Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mike s jednou z koulí implantovanou do hlavy prchá ze zajetí do pouště Death Valley a v duchu si znovu promítá své první setkání s Dlouhánem, zatímco Reggie po Mikeovi dál pátrá na Dlouhánem zpustošeném jihozápadě. Schyluje se ke konečnému zúčtování se záhrobním zlem. Čtvrtý díl kultovní série nízkorozpočtových surrealistických hororů nezávislého režiséra Dona Coscarelliho. (choze)

(více)

Recenze (60)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohohle filmu pro mě pojem nastavovaná kaše dostal novou tvář. Ano, tvář Phantasmu IV. Sice se zde vyskytuje něco, co by se dalo nazvat dějem, ale jestli se v tom nekontrolovaném chaosu ještě někdo orientuje, tak je to vskutku borec. Tallman je jediný, na koho se dá koukat (i když teda vypadá už hodně staře), Reggie mě už nebavil a Mike mi lezl na nervy. Jestli bude někdy pátý díl a jestli bude zase stejně vykonstruovaný a nesmyslný jako třeba tento, tak už si Coscarelli fakt zahrává. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď som si pri trojke hovoril, že by to chcelo nejaké inovácie v prístupe k látke a dramaturgii, tak som ešte nevedel, s čím nabudúce Coscarelli príde. Sú tu samozrejme výbuchy áut a Reggie je stále nadržaný, inak sa ale skoro všetko mení, aspoň ja som to tak cítil. Osobne by som pri záverečnom zúčtovaní prijal finále a možno aj celý diel odohrávajúce sa na cudzej planéte, ale tak Don to mal premyslené inak. A popravde je v tom trochu bordel. Atmosféra a mysteriózno stále fungujú, čo je asi pre túto sériu dôležitejšie než logika a umelecký prínos. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Návrat k hororu, paráda. Jo, tenhle film se může jevit jako nastavovaná kaše, ale mě se tam ty flashbacky a vystřižené scény z prvních dílů docela líbily a nijak moc mi nevadily. Tenhle díl trochu vrhá světlo na to proč a jak, ale ne zas tak moc jasně, místy střih působí chaoticky a občas jsem měl co dělat, abych stíhal pobírat co se vlastně zrovna děje. Ale určitě se mi to líbí více než trojka. Samozřejmě nejlepší scény s Reggiem (policajt, stopařka - chudák Reggie, poslední dva filmy jsem ho celou dobu litoval, že si prostě nevrzne). Ale oběšení Tallmana taky nebylo špatné.... O čem pak asi bude pětka? Sraz po letech v domově důchodců? Angus tam bude jezdit na vozíků? ()

korbitch22 odpad!

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem strašně moc chtěl vytáhnout partu přátel do pouště,kde by sme se permanetně sjížděli coxem,vojížděli laciný štětky,chlastali hektolitry piva,whiskey a tequily a v nějvětších tripech běhali s kamerou z jednoho místa na druhý a řikali bysme si kultovní a nezávislí filmaři......Příšerná halucinogení sračka,která kdyby vznikla tak v roce 1978.jistě by se dalo polemizovat nad její jistou ´´kultovností´´ ale kdo si kurva myslí,že v roce 1998 natočí takový shit a udělá s ním díru do světa?Nechci se dotknout fanoušků ´´kultovní´´ série o starém moci pánovi,který nemá ve svém věku překvapivě koule na ozdobu,ale na kosení lidí,ale neviděl jsem žádný z filmů předchozí trioligie a rozhodně se na ně dívat ani nebudu.Ano a te´d bych mohl být jistě napaden...tak to je debil,on neviděl žádný z předchozích dílů a takhle tu pindá?Ano jistě a já bych jim vmetl do tváře jednoduchý argument.4tvrtý díl je doslova prolezlý odkazy a scénámi z předchozích dílů a každou postavu vám tady nechutně luxusně popíšou od á až do zet,navíc jsem o předchozích dílech něco četl.Jestli mi ovšem unikají nějaké souvislosti o příběhu,nemění nic na objektivním hodnocení filmu jako takového....který je snůškou příšerných keců,hereckých výkonů a režisérském výkonu cvičeného gibona.Wes Crawen je o proti masteru Coscarellimu skoro až génius.Upřímně se divím,jak mohl natočit vynikajícího Bubbu.Jsem člověk který si z vlastní zvědavosti protrpí všechny ´´ kultovní ´´ série,ať už je to příšerná noční můra,nebo děsně blbý pátek třinácteho,protože to je jaká-si filmová povinnost,dát každému dílu mě přesvědčit o opaku a většinou sou to dlouhé protrpěné hodiny u totálních filmařských hoven.Proto sem neskonale rád,že ve 4 díle série Phantasm,jsem dostal naloženo všech vysvětleních a rovnou jsem přeskočil k útrpnému rozluzlení,které mě sralo jen trošku,určitě míň než kdybych k němu musel dojít přes 3 předchozí,jistě ´´výtečné´´ filmové kousky. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Čtverka Phantasmu je největši recyklát všech předchozích dílů a to ve značně halucinogenním hávu. Aby taky ne, když už předešlé díly vytváří prostor pro veškeré možné představy a snové fantazírování, pak je těžké autora vinit z toho, že se v rámci pokračování chytá všech dostupných stébel. A jak už trojka předznamenala, tak i zde se bude hodně cestovat - a to nejen lowriderem po státech, ale i časem, dimenzemi, což už je i na mě trošku moc. Co ovšem oceňuji, je stále stejné obsazení, ponurá a správně záhrobní atmosféra, stejně jako těžení z odkazu jednoho z nejkultovnějších hororových soundtracků vůbec. Za tři ale dávám spíše z nostalgie... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (12)

  • Budoucí manželka Reggieho Bannistera Gigi Fast Elk Porter pracovala u filmu na speciálních efektech. (Chatterer)
  • Natáčelo se v mauzoleu Angeles Abbey v Comptonu v Kalifornii. (Chatterer)
  • Roger Avary, velký fanda série Phantasm, napsal scénář s názvem Phantasm 1999 A.D. Film se měl odehrávat v postapokalyptické době a v hlavní roli by se objevil Bruce Campbell. Z plánu nakonec sešlo, kvůli vysokému rozpočtu, který by byl potřeba. (Holina)

Reklama

Reklama