Reklama

Reklama

Hlavní postavou filmové adaptace Pulitzerovou cenou ověnčené hry Marshy Normanové je žena, která ztratila důvod žít. Jessie Catesová nemůže kvůli záchvatům epilepsie vykonávat svoji práci, zhroutilo se jí manželství a její syn navíc propadl drogám a nyní stojí na špatné straně zákona. A zničená žena na pokraji sil cítí, že jediným řešením její životní situace, je sebevražda. Přesto nechce, aby se po jejím odchodu zhroutil i život všech kolem, a proto se rozhodne na tuto situaci připravit člověka, který je jí nejbližší. Strašlivým tajemstvím a zároveň odpovědností zatíží vlastní matku Thelmu. A ta se nyní musí dívat na to, jak jí vlastní dcera naprosto bez skrupulí vysvětluje, jak a kdy se platí složenky, a to se skálopevným přesvědčením, že příští večer již nebude žít. Matka má nyní jedinou krátkou noc na to, aby přesvědčila svou dceru, že ještě existují důvody, proč setrvat na světě. Hlavní hrdinky v brilantním, šokujícím dramatu, jež se v roce 1987 dočkalo nominací na Zlatý glóbus a berlínského Zlatého lva, geniálním způsobem ztělesnily Sissy Spaceková a Anne Bancroftová. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (37)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dcera se chystá k sebevraždě, ale napřed zcela věcně a racionálně instruuje svojí matku o každodenních povinnostech: kdy má platit inkaso, kdy vyvážejí odpad, kdy přijde elektrikář opravit pojistky atd., zatímco matka jí zoufale bombarduje argumenty, proč to nevzdávat. Na povrch vyplouvají věci, které mohly nebo měly vyplout dřív? Změní se něco jejich vyřčením? Viděla jsem to i jako divadelní hru s Janu Brejchovou a Květou Fialovou a byl to nepopsatelný zážitek. Drtivý a krásný současně. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jessie s malými, či velkými pytlíky, do kterých vkládá spoustu věcí a označuje je, komu budou patřit. Šatník s podobnými popisky, úklid celé domácnosti, jedno po druhém koná téměř s bezvýrazným výrazem ve tváři. Dnes je její velký den a jen pohled na fotografie z minulosti a dotýkání se prsty osob, které měla ráda, to jí vžene slzičku do tváří. Její konfrontace se svojí matkou nemá chybu, je dokonalá a v 72 minutě mě Jessie totálně emotivně rozebrala na malé kousíčky monologem o svém životě a pocitech, kterými procházela a prochází. Bravo, Sissy Špačková, tím jsi si mě získala a doufám, že s Tebou uvidím další podivuhodné herecké výkony, jako byl v Night Mother. Strhující, niterně silný zážitek, který možná není pro každého, ale mě rozhodně mocně oslovil. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle je teda hodně minimalistický dílo. Je tu dvojice postav a ta se pohybuje na ploše jednoho papundeklovýho domku. Toť vše. A překvapivě to stačilo na docela koukatelnej film. Příběh je silnej, akorát by to chtělo trochu přepsat některý dialogy. To co tam ze sebe hlavní postavy občas sypaly za různý "moudra", to bylo mimo realitu. Prostě takhle snad nikdo normální nemluví. A už vůbec ne nějaký jednodušší ženy z americkýho zapadákova. Jinak nenalíčená Sissy Spacek vypadá sice dost divně, ale předvedla tady hodně slušnej výkon. 70% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Divadelný kúsok pretvorený na film, ale teatrálny základ badať. O tom, že keď to máte chuť seknúť, tak sa seknite. Keby každý takto uvažoval, tak na svete neostane žiť pomaly nikto. Film v podstate teóriu samoeliminácie akosi podporuje. V podstate je to až neúctivé voči tým, ktorý každý deň bojujú s nepriazňou osudu, s ťažkou chorobou, s chudobou, ale robia všetko pre to, aby prežili. Zbabelé a sebecké riešenia v precitlivelej a ukecanej dráme. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nekompromisné a dramaticky výborne spracované. Film stojí predovšetkým na hereckých výkonoch a perfektných dialógoch, pomocou ktorých si tu režisér pohráva s divákom ako mačka s myšou, aj keď nikoho nenechá na pochybách, kam ten dlhý, večerný rozhovor matky s dcérou bude viesť. Tiež sa mi páčilo, ako v druhej polovici pekne naberala na sile aj emotívna stránka snímku, čo samozrejme vyvrcholilo samotným záverom. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Film dostal svoje vôbec prvé vydanie na DVD v USA až 3. augusta 2010. (Arsenal83)
  • Produkčný plán filmu obsahoval iba jeden natáčací deň natáčania exteriérov v Los Angeles v Kalifornii v USA. Zvyšok sa nahrával výlučne na scéne 19 v 'The Burbank Studios' (Kalifornia) - trvalo to 35 dní od konca januára do marca 1986. (Arsenal83)
  • Sissy Spacek pre svoju postavu nosila hnedé kontaktné šošovky a vlasy si nechala zafarbiť na rovnakú farbu, aby bola z nej brunetka, čo v kombinácii so šedým outfitom malo vyvolať dojem fádnosti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama