Reklama

Reklama

Jáma a kyvadlo

  • USA The Pit and the Pendulum (více)
Trailer 1

Nicholas Medina je synem neblaze proslulého španělského inkvizitora. Nicholasova žena Elizabeth zemřela za velmi podivných okolností, což jejího bratra Francise přiměje k tomu, aby je jel na Medinův zámek prověřit. Zdrcený Medina věří, že byla Elizabeth pohřbena zaživa, a je přesvědčen, že slyší její hlas, který na něj volá. Elizabeth ve skutečnosti zosnovala se svým milencem, doktorem Leonem, plán, jak dohnat Medinu k šílenství, jehož součástí bylo předstírat vlastní smrt. Podaří se jí dosáhnout vytyčeného cíle (i když k vlastnímu zármutku, jak odhalí poslední záběr filmu), a Medina přijde o rozum. V domnění, že je svým vlastním otcem, si Medina oblékne inkvizitorské roucho, připoutá Francise ke stolu a spustí nad ním obrovské kyvadlo s ocelovou čepelí, které pomalu, pomaloučku klesá k jeho bezbranné oběti. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rovnomenná poviedka Edgara Allana Poa má iba štrnásť strán a tvorcovia si z nej vzali naozaj iba tú jamu s kyvadlom. Ani to čo vymysleli, aby naplnili 80 minút filmu, nevymysleli zle. Ale ani tak, aby výsledok bez straty desiatky prežil toľké roky. Prehrávajúci Price, zapavučinovaný zámok, ale na druhej strane gotika vo všetkom naokolo, aj aké také napätie, takže tie pôvodne pridelené tri hviezdičky sú akurát. Žiaden hororový kult, ani žiaden nepodarok. Len priemer, ktorý už chytil šesťdesiatročnú patinu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Fanúšikovia Rogera Cormana rozhodne dostanú presne to, čo očakávajú. Solídne zvraty, krásnu gotickú atmosféru, rozuzlenie, kde sú potrestaní tí, ktorí si to zaslúžia a -SPOILER: krásnu démonickú premenu Vincenta Pricea. Bez nej by to ale samozrejme nešlo. Nie je to ani zďaleka tak filozofické a hlbokomyslné ako Maska červenej smrti, zmysluplnej myšlienky sa ale dočkáme. Akýkoľvek pokus o natočenie tejto látky v modernejšom šate musí priniesť divákovi zákonite sklamanie (už len plagáty novších verzií vyzerajú príšerne), preto si chcem uchovať Pit and the pendulum v pamäti iba prostredníctvom tejto pomerne vydarenej adaptácie, ktorej pomalé starnutie stále viac a viac pridáva na jej príťažlivosti. Jej exteriérové zábery sú možno ešte atmosférickejšie, ako tie interiérové. 70%. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Naposledy jsem se setkal s Jámou před pár měsíci, když jsem se snažil její obsah interpretovat před třídou. Bylo to těžký (za což si ale můžu sám). Jáma a kyvadlo je celkově těžká látka na sdělení, protože tam jde o atmosféru, takže k ní si musí najít cestu každý zvlášť. Škoda, že mě to nenapadlo předtím, než jsem si tam stoupnul a začal řečnit, protože nejen-že někteří začali vytahovat kvéry, ale i moje ego bylo v tu chvíli v záporných bodech. Mrzelo mě to, a tak jsem si to alespoň chtěl u sebe vyžehlit filmem (ale to už nikdo nezjistí :D).__ Jakožto milovník Poea jsem nadšenej. Takový horory já prostě můžu. Corman vykreslil famózní náladu, která vážně děsí a nebudu si nalhávat, že jsem v jednu chvíli nevyjeknul (ty OČI- TY OČI!!!!!). Jasně, že děj je pozměněný, až to bolí, ale za neuvěřitelně skvostnýho Vincenta Price, je mi to putna. A co na to Havran? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Roger Corman /Havran 1963/ natocil silny horor, ktory sice postrada strasidelnu atmosferu, ale ma kvalitnych hercov, najma hororovu legendu menom Vincent Price-a, mladeho sympataka Johna Kerra a skvelu Barbaru Steele /Maska Demona 1960/. Scenar a aj film samotny len postupne odkryva tajomstvo muciarne, ale o to je film lepsi. Zaverecny masaker treba vidiet kazdemu fundovi kvalitneho hororu. Pit and the Pendulum je kvalitna goticka hororova jazda "se vsim vsudy". 89 % ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jama a kyvadlo bola legenda ešte za mojich detských čias, pamätám si, ako vtedy všetci dospeláci okolo mňa boli z toho hotoví. Musím uznať, že ani po rokoch snímok nestratil nič zo svojho lesku. Stopercentná a nadčasová výprava, slušný scenár a excelujúci V. Price sa postarali o nádherné hororové divadlo. Inak v mnohých veciach sa film podobá na Premature Burial (1962), ktorý je taktiež podľa predlohy E.A. Poea. Pravdepodobne ide o dve spracovania tej istej hororovej poviedky. Výborná gotika. 80/100 ()

Galerie (65)

Zajímavosti (10)

  • !!!SPOILER!!! Když je Elizabeth uvězněna v železné panně a umlčena roubíkem, její ruce jsou očividně volné. Je tedy záhadou, proč si roubík nesundala a nevolala o pomoc, když Maxmilián a ostatní odcházeli ze sklepení. (liquido26)
  • Aby zvýšil význam kyvadla jako smrtelné hrozby, musel Corman při editování vystřihnout každý druhý snímek. Tím způsobil, že se čepel kyvadla na plátně pohybuje dvakrát tak rychle. (liquido26)

Reklama

Reklama