Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o svatém Františkovi z Assisi, který natočila italská režisérka Liliana Cavani v roce 1989, možná nepatří k těm, které bychom mohli označit jako „líbivé“. O to více nutí k přemýšlení nad některými souvislostmi a určujícími rysy světcova života, které jsme si zvykli vnímat už jako samozřejmost. Je to především samotná otázka „radikální volby“, která obrací naruby dosavadní život Františka jako syna bohatého obchodníka s látkami. Jeho rozhodnutí všechno nechat a následovat Pána v chudobě a evangelních ctnostech znamená nejen osobní obrácení, ale také nutný konflikt s vlastní rodinou, přáteli a okolím, pro které se rázem stává nevděčným synem a bláznivým podivínem. Ale František přesto neustoupí a postupně k novému způsobu života získává také mnoho svých přátel. Ani pro ně to není cesta snadná, ale plná mnohých překážek, nástrah i pochybností. To vše se odehrává na pozadí historických a společenských proměn, jež vedou skupinu prvních Františkových bratří k jasnému poznání: Východiskem z hmotné i duchovní bídy, nespravedlnosti a beznaděje může být pouze cesta svatosti... Do hlavní role svatého Františka obsadila režisérka známého amerického herce 90. let a představitele typově zcela odlišných rolí Mickeyho Rourka. Autorem filmové hudby je proslulý skladatel a instrumentalista Vangelis. (TV Noe)

(více)

Recenze (23)

caniferus 

všechny recenze uživatele

Podla mojho neskromneho nazoru, jedno z najlepsich spracovani zivota tohoto pre mna najoblubenejsieho (miestami az buddhistickeho) svatca, az tu som pochopil, ze Mickey Rourke, ktoreho som do tejto doby pokladal za podpriemeraka akcnakov a soft porna, je naozaj jedinecny herec. Klobuk dole, naozaj pan herec!!!!! P.S.: Mala sranda s tetovanim divokeho Mickeyho, ako ho rezia musela zakryvat, ale inak,super!!!!! ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem viděla okleštěnou americkou dvouhodinovou verzi (ke zhlédnutí na archive.org...německá je osekaná dokonce o 40 minut). V původní (dvouapůlhodinové) podobě je k dispozici jen italská verze, kterou doporučuju. Americká verze totiž zoufale nefunguje, protože ta chybějící půlhodina nejsou jen jednoduše vystřižené scény; původní verzi přetváří zcela po svém, scény jsou odlišně aranžovány až do té míry, že to narušuje děj a jeho kontinuitu (na druhou stranu jen v americké verzi uslyšíte reálné hlasy herců, v italské jsou nadabováni...takže suit yourself). K samotnému filmu: mám rozporuplné dojmy. Jeho pojetí jako vzpomínání Francescových blízkých mi nevadí, problém je, že jejich "vstupy" nejsou zahrány moc přesvědčivě. Nedokážu se taky ubránit dojmu, že film by nebyl ani z poloviny tak zajímavý, nebýt MR v hlavní roli - jeho herecký výkon mi tady paradoxně nepřipadal extra přesvědčivý, ale jeho charisma mě spolehlivě drželo u obrazovky (kvůli němu na to mrknu třeba i potřetí, abych si utvořila definitivní názor:)). Jinak má film stěží co nabídnout. Přečtení Francescova "životopisu" od Franca Cardiniho moje pochybnosti spíš prohloubilo - scénář reinterpretuje i to málo faktů, která jsou o Francescovi známa, což mu na důvěryhodnosti nepřidává. Přes všechnu kritiku musím říct, že film má své kouzlo a za zhlédnutí stojí. Vangelisův soundtrack je tradičně skvělý a k filmu pasuje, i když je, stejně jako celý film, podivně chladný...přesně to, co bych u podobného tématu nečekala. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Krásné exteriéry i interiéry, krásná hudba, kostýmům není co vytknout a Mickey Rourke tu pravděpodobně podává svůj životní výkon. Jindy by tohle všechno stačilo k alespoň lepšímu průměru, ale pro Francesca to neplatí. V tom dvouapůlhodinovém nudném moři se všechna tahle pozitiva rozpustila. O to víc zamrzí i ne zcela využitá Helen Bonham Carter v roli svaté Kláry. Navíc František z Assissi je ideální svatý, kterého po nastoupení na svatou pouť nepostihla žádná kontroverze, žádné pochybování o správnosti svého počínání a to místy působilo dost protivně. Ve Vatikánu se film určitě líbí a rozhodně by neměl chybět ve filmotéce správného křesťana, ale mě Francesco, alespoň ten filmový, vůbec neoslovil. 40% ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Jedná se o průměrný až podprůměrný filmový životopis Františka z Assisi. Co si však rozhodně zaslouží pozornost, je výkon Mickey Rourkeho v roli Františka. V poslední třetině, kdy František prožívá extatické stavy, byl naprosto vynikající. Až jsem, s nadsázkou řečeno, málem uvěřil, že on je František. Trochu mi vadilo, že Chiara není "chiara" (= světlá, jasná, blonďatá), ale bruna (= bruneta). Stejně tak bylo vidět, že výprava byla při natáčení dost skromná. Neobjevují se zde téměř žádné reálie města Assisi a okolí, nanejvýš bezejmenná krajina. Na to, že jde o čistě popisný film, je právě tento aspekt velkým mínusem. Nebýt Rourkeho skvělého hereckého výkonu, dal bych jen dvě hvězdičky. Takhle dávám 62% hvězdiček. ()

Santiago. 

všechny recenze uživatele

"Poslušné ovečky..." Film o velkém utrpení, jehož sledování pravděpodobně přinese utrpení i leckterému divákovi, jako v mém případě. Vyjma fandů masochismu a Křesťanského magazínu :). Rourke podal víc než solidní výkon, přestože mi typově na takovou roli vůbec nesedí. Pro mě osobně příběh postrádá jakoukoliv hloubku, je snůškou nějakých náboženských frází a klišé, zkresleným podáním života člověka, jehož osud mohl být ve skutečnosti opravdu zajímavý. Ve filmu působí opravdu spíš jako nějaký pomatenec. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Film je natočen podle básně "Francesco z Assisi" Hermana Hesse. (Terva)
  • Fabio Bussotti vyhrál Stříbrnou stuhu, kterou mu udělil Italský národní syndikát novinářů v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli. (Terva)
  • Liliana Cavani soutěžila na filmovém festivali v Cannes o Zlatou palmu v kategorii nejlepší film. (Terva)

Související novinky

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama