Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rusty James (Matt Dillon) je vůdce malého, bezvýznamného gangu na předměstí metropole. Žije ve stínu vzpomínek na svého zmizelého staršího bratra Motorcycle Boye (Mickey Rourke), který byl šéfem gangu v dobách jeho největší slávy. Předtím, než Motorcycle Boy zmizel, však zakázal jakékoliv pouliční šarvátky mezi gangy. Rusty James neváhá porušit dohodu a dochází k boji s šéfem další bandy otrapů Biffem Wilcoxem (Glenn Withrow), při níž je James díky své horké hlavě málem zabit, nebýt nečekaného návratu bratra. Ten, se však už nezdá být oním pověstným hrdinou – zmatený a deziluzovaný tráví více času v obchodě se zvířaty, než oprašováním zašlé slávy. Tam pozoruje dravé ryby v akváriu (jediné kolorované objekty v černobílém filmu) a střeží tajemství minulosti. Během následujících pár dnů bude nejen Jamesův život balancovat na ostří nože. (kwietitze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (104)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dravé ryby jsou filmem s charakteristikou stylizované zábavy pro chlapce s nádechem výrazu mužnosti. V současné době je komerční filmová produkce plná podobných kousků. Výtvarná stránka je výrazně osobitá, pohrává si s kompozicí, piplá se s detailem, laská se s dynamikou, s nadšeným zápalem si užívá kreativní rozvernosti stylizované vizualizace. O umění snad nelze ani mluvit, Francis Ford Coppola si byl velmi dobře vědom své přednosti efektního vypravěče příběhu a svou veškerou energii vráží do vizuální podoby a drobné náznaky uměleckých principů jsou naplánovaným pohybem osobního stylizování obrazu. Hovořit o sociální tématice, či niterné rozpolcenosti nemá význam, Dravé ryby jsou žánrovou zábavou a svou formou inklinují k toužebné značce kultu. Stylovým hrdinou zábavného žánru pro dospívající chlapce je Rusty James (snaživý Matt Dillon), horkokrevný mladík. Superman je pokrevně příbuzným vzorem, ale pro obyčejného smrtelníka jsou snahy o vyrovnání se s nadpozemskou silou přespříliš ambiciózní, pokaždé se narazí na metafyzické limity lidské podstaty. Žárlivý vztek žene vpřed. Supermanem s apatickou melancholií je The Motorcycle Boy (stylizovaný Mickey Rourke), starší bratr Rusty Jamese a hrdinný vzor rebelující mládeže. Mimozemské schopnosti se ve světě obyčejných smrtelníků otravují nudou. Hlavní ženskou postavou je Patty (příjemná Diane Lane), slušná dívka ze spořádané rodiny s chvějící se slabostí přitažlivé náklonnosti pro Rusty Jamese. Rebel je lákavým symbolem, ale čisté romantické představy a vlastní důstojnost mají přednost. Výraznější postavou je otec bratrů (stylizovaný Dennis Hopper), alkoholik s bystrou myslí. Osamělost duše se osvobozuje v oparu lihovin. Významnou postavou je Steve (sympatický Vincent Spano), Rusty Jamesův kamarád již od útlého dětství. Neústupný vztek kamaráda ho fascinuje natolik, že ho stále věrně následuje. K výraznějším postavám patří také Cassandra (příjemná Diana Scarwid), lehce nešťastná a halucinačně povznesená intimní známost Motorcycle Boye. A je zde také Smokey (sebevědomý Nicolas Cage), Rusty Jamesův kamarád ulice i jeho rival v oblasti intimního přání. Z dalších postav: Rusty Jamesův prostoduchý kumpán drsnější chuti ulice BJ Jackson (Chris Penn), posel drsné ulice Midget (Laurence Fishburne), tvrdě neústupný policista v aktivním stavu bdělé pohotovosti Patterson (William Smith), ctižádostivý rivalský rváč ulice Biff Wilcox (Glenn Withrow), svérázný provozovatel nálevny s kulečníkem Benny (Tom Waits), Pattyina mladší sestra Donna (Sofia Coppola), ctihodný ředitel střední školy Harrigan (Michael Higgins), či dva nemilosrdní násilníci v tmavé uličce (Tracey Walter a Lance Guecia). Dravé ryby jsou žánrovou filmovou zábavou. Stylizace je velmi karikaturní a zesměšňuje samu sebe. Navíc se zdá, že neplánovaně. Rozumím, že si stylizovaná zábava nalezne moře příznivců, mě se to, naštěstí, netýká. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Asi nikdy nepochopím to vysoké hodnotenie. Coppolu si ako režiséra veľmi vážim, veď koniec koncov má na svedomí také klenoty ako ságu o Kmotrovi alebo Draculu, no tento jeho počin má veru od chvály ďaleko. Síce tu nejaká obrazová symbolika bola (hlavne co sa týka tých rybičiek), no to ešte dobrý film nerobí. Ani jeho asociácia s nemeckým nemým filmom. Už námet bol pre mňa málo atraktívny (problematika dorastu mládeže kdesi v americkom vidlákove), to však ešte nebolo to najhoršie. Najhorší bol samotný dej, kde sa vlastne nič nedeje a ja som sa tak skoro unudil k smrti. To je len samé pofľakovanie so žvárom v ústach a obsmŕdanie okolo výkladov. A tie reči čo sa pri tom vedú, no páni, až na jeden dialóg s otcom v tej krčme hotová trápna konina. No skrátka, bolo to nudné a banálne až hrôza. 40/100 ()

Reklama

WoWoW 

všechny recenze uživatele

To hlavní co mě na tomhle filmu bavilo byla kamera, která opravdu neměla chybu a třeba záběr na kulečníkový stůl těsně před rozstřelením koulí byl famózní a opravdu musím pochválit výběr herců. Sice o Mattu Dillonovi si nemyslím, že by byl nějaký extra herec, ale tahle role mu sekla náramě. Stejně tak i Rourke a Hopper byli naprosto uvěřitelní. Jenže podle mě tomuhle filmu jedna důležitá věc chyběla a to byl spád. Na to, že Dravé ryby trvají jen 94 minut mi to utíkalo nějak podezřele pomalu. ()

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Matt Dillon s neopotřebeným ksichtíkem jako ctižádostivá a lehce natvrdlá černá ovečka jedné menší famílie a jednoho amatérského gangu školou povinných chuligánů, Mickey Rourke jako jeho zádumčivý starší bratr a zároveň vzor absolutního chlapáctví pro celé město a nakonec ta mladá šukna Diane Lane roztažená pod školními hodinami s dobrými osmdesáti procenty těla tak, jak ho pánbůh stvořil, do kterého se jen a jen po kolínka zavrtat a pak ho nosit jako pláštěnku do sprchy i na lov koroptví. A pak je tu samozřejmě mistr Coppola, který z plátěné režisérské židličky máchá kouzelnou hůlkou a ty dokonalé obrazy se na sebe vrší jako vnitřnosti divokých králíků po nájezdu kombajnu, až se jednomu z té formální nádhery chce plivat dravé červené rybičky ze slzných kanálků. A kde bychom to byli, kdybychom nepřibili pod klíční kost metál tomu starému mazákovi Tomovi Waitsů, který svým andělským chraplákem odduněl další brilantní vedlejšák, tentokrát jako moudrý muž u výčepu s hezoučkým filosofickým monologem o šílenství. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru "dravé ryby v dravých vodách" (rozumej: skupina grázlov na bezútešnom predmestí) jednoznačne klenot. Niet sa čo diviť, režíruje Coppola a po celý čas je to sakra vidieť. Banálna smalltown historka o bratskej rivalite tu má metaforický rozmer, ktorý agresívny naturalizmus námetu otesáva do podoby realistickej helenistickej skulptúry, ktorá síce má sem-tam odfaklené končatiny, ale vyzerá krásne aj s tými kýpťami (ako inak). Coppola obsadil vtedajšiu teen hviezdu Matta Dillona do roly riadneho pošuka, aby z neho napokon urobil sympaťáka. Rusty James patrí k Dillonovým najlepším kúskom - človek sa nestačí diviť, že tak mladý špunt dokáže hrať tak autenticky. Okrem Matta si vo filme zahralo pár ďalších dnešných hereckých titanov :-) medzi ktorými výrazne vyčnieva Mickey Rourke a jeho psychologicky mimoriadne zaujímavý a nesmierne delikátny Motorcycle Boy, za ktorého mal dostať Oscara. Francis Ford pod blahodarnou záštitou Zoetrope Studios nakrútil nekomerčný č-b film, v ktorom dusnú realitu premenil na atmosferickú "obojživelnú" víziu s katarzným účinkom, i keď treba nahlas povedať, že bez hudby tvorenej množstvom veľmi diferencovaných a invenčných motívov určujúcich "zafarbenie" jednotlivých scén by to neboli úplne Rumble Fish. Ten film je proste skvost "akože ja sa volám ja", to vám hovorím. PS: Obľúbená hláška: I´m comin´ over tonight so roll out the red carpet! (Matt oblbuje Diane Lane) ()

Galerie (94)

Zajímavosti (12)

  • Cameo: S.E. Hintonová se objeví ve filmu jako prostitutka. (CliffLee)
  • Zvukaři filmu měli problém uslyšet šeptajícího Mickeyho Rourka, jehož často nabádali, aby mluvil hlasitěji. Film si tak od nich vysloužil přezdívku "Mumble Fish" ("Mumlající ryby"). (aluna)
  • Autorka S.E. Hintonová tvrdí, že scénář k filmu napsala na jednom ze svých prvních osobních počítačů za méně než dva týdny. (CliffLee)

Reklama

Reklama