuál, ktorý si v Apocalypse naopak všimol každý. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (20)

  • Když se Dixie (Richard Gere) miluje s Verou (Diane Lane), má Vera na zádech namalované vyřezy, jako jsou na kontrabasu nebo houslích, což je odkaz na známou fotografii slavného avangardního fotografa Man Raye. (J.A.K.)
  • Coppola přijal práci na filmu poté, co se dostal do dluhů kvůli finančnímu neúspěchu filmu One from the Heart (1981), který sám částečně financoval. Náklady na tento film převýšily 26 milionů amerických dolarů a utržil jen něco přes půl milionu. (Tonula)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama