Reklama

Reklama

Dramatický příběh lásky se odehrává v 16. století v Benátkách. Veronica a Marco se do sebe bláznivě zamilují, Marco je však povinen najít si ženu vysokého postavení. Aby si Veronica vydobyla vliv a bohatství, rozhodne se stát kurtizánou. Netuší však, že její rozhodnutí jí přinese nejen velkou lásku, ale také zoufalství a bezmoc. (TV Nova)

(více)

Recenze (156)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Krásný romantický příběh jedné z nejznámějších kurtizán Veronicy Franco, jíž jednu dobu ležely u nohou celé Benátky. Celkem působivý obraz renesanční republiky na sklonku 16.století, kdy vládly volné mravy, církev se nebrala příliš vážně a umění kvetlo ve všech směrech. Nicméně i tady číhali náboženští fanatici na svou příležitost a dokázali jí využít. Catherine McCormack byla jedinečně nádherná a celý film jí jednoznačně patřil. Rufus Sewell mě pak překvapil v kladně roli, na což jsem si zpočátku nemohl vůbec zvyknout, ale nakonec si to jakž takž sedlo. Nicméně pokaždé, když se objevil, čekal jsem od něj nějakou sviňárnu. Vesměs nemám co vytknout, až na závěr přelíčení před inkvizičním tribunálem - tento kýčovitý konec mi celkový výborný dojem zkazil. 85% ()

klida 

všechny recenze uživatele

"Staneš se kurtizánou, jako byla tvoje matka." Ach jo, jsem se nechal zlákat filmem z „prostředí kurtizán“ a neodradil mě – i když měl - ani žánrový popis romantický/drama, což je asi nejhorší varianta na světě. Ze začátku jsem byl až překvapen, že se to „docela dalo“. Pak ale přišlo tolikrát omleté téma zakázané lásky a od toho momentu jsem se nepřestal nudit, nevytrhla to ani několikrát svlečená, avšak nepříliš atraktivní, Catherine McCormack. Vlastně k žádný postavě jsem si nedokázal vytvořit nějakej vztah, Sewell je nesympatickej, a tak nejzajímavější postavou je Maffio (Platt). Když se ke slovu dostala inkvizice, čekal jsem, že to Herskowitz zakončí někde stylově na hranici a ukáže, že církev je hnus, ale on z toho musí udělat takovouhle růžovou knihovnu. Škoda. (24/02/10) ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli se to dá zaškatulkovat jako klasická romantika, když je to taková dávačka. Ale v Benátkách měli asi dávačky očividně rádi a dávačky jsou oblíbené i dnes. Akorát by mě zajímalo, jak to tenkrát dělaly, aby neměly děcka nebo syfla. Film krásně dobově zpracovanej a i přes ty nepostradatelná témata jako láska, to má zajímavý děj a docela mě to bavilo. No je to hlavně díky Catherine McCormack v hlavní roli. Zdálo se mi to, nebo mi připadala, že je skutečná dcera Jacqueline Bisset? Ta podoba je neskutečná - a obě krásné. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nebezpečná krása Catherine McCormack sa mi síce nepáčila tak veľmi ako v Statočnom srdci, ale stále mala tej krásy a šarmu na rozdávanie. Všetky scény s ňou a Rufusom Sewellom boli jedna veľká lahôdka. Myslím, že ide o celkom pekné romantické spracovanie životného príbehu tejto slávnej benátskej kurtizány. 70/100 ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Hezká romantická komedie zasazená do prostředí historických Benátek... No, dobře, (spoiler) >Její daňové prohlášení z roku 1585 dokazuje, že žila v části města, kde dožívalo mnoho opuštěných prostitutek. Zemřela ve 45 letech. Na její smrti se podepsalo špatné zdraví, ale také mnohé obtíže, nebezpečí a ztráty.< prostě nezní tak dobře jako >Veronica Franco used her home as a sanctuary for victims of the Inquisition. She and Marco Venier remained lovers for the rest of their lives.< (konec spoileru) Ale kdo by se na něco takovýho koukal kvůli čemukoli společnýmu s realitou, že? A Rufus Sewell v roli poblouzněného mladíka stojí za to :D A Naomi Watts ta role vyloženě sedí... Ale nevim nevim, žít v šestnáctym století, asi bych byla spíš jeptiška než kurtizána. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Alternatívny názov filmu vo Veľkej Británii The Honest Courtesan pochádza z výrazu „cortigiana onesta“, ktorý označoval kurtizánu, ktorá, hoci sex mohol alebo nemusel byť súčasťou jej povinností, bola platená hlavne za to, aby bola spoločníčkou za intelektuálnu stimuláciu a/alebo jej básnický či hudobný talent. (Arsenal83)
  • Bolognetti (David Gant), ktorý súdi Veronicu (Catherine McCormack) hral podobnú úlohu vo filme Statočné srdce (1995), kde súdil Williama Wallacea (Mel Gibson). Catherine McCormack hrala v tomto filme Gibsonovú manželku. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama