Reklama

Reklama

Nejnovější filmové zpracování bitvy, která se řadí mezi nejvýznamnější vojenské události 2. světové války. Podzim roku 1942, bitva u El Alameinu. Zdecimovaná italská armáda v jižním sektoru fronty očekává posily. Jako dobrovolník sem přichází také mladý student filozofie Serra, který má ze školy idealistickou představu o válce. Sní o hrdinství vykonaném pro vlast. Postupně však ztrácí iluze a pochopí, že jde o politickou a mocenskou hru, v níž lidský život nic neznamená. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

pafka 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zajimave realie a vse, co k tomu patri. I pribeh vojaku nebyl tak nezajimavy. Ale neni zde jedna hlavni postava, ale nekolik a tim padem se vtazeni divaka tristilo a ja jsem s nima ten jejich pribeh neprozil a kdyz oni jsou zoufali a breci, se mnou to nedelalo vubec nic. Koukal jsem v tu chvili na to jako na dokument. Jinak mimo jine taky vylet do historie. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak to není ale příjemná podívaná je to určitě . Po technické stránce nic moc ( televizní výprava ) . To co děla fim zajímavým je silný příběh a zcela ojedinělý pohled na válku . To znamená že zde není patriocizmus , vojáci jsou lide a né mašiny na zabijení . Film je dost drsný i bez brutálních scén ( žádná roztrhaná těla jen utržené ucho ) . Film bych doporučil těm které oslovil Český Tobruk - Ohnivá linie ho strčí do kapsy. ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

No konecne po extremnej dlhej dobe som narazil na taliansky vojnovy film, kde sa to uz da aj sledovat a nie pretrpiet drahocenny cas pri nejakom braku. Tu ma to aj oslovilo, co sa tyka deja filmu a je to tiez vkusne zapasovane osudmi talianskych vojakov pri strastiplnej snahe zdolat horuce peklo africkej puste. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Sympatická talianská výpoveď o útrapách vojny v Afrike. Pohľad na útrpenie talianskych vojakov v suchej horúcej púšti odkázaných samych na seba, s úplavicou, vodou smrdiacou od nafty , varenou ryžou plnou múch (preto ju jedli v noci) a napokon odkázaných na seba v marnom boji proti útočiacim Angličanom. V tejto bitke prišli Taliani o kompletné tri divízie. Záverečny menný zoznam s podmanivým soundrackom hovorí za všetko. ()

sigf07 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, který trošku pokulhává v technickém provedení, ale jinak je můj dojem více než pozitivní. Podobnost s Marhoulovým Tobrukem se nezapře, a ač vlastenec, přikláním se tentokrát na stranu Italů. Tam kde Marhoul k smrti nudí zbytečnými líčením válečného zázemí a následně záběry na písek, je jeho italský kolega o poznání činorodější, aniž by se to zároveň oslabovalo atmosféru v zákopech. Nepobíhá bezmyšlenkovitě z jednoho charakteru na druhý, ale sází na jistotu a vypráví příběh jednoho vojáka na pozadí historické události. Její výběr považuji za další nesporný klad filmu, neboť kromě zmiňovaného Tobruku a několika málo podobných snímků, se bojům v severní Africe moc pozornosti ze strany světových filmařů nevěnuje. A italský pohled na věc je naprostou raritou. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Film byl natočen za podpory italského Ministerstva kultury, kdy byl jeho vznik 8. července 2001 prohlášen za národní kulturní zájem. (MartinezZ)

Reklama

Reklama